Ujian fungsi paru-paru: Sebab, Prosedur, Kepentingan

Apakah ujian fungsi paru-paru?

Ujian fungsi paru-paru adalah, seperti namanya, pemeriksaan yang memeriksa fungsi paru-paru dan saluran udara lain. Pelbagai prosedur ujian tersedia untuk tujuan ini:

 • Spirometri (juga dipanggil "Lufu" untuk "fungsi paru-paru")
 • Spiroergometri (pemeriksaan fungsi paru-paru di bawah tekanan fizikal)
 • Penentuan kapasiti resapan (pemeriksaan pertukaran gas)
 • Bodyplethysmography / plethysmography seluruh badan (berdasarkan penentuan volum)
 • analisis gas darah (penentuan kandungan oksigen dan karbon dioksida dalam darah)
 • prosedur ujian perubatan (menyasarkan pengaruh fungsi pernafasan oleh bahan aktif)

Ujian kendiri untuk kegunaan rumah:

Selain pengukuran aliran puncak, terdapat beberapa ujian mudah untuk kegunaan rumah yang boleh anda gunakan untuk menilai sendiri fungsi paru-paru anda secara kasar. Baca lebih lanjut mengenai perkara ini dalam artikel Ujian paru-paru di rumah.

Ujian fungsi paru-paru: Nilai dan maknanya

Nilai berikut boleh direkodkan dengan pelbagai kaedah pengukuran dalam ujian fungsi pulmonari:

 • Jumlah kapasiti paru-paru: isipadu udara dalam paru-paru selepas pesakit menyedut sedalam mungkin.
 • Isipadu sisa: Isipadu yang tinggal di dalam paru-paru dan saluran pernafasan selepas menghembus nafas yang kuat.
 • Isipadu nafas (juga isipadu pasang surut): Jumlah udara yang disedut oleh pesakit dengan nafas biasa.
 • Isipadu rizab inspirasi: jumlah udara yang pesakit boleh sedut tambahan selepas inspirasi biasa.
 • Isipadu rizab ekspirasi: isipadu udara yang boleh dihembus tambahan oleh pesakit selepas menghembus nafas biasa
 • Aliran ekspirasi puncak (PEF): kekuatan maksimum aliran udara semasa tamat tempoh paksa.
 • Kapasiti satu saat (FEV1): Isipadu pernafasan yang boleh dihembus oleh pesakit dalam saat pertama selepas penyedutan dengan kekuatan penuh
 • Indeks Tiffenau: nisbah kapasiti satu saat kepada kapasiti penting
 • Purata aliran ekspirasi (MEF): purata kekuatan aliran pernafasan apabila peratusan tertentu kapasiti penting masih berada di dalam paru-paru

Ujian fungsi pulmonari – Penilaian: Jadual nilai piawai

Jadual berikut menyenaraikan nilai piawai untuk fungsi paru-paru. Jika nilai yang diukur (apabila diukur berulang kali) menyimpang daripada nilai piawai ini, ini menunjukkan gangguan fungsi paru-paru, selalunya juga penyakit paru-paru tertentu.

Parameter

singkatan biasa

nilai normal

Jumlah kapasiti paru-paru

TC, TLC

6 hingga 6.5 liter

Kapasiti penting

VC

4.5 hingga 5 liter

Isipadu baki

RV

1 hingga 1.5 liter

Jumlah nafas

VT

0.5 liter

Isipadu rizab inspirasi

IRV

Jumlah rizab ekspirasi

ERV

1.5 liter

Kapasiti baki berfungsi

FRC

2.5 hingga 3 liter

Aliran Ekspirasi Puncak

PEF

>90% daripada nilai normal khusus umur/jantina

Kapasiti satu saat

FEB1

>90% daripada nilai normal khusus umur/jantina

indeks Tiffenau

FEV1 : VC

> 70%

Purata aliran ekspirasi

MEF

>90% daripada nilai normal khusus umur/jantina

Bila hendak melakukan ujian fungsi pulmonari?

Sebagai contoh, doktor boleh menggunakannya untuk mengesan saluran udara yang sempit (halangan). Ini berlaku terutamanya dalam penyakit biasa asma dan COPD. Bagi mereka yang terjejas, penilaian fungsi paru-paru menunjukkan pengurangan dalam kapasiti satu saat dan indeks Tiffenau. Jika volum sisa meningkat, ini mungkin menunjukkan emfisema, selalunya akibat lewat penyakit saluran udara obstruktif.

 • Fibrosis paru
 • Efusi pleura: pengumpulan cecair dalam ruang pleura (= ruang antara paru-paru dan pleura)
 • Parut atau lekatan pada tisu paru-paru atau ruang pleura
 • Kecacatan dalam rangka toraks

Penurunan distensibiliti paru-paru dalam penyakit tersebut ditunjukkan dalam ujian fungsi paru-paru dengan penurunan dalam kapasiti vital dan jumlah kapasiti paru-paru.

Apakah yang anda lakukan dalam ujian fungsi pulmonari?

Spirometri

Standard dan oleh itu biasanya permulaan setiap proses diagnostik adalah spirometri, di mana pesakit diminta untuk bernafas kadang-kadang lebih kuat, kadang-kadang seperti biasa melalui corong. Pemeriksaan boleh digabungkan dengan prosedur ujian berkaitan dadah (seperti ujian bronkospasmylosis).

Untuk mengetahui dengan tepat cara spirometri berfungsi dan kesimpulan yang boleh dibuat daripada nilai yang diukur, baca artikel Spirometri.

Spiroergometri

Anda boleh membaca dengan tepat apa yang pesakit perlu lakukan semasa spiroergometry dan apakah risikonya dalam artikel Spiroergometry.

Satu lagi ujian senaman selain spiroergometri ialah ujian berjalan kaki selama 6 minit. Dalam ujian ini, doktor mengukur jarak (tahap) yang boleh ditempuhi pesakit semasa berjalan sepantas mungkin selama enam minit - pesakit yang menghidap penyakit paru-paru biasanya pergi jauh lebih rendah daripada orang yang sihat. Semasa ujian, nadi pesakit, tekanan darah dan ketepuan oksigen kadang-kadang juga diukur.

Pengukuran yang lebih sensitif dan tepat bagi pelbagai pembolehubah pernafasan ialah bodyplethysmography. Di sini, pesakit duduk di dalam ruang tertutup, sama seperti pondok telefon. Semasa dia bernafas ke dalam corong pada satu tangan, sama seperti spirometri, doktor mengukur perubahan tekanan di dalam ruang secara selari.

Untuk mengetahui dengan tepat cara pemeriksaan itu berfungsi dan apakah kelebihannya berbanding ujian fungsi paru-paru yang lain, baca artikel Bodyplethysmography.

Menggunakan peralatan bodyplethysmopgraphy (lihat di atas), doktor juga boleh mengukur kapasiti resapan paru-paru. Ini menunjukkan seberapa baik paru-paru boleh menukar gas pernafasan. Untuk mengukur kapasiti meresap, pesakit menyedut udara dengan jumlah karbon monoksida (CO) yang selamat. Ini membolehkan doktor menentukan seberapa baik paru-paru mengambil oksigen daripada udara yang dihirup dan membebaskan karbon dioksida. Untuk butiran lanjut, baca artikel Bodyplethysmography.

Analisis gas darah

Dengan bantuan nilai gas darah, doktor boleh memantau paru-paru dan jantung. Anda boleh membaca dengan tepat maksud hasil analisis gas darah dalam artikel Nilai gas darah.

Pengukuran aliran puncak

Pesakit dengan penyakit paru-paru mempunyai pilihan untuk mengukur fungsi pernafasan mereka di rumah menggunakan meter aliran puncak yang mudah digunakan.

Untuk mengetahui nilai yang direkodkan semasa pengukuran aliran puncak dan perkara yang perlu diingati oleh pesakit, baca artikel Pengukuran aliran puncak.

Apakah risiko ujian fungsi paru-paru?

Tiada bahaya tertentu yang berkaitan dengan prosedur ujian. Walau bagaimanapun, selepas pengukuran fungsi paru-paru dilakukan beberapa kali, anda mungkin mengalami batuk atau pening. Walau bagaimanapun, ini reda selepas masa yang singkat.

Apakah yang perlu saya lakukan selepas ujian fungsi pulmonari?

Sejurus selepas ujian fungsi paru-paru, anda harus menyambung semula irama pernafasan yang normal. Cuba tarik nafas masuk dan keluar dengan tenang dan sekata. Sekiranya anda mengalami sedikit batuk atau mulut kering, anda perlu minum sedikit. Doktor anda akan membincangkan keputusan dan prosedur selanjutnya dengan anda selepas ujian fungsi paru-paru.