Tulang Belakang Lumbar: Struktur dan Fungsi

Apakah tulang belakang lumbar?

Tulang belakang lumbar adalah nama yang diberikan kepada semua vertebra yang terletak di antara tulang belakang toraks dan sakrum - terdapat lima daripadanya. Seperti tulang belakang serviks, tulang belakang lumbar mempunyai kelengkungan fisiologi ke hadapan (lordosis).

Di antara vertebra lumbar - seperti di seluruh tulang belakang - adalah cakera intervertebral (cakera intervertebral) dan ligamen.

Proses melintang yang memanjang ke sisi dari vertebra lumbar adalah rudimen rusuk yang menjadi lebih panjang dari vertebra lumbar pertama hingga ketiga dan kemudian secara beransur-ansur lebih pendek ke vertebra lumbar kelima.

Tusukan lumbar dan anestesia lumbar

Anestesia lumbar, yang melumpuhkan bahagian bawah saraf tunjang, menjadikan seluruh bahagian bawah badan tidak sensitif terhadap kesakitan, juga dilakukan di kawasan ini.

"Ekor kuda" (cauda equina).

Saraf tunjang hanya memanjang ke vertebra lumbar pertama atau kedua. Di bawah itu, saraf tunjang hanyalah sekumpulan gentian saraf dari akar saraf tulang belakang anterior dan posterior lumbar dan sacral cord - cauda equina.

Apakah fungsi tulang belakang lumbar?

Lordosis lumbar – bersama-sama dengan lordosis serviks dan kyphosis toraks – memastikan pusat graviti badan berada di atas kaki, dengan itu membolehkan gaya berjalan tegak (lordosis = kelengkungan ke arah perut; kyphosis = kelengkungan ke arah yang bertentangan, iaitu, ke arah belakang) .

Di manakah terletaknya tulang belakang lumbar?

Apakah masalah yang boleh menyebabkan tulang belakang lumbar?

Perubahan kongenital atau diperolehi pada tulang belakang (lumbar) boleh menjejaskan kestabilan dan fungsinya. Dalam apa yang dipanggil scoliosis, sebagai contoh, tulang belakang melengkung ke sisi. Di samping itu, badan vertebra individu dipintal di sekitar paksi membujur mereka.

Dalam sesetengah orang, bilangan vertebra berbeza-beza. Sebagai contoh, vertebra lumbar terakhir mungkin bercantum dengan vertebra sakral pertama (sakralization).

Sindrom tulang belakang lumbar (sindrom LS) ialah istilah yang digunakan untuk menggambarkan sebarang aduan yang berkaitan dengan tulang belakang lumbar: Sciatica atau sindrom cakera dan lumbago:

Sindrom Kauda merujuk kepada kerosakan pada cauda equina yang disebabkan oleh kemalangan, cakera herniasi atau tumor. Kerosakan itu menyebabkan lumpuh lembik pada kaki tanpa kehilangan refleks dan gangguan deria.

Selain daripada perubahan degeneratif, kecederaan juga boleh menjadi punca cakera hernia di tulang belakang lumbar.