Kanser paru-paru (karsinoma bronkial)

Gambaran ringkas

 • Simptom: Pada mulanya selalunya tiada simptom atau hanya simptom tidak spesifik (seperti batuk berterusan, sakit dada, keletihan). Kemudian, cth., sesak nafas, demam rendah, penurunan berat badan yang teruk, kahak berdarah.
 • Bentuk utama kanser paru-paru: yang paling biasa ialah kanser paru-paru bukan sel kecil (dengan subkumpulan). Kurang biasa tetapi lebih agresif ialah karsinoma bronkial sel kecil.
 • Punca: Terutamanya merokok. Faktor risiko lain termasuk asbestos, sebatian arsenik, radon, paras pencemar bawaan udara yang tinggi, dan diet rendah vitamin.
 • Peperiksaan: X-ray, computed tomography (CT), magnetic resonance imaging (MRI), pemeriksaan sampel tisu (biopsi), positron emission tomography (biasanya digabungkan dengan CT), ujian darah, pemeriksaan sputum, pengumpulan dan pemeriksaan “ air paru-paru” (tusukan pleura).
 • Terapi: pembedahan, radioterapi, kemoterapi, mungkin kaedah lain.
 • Prognosis: Kanser paru-paru biasanya dikesan lewat dan oleh itu jarang dapat disembuhkan.

Kanser paru-paru: tanda (gejala)

Tanda-tanda kanser paru-paru yang lebih ketara berlaku pada peringkat lanjut. Kemudian, sebagai contoh, penurunan berat badan yang cepat, kahak berdarah dan sesak nafas mungkin berlaku.

Jika kanser paru-paru telah bermetastasis ke bahagian lain badan, biasanya terdapat gejala tambahan. Sebagai contoh, metastasis dalam otak boleh merosakkan saraf. Akibat yang mungkin adalah sakit kepala, loya, penglihatan dan keseimbangan terjejas, atau bahkan lumpuh. Jika sel-sel kanser telah menjejaskan tulang, sakit seperti osteoarthritis mungkin berlaku.

Baca lebih lanjut mengenai tanda-tanda kanser paru-paru yang berbeza dalam artikel Kanser paru-paru: gejala.

Kanser paru-paru: peringkat

Kanser paru-paru, seperti mana-mana kanser, berkembang apabila sel merosot. Dalam kes ini, ia adalah sel-sel tisu paru-paru. Sel-sel yang merosot membiak secara tidak terkawal dan menggantikan tisu sihat di sekelilingnya. Kemudian, sel-sel kanser individu boleh merebak ke seluruh badan melalui saluran darah dan limfa. Mereka kemudiannya sering membentuk tumor anak perempuan (metastasis) di tempat lain.

Kanser paru-paru: Klasifikasi TNM

Skim TNM ialah sistem antarabangsa untuk menggambarkan penyebaran tumor. Ia bermaksud:

 • "T" bermaksud saiz tumor
 • "N" untuk penglibatan nodus limfa (Nodi lymphatici)
 • "M" untuk kehadiran metastasis

Bagi setiap tiga kategori ini, satu memberikan nilai berangka. Ia menunjukkan betapa majunya kanser pesakit.

Klasifikasi TNM yang tepat untuk kanser paru-paru adalah kompleks. Jadual berikut bertujuan untuk memberikan gambaran kasar:

TNM

Watak tumor pada diagnosis

Nota

Parliament

Karsinoma in situ (tumor in situ)

Bentuk awal kanser: tumor masih terhad kepada asalnya, iaitu belum berkembang menjadi tisu sekeliling.

T1

Tumor adalah 3 cm maksimum diameter terbesar, dikelilingi oleh tisu paru-paru atau pleura paru-paru, dan bronkus utama tidak terlibat.

Bronkus utama adalah cabang pertama trakea di dalam paru-paru.

T1 boleh ditentukan dengan lebih lanjut dan oleh itu dibahagikan kepada:

T2

Diameter terbesar tumor adalah lebih daripada 3 dan maks. 5 cm ATAU bronkus utama terjejas ATAU pleura terjejas ATAU disebabkan oleh tumor paru-paru runtuh sebahagian (atelektasis) atau meradang sebahagian atau sepenuhnya

Pecahan lanjut kepada:

T3

T4

Diameter terbesar tumor ialah > 7 cm ATAU organ lain terjejas (cth., diafragma, jantung, saluran darah, trakea, esofagus, badan vertebra) ATAU terdapat nodul tumor tambahan di lobus paru-paru lain

N0

tiada penglibatan nodus limfa

N1

Penglibatan nodus limfa pada sebelah (badan) yang sama dengan tumor (ipsilateral), nodus limfa di sekeliling bronkus (peribronchial) dan/atau nodus limfa pada akar paru-paru sebelah yang sama

Akar paru-paru = titik kemasukan saluran pulmonari dan bronkus utama ke dalam paru-paru

N2

Penglibatan nodus limfa dalam mediastinum dan/atau pada salur keluar dua bronkus utama sebelah yang sama

Mediastinum = ruang antara dua paru-paru

N3

Penglibatan nodus limfa dalam mediastinum atau di salur keluar dua bronkus utama di sebelah bertentangan (kontralateral), penglibatan nodus limfa di leher atau di atas klavikel pada sisi yang sama atau sebelah yang bertentangan

M0

Tiada metastasis yang jauh

M1

Terdapat metastasis jauh

Bergantung pada tahap metastasis, klasifikasi lanjut kepada 3 (kanser paru-paru bukan sel kecil) atau 2 (kanser paru-paru sel kecil): M1a, M1b, (M1c)

T dan N boleh diikuti dengan "X" dan bukannya nombor (TX, NX). Ini bermakna bahawa aspek masing-masing (T = saiz tumor, N = penglibatan nodus limfa) tidak boleh dinilai.

Pelbagai cr paru-paru

Kanser paru-paru peringkat 0

Peringkat ini sepadan dengan klasifikasi Tis N0 Mo, yang bermaksud bahawa terdapat bentuk awal kanser yang masih terhad kepada tisu asalnya (karsinoma in situ). Nodus limfa tidak terjejas, dan belum ada metastasis jauh.

Kanser paru-paru peringkat I

Peringkat ini dibahagikan kepada A dan B:

Peringkat IA sepadan dengan klasifikasi T1 N0 M0. Ini bermakna bahawa tumor paru-paru malignan mempunyai diameter maksimum tiga sentimeter, dikelilingi oleh tisu paru-paru atau pleura paru-paru, dan bronkus utama tidak terjejas. Juga tiada penglibatan nodus limfa dan tiada metastasis jauh.

Bergantung pada klasifikasi saiz tumor yang lebih tepat-seperti T1a(mi) atau T1c-peringkat IA dibahagikan lagi kepada IA1, IA2, dan IA3.

Pada peringkat IB, tumor mempunyai klasifikasi T2a N0 M0: diameter lebih daripada tiga hingga maksimum empat sentimeter, tidak menjejaskan nodus limfa atau merebak ke organ atau tisu lain.

Kanser paru-paru peringkat I mempunyai prognosis yang terbaik dan selalunya masih boleh disembuhkan.

Kanser paru-paru peringkat II

Di sini juga, perbezaan dibuat antara A dan B:

Peringkat IIA termasuk tumor paru-paru yang dikelaskan sebagai T2b N0 M0: Tumor lebih daripada empat dan diameter tidak lebih daripada lima sentimeter. Tiada nodus limfa terjejas dan tiada metastasis jauh dapat dikesan.

Tumor klasifikasi saiz T2 (a atau b) dengan penglibatan nodus limfa jenis N1 dan tanpa metastasis jauh (M0) juga diberikan kepada peringkat tumor ini.

Perkara yang sama berlaku untuk tumor yang lebih besar daripada klasifikasi T3, jika tiada nodus limfa telah terjejas (N0) dan tiada metastasis jauh telah terbentuk (M0).

Walaupun di peringkat II, kanser paru-paru masih boleh disembuhkan dalam beberapa kes. Walau bagaimanapun, rawatan agak kompleks, dan jangka hayat statistik pesakit sudah lebih rendah daripada peringkat I.

Kanser paru-paru peringkat III

Peringkat III dibahagikan lagi kepada A, B dan C:

Peringkat IIIA terdapat dalam tumor dengan klasifikasi berikut:

 • T1 a hingga c N2 M0
 • T2 a atau b N2 M0
 • T3 N1 M0
 • T4 N0 M0
 • T4 N1 M0

Peringkat IIIB termasuk klasifikasi tumor berikut:

 • T1 a hingga c N3 M0
 • T2 a atau b N3 M0
 • T3 N2 M0
 • T4 N2 M0

Peringkat IIIC termasuk tumor klasifikasi berikut:

 • T3 N3 M0
 • T4 N3 M0

Secara ringkasnya, kanser paru-paru peringkat III termasuk tumor dalam sebarang saiz sebaik sahaja nodus limfa terjejas (pada tahap yang berbeza-beza) tetapi tiada metastasis jauh lagi terbentuk. Berkenaan dengan penglibatan nodus limfa, bagaimanapun, terdapat satu pengecualian: tumor yang sangat besar juga ditugaskan ke peringkat ini tanpa penglibatan nodus limfa (T4 N0 M0) - lebih tepat lagi, ke peringkat IIIA.

Pada peringkat III, kanser paru-paru sudah sangat maju sehingga pesakit hanya boleh sembuh dalam kes yang jarang berlaku.

Jangka hayat dan peluang untuk sembuh adalah sangat rendah pada peringkat ini kerana penyakit ini sudah sangat maju di sini: tumor telah bermetastasis (M1). Saiz tumor dan penglibatan nodus limfa tidak lagi penting - ia boleh berbeza-beza (mana-mana T, sebarang N). Bergantung pada tahap metastasis (M1 a hingga c), perbezaan dibuat antara peringkat IVA dan IVB.

Walau apa pun, hanya terapi paliatif yang masih boleh dilakukan untuk kanser paru-paru peringkat IV - iaitu rawatan yang bertujuan untuk mengurangkan gejala dan memanjangkan kelangsungan hidup.

Kanser paru-paru sel kecil: klasifikasi alternatif

Pakar perubatan membezakan antara dua kumpulan utama kanser paru-paru: karsinoma bronkial sel kecil dan karsinoma bronkial bukan sel kecil (lihat di bawah). Kedua-duanya boleh dipentaskan mengikut klasifikasi TNM yang dinyatakan di atas dan dirawat berdasarkan klasifikasi ini.

Walau bagaimanapun, sistem TNM yang digariskan di atas dibangunkan terutamanya untuk karsinoma bronkial bukan sel kecil (yang lebih biasa). Bagi kanser paru-paru sel kecil, sebaliknya, hampir tidak ada kajian mengenai rawatan tumor berdasarkan sistem TNM.

Sebaliknya, kebanyakan kajian yang ada menyiasat strategi rawatan berdasarkan klasifikasi berbeza karsinoma bronkial sel kecil.

 • "penyakit terhad": bersamaan dengan T3/4 dengan N0/1 dan M0 atau T1 hingga T4 dengan N2/N3 dan M0. Kira-kira 25 hingga 35 peratus daripada semua kes kanser paru-paru sel kecil dikesan pada peringkat ini.
 • "penyakit meluas": ini termasuk semua karsinoma bronkial sel kecil yang telah membentuk metastasis jauh (M1) - tanpa mengira saiz tumor (mana-mana T) dan penglibatan nodus limfa (mana-mana N). Dalam kebanyakan pesakit (60 hingga 70 peratus), tumor sudah berada di peringkat lanjut ini pada masa diagnosis.

Kanser paru-paru: Rawatan

Rawatan karsinoma bronkial adalah sangat rumit. Ia disesuaikan secara individu untuk setiap pesakit: Pertama sekali, ia bergantung pada jenis dan penyebaran kanser paru-paru. Walau bagaimanapun, umur pesakit dan kesihatan am juga memainkan peranan penting dalam perancangan rawatan.

Jika rawatan bertujuan untuk menyembuhkan kanser paru-paru, ia dirujuk sebagai terapi kuratif. Pesakit yang tidak dapat disembuhkan lagi menerima terapi paliatif. Matlamatnya adalah untuk memanjangkan hayat pesakit sebanyak mungkin dan mengurangkan gejalanya.

Terdapat tiga pendekatan terapeutik utama yang digunakan secara individu atau gabungan:

 • Pembedahan untuk membuang tumor
 • Kemoterapi dengan ubat khas terhadap sel yang berkembang pesat (seperti sel kanser)
 • Penyinaran tumor (radioterapi)

Di samping itu, terdapat beberapa pendekatan terapeutik baru, contohnya dengan ubat sasaran yang secara langsung menyerang sel-sel kanser. Walau bagaimanapun, prosedur baru sedemikian hanya boleh dilakukan pada pesakit tertentu.

Kanser paru-paru: pembedahan

Kanser paru-paru biasanya hanya mempunyai peluang sebenar untuk sembuh jika ia boleh dibedah. Dalam operasi ini, pakar bedah cuba membuang semua tisu paru-paru yang terjejas oleh kanser. Dia juga memotong margin tisu yang sihat. Dengan cara ini, dia ingin memastikan tiada sel kanser yang kekal. Bergantung pada penyebaran karsinoma bronkial, seseorang itu membuang sama ada satu atau dua lobus paru-paru (lobectomy, bilobectomy) atau bahkan keseluruhan paru-paru (pneumonectomy).

Dalam sesetengah kes, adalah masuk akal untuk mengeluarkan keseluruhan paru-paru. Walau bagaimanapun, kesihatan pesakit yang lemah tidak membenarkan ini. Kemudian pakar bedah mengeluarkan sebanyak yang diperlukan, tetapi sesedikit mungkin.

Malangnya, dalam kebanyakan pesakit tidak ada lagi prospek pembedahan untuk menyembuhkan kanser paru-paru: Tumor sudah terlalu maju pada masa diagnosis. Pada pesakit lain, tumor pada dasarnya boleh dikendalikan. Walau bagaimanapun, fungsi paru-paru pesakit sangat lemah sehingga dia tidak akan bertolak ansur apabila bahagian paru-paru dikeluarkan. Oleh itu, doktor menggunakan pemeriksaan khas untuk memeriksa sama ada pembedahan sesuai untuk pesakit.

Kanser paru-paru: kemoterapi

Seperti kebanyakan jenis kanser lain, kanser paru-paru juga boleh dirawat dengan kemoterapi. Pesakit diberi ubat yang menghalang pembahagian sel yang cepat membesar, seperti sel kanser. Ini boleh menghalang pertumbuhan tumor. Ejen ini dipanggil chemotherapeutics atau cytostatics.

Kemoterapi sahaja tidak mencukupi untuk menyembuhkan kanser paru-paru. Oleh itu, ia biasanya digunakan dalam kombinasi dengan rawatan lain. Sebagai contoh, ia boleh diberikan sebelum pembedahan untuk mengurangkan saiz tumor (kemoterapi neoadjuvant). Pakar bedah kemudiannya perlu memotong lebih sedikit tisu selepas itu.

Dalam kes lain, kemoterapi diberikan selepas pembedahan: Ia bertujuan untuk memusnahkan mana-mana sel kanser yang masih ada dalam badan (kemoterapi adjuvant).

Untuk memeriksa kesan kemoterapi, pesakit kerap diperiksa dengan cara tomografi komputer (CT). Dengan cara ini, doktor boleh melihat sama ada dia mungkin perlu menyesuaikan kemoterapi. Dia boleh, sebagai contoh, meningkatkan dos bahan aktif atau menetapkan ubat sitostatik lain.

Kanser paru-paru: sinaran

Satu lagi pendekatan untuk rawatan kanser paru-paru ialah radiasi. Pesakit kanser paru-paru biasanya menerima terapi radiasi sebagai tambahan kepada bentuk rawatan lain. Sama seperti kemoterapi, radiasi boleh diberikan sebelum atau selepas pembedahan, contohnya. Ia juga sering digunakan sebagai tambahan kepada kemoterapi. Ini dipanggil radiochemotherapy.

Sesetengah pesakit kanser paru-paru juga menerima apa yang dikenali sebagai penyinaran tengkorak prophylactic. Ini bermakna tengkorak itu disinari sebagai langkah berjaga-jaga untuk mencegah perkembangan metastasis otak.

Pendekatan terapeutik baru untuk kanser paru-paru

Selama beberapa tahun sekarang, saintis telah meneliti kaedah baru terapi kanser (paru-paru):

Satu lagi perkembangan baru ialah imunoterapi. Di sini, ubat diberikan yang membantu sistem imun melawan kanser dengan lebih berkesan. Seperti terapi yang disasarkan, bagaimanapun, ini tidak berfungsi untuk semua pesakit. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai topik ini dalam artikel Imunoterapi untuk kanser.

Sesetengah terapi baharu ini telah pun diluluskan untuk merawat kanser paru-paru bukan sel kecil peringkat lanjut. Dalam karsinoma bronkial sel kecil, hanya terdapat satu kelulusan untuk ubat imunoterapeutik setakat ini. Pendekatan terapeutik baru yang lain masih diuji dalam ujian.

Langkah rawatan lain

Terapi di atas secara langsung menyasarkan tumor primer dan sebarang metastasis kanser paru-paru. Walau bagaimanapun, apabila penyakit itu berlanjutan, pelbagai gejala dan komplikasi mungkin timbul yang juga perlu dirawat.

 • Cecair antara paru-paru dan pleura (efusi pleura): Ia disedut melalui kanula (tusukan pleura). Jika efusi mengalir semula, tiub kecil boleh dimasukkan di antara paru-paru dan pleura untuk mengalirkan cecair. Ia kekal dalam badan lebih lama (saliran dada).
 • Pendarahan dalam tiub bronkial: Pendarahan berkaitan tumor sedemikian boleh dihentikan, contohnya, dengan menutup saluran darah yang berkenaan secara khusus, contohnya semasa bronkoskopi.
 • Sakit tumor: Kanser paru-paru lanjutan boleh menyebabkan kesakitan yang teruk. Pesakit kemudiannya menerima terapi sakit yang sesuai, contohnya ubat penahan sakit sebagai tablet atau suntikan. Dalam kes metastasis tulang yang menyakitkan, radiasi boleh memberikan kelegaan.
 • Sesak nafas: Ini boleh dikurangkan dengan ubat-ubatan dan pemberian oksigen. Teknik pernafasan khas dan kedudukan pesakit yang betul juga membantu.
 • Penurunan berat badan yang teruk: Pesakit yang terjejas mungkin perlu diberi makan buatan.
 • Kesan sampingan kemoterapi seperti loya dan anemia: Ini boleh dirawat dengan ubat yang sesuai.

Sebagai tambahan kepada rawatan aduan fizikal, ia juga sangat penting bahawa pesakit mendapat penjagaan mental yang baik. Pakar psikologi, perkhidmatan sosial dan kumpulan bantuan diri membantu menangani penyakit ini. Ini meningkatkan kualiti hidup pesakit. Saudara-mara boleh dan juga harus dimasukkan dalam konsep terapi.

Karsinoma bronkial sel kecil

Rawatan kanser paru-paru dipengaruhi oleh jenis tumor itu. Bergantung pada sel-sel tisu paru-paru yang menjadi sel kanser, pakar perubatan membezakan antara dua kumpulan utama kanser paru-paru: satu ialah kanser paru-paru sel kecil (SCLC).

Kaedah rawatan yang paling penting ialah kemoterapi. Sesetengah pesakit juga menerima radiasi atau imunoterapi. Jika tumor masih sangat kecil, pembedahan juga mungkin berguna.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai perkembangan, rawatan dan prognosis bentuk kanser paru-paru ini dalam artikel SCLC: Kanser Paru Sel Kecil.

Kanser paru-paru bukan sel kecil

Kanser paru-paru bukan sel kecil adalah bentuk kanser paru-paru yang paling biasa. Ia sering disingkatkan sebagai NSCLC ("kanser paru-paru sel bukan kecil"). Tegasnya, istilah "kanser paru-paru bukan sel kecil" merangkumi pelbagai jenis tumor. Ini termasuk adenokarsinoma dan karsinoma sel skuamosa.

Perkara berikut digunakan untuk semua karsinoma paru-paru bukan sel kecil: ia tumbuh lebih perlahan daripada kanser paru-paru sel kecil dan hanya membentuk metastasis kemudian. Sebaliknya, mereka tidak bertindak balas juga terhadap kemoterapi.

Oleh itu, rawatan pilihan adalah pembedahan, jika boleh: pakar bedah cuba membuang tumor sepenuhnya. Dalam peringkat yang lebih maju, terapi sinaran dan/atau kemoterapi biasanya dipilih (sebagai tambahan kepada atau sebagai alternatif kepada pembedahan). Dalam pesakit tertentu, pendekatan terapeutik baru (terapi sasaran, imunoterapi) juga boleh dipertimbangkan.

Kanser paru-paru: punca dan faktor risiko

Kanser paru-paru berkembang apabila - mungkin disebabkan oleh perubahan genetik - sel-sel dalam sistem bronkial mula berkembang secara tidak terkawal. Doktor merujuk kepada saluran udara besar dan kecil paru-paru (bronki dan bronkiol) sebagai sistem bronkial. Oleh itu, istilah perubatan untuk kanser paru-paru ialah karsinoma bronkial. Perkataan "karsinoma" bermaksud tumor malignan yang terdiri daripada sel epitelium yang dipanggil. Mereka membentuk tisu penutup yang melapisi saluran udara.

Sel-sel tumbesaran yang tidak terkawal membiak dengan cepat. Dalam proses itu, mereka semakin menggantikan tisu paru-paru yang sihat. Di samping itu, sel-sel kanser boleh merebak melalui saluran darah dan limfa dan membentuk tumor anak perempuan di tempat lain. Metastasis sedemikian dipanggil metastasis kanser paru-paru.

Metastasis kanser paru-paru tidak boleh dikelirukan dengan metastasis paru-paru: Ini adalah tumor anak perempuan dalam paru-paru yang berpunca daripada tumor kanser di tempat lain dalam badan. Sebagai contoh, kanser kolorektal dan kanser sel buah pinggang sering menyebabkan metastasis paru-paru.

Perubahan genetik yang membawa kepada perkembangan kanser paru-paru mungkin berlaku secara tidak sengaja sebagai sebahagian daripada pembahagian sel normal (tanpa pencetus yang jelas) atau mungkin dicetuskan oleh faktor risiko.

Merokok: Faktor risiko yang paling penting

 • semakin lama seseorang itu merokok
 • yang lebih awal mula merokok
 • semakin ramai yang merokok
 • semakin ramai yang merokok secara pasif

Merokok pasif juga meningkatkan risiko kanser paru-paru!

Pada masa ini, pakar perubatan menganggap bahawa daripada semua faktor ini, tempoh merokok paling banyak meningkatkan risiko kanser paru-paru.

Walau bagaimanapun, tahap penggunaan tembakau juga memainkan peranan utama: pakar perubatan mengukur penggunaan rokok sebelum ini pesakit dalam unit tahun pek. Jika seseorang menghisap sekotak rokok setiap hari selama setahun, ini dikira sebagai "setahun sebungkus". Jika seseorang merokok satu pek sehari selama sepuluh tahun atau dua pek sehari selama lima tahun, ini dikira sebagai sepuluh pek tahun. Lebih banyak tahun pek, lebih tinggi risiko kanser paru-paru.

Sebagai tambahan kepada bilangan rokok yang dihisap, jenis rokok juga memainkan peranan: lebih banyak asap yang anda sedut, lebih teruk ia untuk paru-paru anda. Jenis rokok juga mempunyai pengaruh ke atas risiko kanser paru-paru: rokok yang kuat atau tanpa penapis amat berbahaya.

Jadi untuk melindungi diri anda daripada kanser paru-paru, anda harus berhenti merokok! Paru-paru kemudian juga boleh pulih, dan lebih awal anda berhenti merokok (iaitu lebih pendek kerjaya merokok anda), lebih baik. Kemudian risiko kanser paru-paru anda berkurangan semula.