Adrenalin yang lebih rendah | Adrenalin

Adrenalin yang lebih rendah

Oleh kerana adrenalin adalah salah satu faktor yang paling berkesan dalam tindak balas tekanan, pelepasan berlebihan boleh membawa akibat yang besar. Orang yang mempunyai tahap adrenalin yang berlebihan secara berterusan menderita semua kesan hormon sebagai kekal keadaan. Kebimbangan, tekanan perasaan yang berterusan, tekanan darah tinggi, peningkatan kadar glukosa dan masalah kardiovaskular jangka panjang adalah antara risiko yang berkaitan dengan peningkatan adrenalin.

Cara terbaik untuk menurunkan tahap adrenalin secara sedar adalah dengan mengelakkan situasi yang membawa kepada pembebasan hormon. Situasi tekanan di tempat kerja atau dalam kehidupan seharian mempunyai kesan jangka panjang yang sangat kuat pada tahap adrenalin. Sekiranya seseorang berjaya mengelakkan atau mengurangkan situasi tekanan, seseorang dengan cepat menyedari penurunan tekanan fizikal.

Disasarkan latihan pernafasan juga membantu untuk mengurangkan tekanan dalam keadaan tertekan. Pengaruh luaran, seperti bunyi bising, pergerakan pantas, sentuhan yang kerap untuk mematikan, menutup mata dan menarik nafas dalam beberapa kali, menyebabkan penurunan tahap hormon buat masa ini. Bersama dengan kelonggaran latihan, latihan pernafasan juga boleh digunakan sebagai terapi jangka panjang untuk mengurangkan tekanan peringkat. Endurance sukan, jika dilakukan dengan cara yang menyenangkan, juga dapat membawa ketenangan fizikal. Namun, dalam jangka masa panjang, ini adalah kaedah yang paling berkesan untuk secara sedar menghindari tekanan harian di tempat kerja, dalam kehidupan seharian dan dalam keluarga.

Pen

Pena adrenalin adalah picagari yang siap digunakan untuk kegunaan sendiri. Mereka digunakan terutamanya dalam keadaan darurat untuk penghidap alergi yang berisiko mengalami reaksi alergi anafilaksis. Ia digunakan, sebagai contoh, segera setelah gigitan serangga atau pencetus alergi lain dan merupakan pilihan pertama untuk rawatan diri untuk reaksi hipersensitiviti.

. adrenalin Pena digunakan di bahagian luar paha dan ubat itu disuntik ke dalam otot. Pena tersedia dengan ubat yang berbeza untuk penerapan penyakit yang berbeza. Bagi orang yang mengalami alahan teruk, adrenalin Pena disyorkan untuk penggunaan kecemasan di rumah, kerana antioksidan memberi mereka jangka hayat satu hingga dua tahun.

Pena mengandungi antara 150 dan 300 mikrogram adrenalin. Penghidap alergi mesti belajar dari doktor di mana keadaan pena mesti digunakan dan bagaimana tepatnya penangannya. Sekiranya kesan adrenalin tidak mencukupi, suntikan lain boleh diberikan selepas 5 minit seawal.

Norepinephrine

Norepinephrine adalah hormon yang juga dihasilkan di kelenjar adrenal dan sangat mirip dengan adrenalin. Fungsi utama norepinephrine berada di tengah sistem saraf, di mana ia dilepaskan sebagai neurotransmitter ke celah sinaptik. Dalam reaksi yang dicetuskan, ia sangat mirip dengan adrenalin.

Seperti adrenalin, ia juga berfungsi sebagai hormon. Ia juga menimbulkan darah tekanan dan boleh digunakan dalam ubat kecemasan, sebagai contoh dalam reaksi anafilaksis. Ia juga berfungsi sebagai hormon stres dan dilepaskan ke aliran darah dalam situasi seperti ini. Norepinephrine boleh digunakan dengan lebih berkesan dalam ubat kecemasan kerana memusatkan darah dan boleh menaikkan tekanan darah walaupun pada dos yang lebih rendah tanpa kesan metabolik adrenalin yang tidak diingini.