Lumbago | Latihan untuk cakera tergelincir semasa kehamilan

Lumbago

Lumbago sering disebabkan oleh pergerakan badan atas yang spontan, ceroboh. Terutama ketika dengan cepat berdiri, membawa beban berat atau memutar badan atas. Biasanya ini berlaku di kawasan tulang belakang bawah dan dicirikan oleh tusukan, tarikan kesakitan. Orang yang terjejas segera menghentikan sebarang pergerakan dan tetap dalam keadaan melegakan postur agar tidak menyebabkannya lebih jauh kesakitan.

Lumbago boleh berlaku lebih kerap, terutama pada wanita hamil, kerana perubahan hormon dan anatomi di kawasan pelvis juga menjadikan tulang belakang bawah lebih rentan terhadap kecederaan. Dalam kes-kes yang tidak rumit, aduan tersebut hilang dengan sendirinya dalam beberapa hari. Aplikasi pergerakan dan haba yang lembut dapat memberikan kelegaan.

Ringkasan

Ringkasnya, walaupun cakera herniated selama mengandung mungkin lebih tidak selesa kerana perubahan fizikal dan tekanan umum, pilihan rawatan tidak jauh berbeza dengan orang yang tidak hamil. Oleh kerana cakera herniasi dapat dirawat terutamanya secara konservatif, masalah wanita hamil juga dapat diatasi dengan mudah dengan fisioterapi dan kaedah konservatif yang lain. Adalah penting agar profesional yang merawat mengetahui dengan baik perubahan fizikal, keperluan dan batasan wanita hamil untuk memastikan terapi bebas risiko yang optimum untuk ibu dan anak.