Kanser Paru-paru: Peluang Sembuh

Jangka hayat kanser paru-paru: statistik

Kanser paru-paru jarang dapat disembuhkan: ia selalunya hanya ditemui apabila ia sudah jauh maju. Penyembuhan biasanya tidak mungkin lagi. Oleh itu, kanser paru-paru adalah penyebab kematian kanser yang paling biasa di kalangan lelaki dan penyebab kedua paling biasa kematian kanser pada wanita.

Jadual berikut meringkaskan angka statistik paling penting mengenai kanser paru-paru di Eropah untuk tahun 2020: Bilangan kes baharu, kematian dan kadar kelangsungan hidup (Sumber: Globocan 2020):

Kanser paru-paru 2020

Tetapi

Wanita

Kes baru

315.054

162.480

kematian

260.019

124.157

kadar survival 5 tahun relatif

15%

21%

Bilangan kes baharu piawaian umur dan kematian akibat kanser paru-paru berkembang dalam arah yang bertentangan untuk jantina: sejak akhir tahun 1990-an, mereka telah berkurangan pada lelaki sementara meningkat secara berterusan pada wanita.

Perbezaan dibuat antara kadar kemandirian mutlak dan relatif: Dalam kes kadar kemandirian mutlak, semua kematian dalam kumpulan pesakit yang diperhatikan dikira, termasuk kematian daripada sebab lain. Jika, sebagai contoh, pesakit kanser paru-paru meninggal dunia akibat serangan jantung mengejut, ini masih termasuk dalam pengiraan kadar kelangsungan hidup mutlak.

Kadar survival relatif, sebaliknya, hanya mengambil kira kematian dalam kumpulan pesakit yang sebenarnya berpunca daripada penyakit yang sedang disiasat (seperti kanser paru-paru). Kadar kelangsungan hidup relatif membolehkan pernyataan yang lebih tepat mengenai jangka hayat dalam kanser paru-paru:

Lima tahun selepas diagnosis kanser paru-paru, 15 peratus pesakit lelaki dan 21 peratus pesakit wanita masih hidup. Perkara yang sama berlaku untuk kanser paru-paru dari segi kelangsungan hidup relatif 10 tahun: jangka hayat wanita adalah lebih tinggi sedikit daripada lelaki. Secara keseluruhannya, kanser paru-paru mempunyai prognosis yang buruk.

Apakah jangka hayat bergantung pada kanser paru-paru?

Sebaliknya, jenis karsinoma bronkial juga mempengaruhi jangka hayat: kanser paru-paru dibahagikan kepada dua kumpulan utama - kanser paru-paru sel kecil (SCLC) dan kanser paru-paru bukan sel kecil (NSCLC). Mereka berkembang secara berbeza dan juga mempunyai kadar penyembuhan yang berbeza.

Kanser paru-paru sel kecil: jangka hayat

Kanser paru-paru sel kecil (SCLC) lebih jarang daripada jenis sel bukan kecil, tetapi lebih agresif: masa hidup median tanpa terapi adalah kurang daripada tiga bulan - bermakna tanpa rawatan, pesakit mati secara purata kurang daripada tiga bulan selepas diagnosis.

Sebab pandangan buruk dalam SCLC: Sel-sel kanser kecil boleh membahagi dengan cepat, itulah sebabnya tumor boleh membesar dengan cepat. Selain itu, ia membentuk tumor anak perempuan (metastasis) di bahagian lain badan lebih awal daripada kanser paru-paru bukan sel kecil. Oleh itu, jangka hayat dan peluang untuk pulih secara amnya lebih rendah dengan bentuk karsinoma bronkial ini.

Dalam kebanyakan pesakit, kanser paru-paru sel kecil telah merebak terlalu jauh di dalam badan pada masa ia ditemui. Pada masa itu, pembedahan biasanya tidak lagi digalakkan atau mungkin. Kaedah rawatan yang paling penting ialah kemoterapi (sering digabungkan dengan terapi sinaran):

Dalam kebanyakan kes, karsinoma bronkial sel kecil pada mulanya bertindak balas dengan baik terhadap rawatan ini. Ini kerana ubat-ubatan ini amat berkesan pada sel-sel yang berkembang pesat, iaitu juga pada sel-sel bentuk kanser paru-paru ini. Kemandirian dan jangka hayat boleh dipertingkatkan sedikit pada kebanyakan pesakit hasil daripada rawatan. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, tumor hanya perlahan dalam pertumbuhannya buat sementara waktu. Selepas beberapa lama, sel-sel kanser hampir selalu merebak semula tanpa dikawal.

Dengan rawatan yang betul, masa hidup median untuk kanser paru-paru sel kecil boleh dilanjutkan - kepada lapan hingga dua belas bulan dengan kehadiran metastasis di bahagian badan yang lebih jauh (metastasis jauh), dan kepada 14 hingga 20 bulan jika tiada metastasis jauh.

Karsinoma bronkial bukan sel kecil: jangka hayat

Karsinoma bronkial bukan sel kecil tumbuh lebih perlahan daripada karsinoma sel kecil. Tumor anak perempuan (metastasis) di bahagian lain badan hanya terbentuk pada peringkat lanjut kanser. Oleh itu, jangka hayat dan peluang untuk sembuh secara amnya adalah lebih baik untuk kanser paru-paru bukan sel kecil berbanding jenis sel kecil.

Jika boleh, tumor dikeluarkan sepenuhnya melalui pembedahan. Ini kadangkala diikuti dengan radioterapi dan/atau kemoterapi. Jika pembedahan tidak boleh dilakukan (contohnya, kerana lokasi atau saiz tumor), pesakit biasanya menerima radiasi dan/atau kemoterapi. Jika tumor sebelum ini tidak boleh dibedah kerana saiznya, ia mungkin telah mengecut kemudian ke tahap di mana ia boleh dibedah. Dalam kanser paru-paru bukan sel kecil lanjutan, terapi lain kadangkala dipertimbangkan (cth., rawatan disasarkan dengan antibodi).

Faktor lain yang mempengaruhi

Terdapat faktor lain yang mempengaruhi jangka hayat pesakit kanser paru-paru. Ini termasuk, sebagai contoh, kesihatan umum pesakit, pengambilan tembakau dan sebarang penyakit bersamaan (seperti tekanan darah tinggi, penyakit jantung, diabetes). Jadual di atas juga menunjukkan bahawa kanser paru-paru mempunyai prognosis yang lebih baik sedikit pada wanita berbanding lelaki.

Adakah kanser paru-paru boleh disembuhkan?

Pada dasarnya, kanser paru-paru boleh diubati - tetapi hanya jika semua sel kanser boleh dikeluarkan atau dimusnahkan sepenuhnya. Ini biasanya hanya boleh dilakukan dengan pembedahan dan mungkin kemoterapi dan/atau radiasi. Kemoterapi atau radiasi sahaja jarang sekali berjaya menyembuhkan kanser paru-paru secara kekal.

Bolehkah pesakit meningkatkan jangka hayat mereka?

Sesiapa yang menemui kemungkinan tanda-tanda kanser paru-paru harus berjumpa doktor dengan segera. Lebih awal diagnosis dibuat dan terapi dimulakan, lebih baik jangka hayat dan peluang untuk sembuh daripada kanser paru-paru. Ini bermakna anda harus berjumpa doktor walaupun anda mempunyai simptom yang tidak spesifik dan tidak berbahaya seperti batuk, sedikit demam dan keletihan. Perokok tegar khususnya harus berhati-hati dengan aduan tersebut dan minta penjelasan perubatannya pada peringkat awal.

Selain itu, pesakit kanser paru-paru perlu mengambil makanan yang seimbang dan sihat. Ini menguatkan keadaan umum kesihatan dan menyokong proses penyembuhan. Perkara yang sama berlaku untuk senaman dan sukan yang kerap. Mereka yang aktif secara fizikal juga meningkatkan kualiti hidup dan kesejahteraan mereka.

Pakar mempunyai petua yang sangat penting untuk perokok: Berhenti merokok! Sesetengah pesakit mungkin berfikir: "Sekarang sudah terlambat - saya sudah pun menghidap kanser paru-paru!". Walau bagaimanapun, jangka hayat dan peluang pemulihan boleh ditingkatkan dengan berhenti merokok.