Lupus erythematosus: Jenis, Terapi

Gambaran ringkas

 • Apakah lupus erythematosus? Penyakit autoimun radang kronik yang jarang berlaku yang menjejaskan terutamanya wanita muda. Dua bentuk utama: Cutaneous lupus erythematosus (CLE) dan systemic lupus erythematosus (SLE).
 • Simptom: CLE hanya menjejaskan kulit dengan perubahan kulit berbentuk rama-rama yang tipikal pada bahagian badan yang terdedah kepada matahari, SLE juga menjejaskan organ dalaman (cth. keradangan buah pinggang, sakit sendi).
 • Punca & faktor risiko: Punca yang diandaikan ialah gangguan sistem imun. Faktor-faktor seperti cahaya UV, ubat-ubatan, perubahan hormon, tekanan dan jangkitan boleh menggalakkan penyakit atau mencetuskan kambuh.
 • Peperiksaan: Koleksi sejarah perubatan, pemeriksaan kulit dan darah. Jika SLE disyaki, pemeriksaan tambahan organ dalaman.
 • Rawatan: Perlindungan UV yang konsisten, ubat (kortison, imunosupresan lain, dll.), mengelakkan tekanan, pencegahan jangkitan.

Lupus erythematosus (lumut rama-rama) adalah penyakit autoimun daripada kumpulan kolagenosa yang biasanya berkembang secara berulang. Ini adalah penyakit tisu penghubung yang tergolong dalam penyakit reumatik radang.

 • Lupus eritematosus kulit (CLE)
 • Lupus eritematosus sistemik (SLE)

Di samping itu, terdapat beberapa bentuk lupus yang jarang berlaku. Ini termasuk neonatal lupus erythematosus (NLE) dan drug-induced lupus erythematosus (DILE).

Lupus erythematosus kulit

CLE biasanya menjejaskan kulit secara eksklusif. Ia berlaku dalam beberapa subtipe:

 • Lupus eritematosus kulit akut (ACLE)
 • Lupus eritematosus kulit subakut (SCLE)
 • Lupus erythematosus kulit kronik (CCLE) – dengan tiga subjenis, yang paling biasa ialah discoid lupus erythematosus (DLE).
 • Intermittent cutaneous lupus erythematosus (ICLE) – dengan satu subjenis.

Lupus eritematosus sistemik (SLE)

Dalam varian lupus ini, pelbagai organ dalaman terjejas selain kulit. Sebagai contoh, keradangan buah pinggang, paru-paru dan jantung adalah perkara biasa. Sangat ramai pesakit juga mengalami sakit sendi. Di samping itu, otot boleh terjejas. Secara keseluruhan, perjalanan penyakit ini boleh berbeza-beza dari pesakit ke pesakit.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang bentuk penyakit lupus ini dalam artikel Systemic lupus erythematosus.

Lupus erythematosus: Insiden

Lupus erythematosus adalah perkara biasa tetapi jarang berlaku di seluruh dunia. Secara keseluruhannya, penyakit autoimun berlaku pada kira-kira 100 daripada setiap 100,000 orang (bersamaan dengan 0.1 peratus daripada populasi). Wanita dalam usia mengandung paling kerap terjejas.

Lupus erythematosus: gejala

Discoid lupus erythematosus (DLE)

Lesi kulit bersisik kemerahan merebak ke luar, sementara ia sembuh perlahan-lahan dari tengah dengan detasmen sisik. Palam horny boleh dilihat pada bahagian bawah sisik yang terpisah. Apa yang dipanggil "fenomena kuku permaidani" ini adalah tipikal bagi discoid lupus erythematosus. Kawasan kulit di bawah sisik yang terpisah adalah nipis, berkilat, putih dan – pada kepala berbulu – tidak berbulu.

Lupus erythematosus kulit subakut (SCLE).

Ia menduduki kedudukan pertengahan antara lupus kulit (dengan bentuk diskoid sebagai subkumpulan yang paling biasa) dan lupus sistemik:

Kedua, dalam lupus erythematosus kulit subakut, organ dalaman juga mungkin terjejas dan antibodi spesifik boleh dikesan dalam darah - kedua-dua gejala lupus ini sebaliknya tipikal bagi lupus erythematosus sistemik.

Sistemik lupus erythematosus

Baca lebih lanjut mengenai pelbagai simptom lupus yang dikaitkan dengan bentuk penyakit ini dalam artikel Systemic lupus erythematosus.

Lupus erythematosus: Betapa berbahayanya penyakit ini?

Mengikut pengetahuan semasa, lupus erythematosus kulit tidak boleh dirawat. Walau bagaimanapun, dengan terapi yang betul, termasuk perlindungan UV yang berhati-hati pada kulit, gejala biasanya boleh diuruskan dengan baik.

Perjalanan dan prognosis lupus erythematosus sistemik (SLE) bergantung terutamanya pada organ dalaman mana yang terjejas dan sejauh mana. Jika buah pinggang, jantung dan paru-paru turut terlibat, SLE selalunya mengambil kursus yang teruk. Dalam kes individu, lupus juga boleh membawa maut. Walau bagaimanapun, kebanyakan pesakit SLE mempunyai jangka hayat yang normal.

Lupus erythematosus: Punca & faktor risiko

Cahaya UV hendaklah disebut di sini pada mulanya. Faktor lain yang mungkin mempengaruhi adalah pengaruh hormon, kerana lupus erythematosus berlaku lebih kerap pada wanita dan kanak-kanak perempuan berbanding lelaki dan lelaki (dalam jantina wanita, keseimbangan hormon tertakluk kepada turun naik yang lebih besar daripada jantina lelaki). Di samping itu, faktor lain seperti tekanan dan jangkitan juga boleh mencetuskan kambuh.

Lupus erythematosus: Pemeriksaan & Diagnosis

Pemeriksaan kulit

Perubahan kulit yang biasa berlaku dalam pelbagai bentuk penyakit lupus. Oleh itu, ujian lupus oleh pakar dermatologi adalah penting untuk diagnosis. Untuk tujuan ini, doktor mengambil sampel tisu (biopsi kulit) dari kawasan kulit yang terjejas. Ini kemudiannya diperiksa dengan lebih teliti di makmal menggunakan pelbagai kaedah.

Pemeriksaan lanjut

Ujian darah juga boleh memberikan maklumat penting tentang penyakit autoimun. Contohnya, dalam lupus eritematosus sistemik dan dalam kebanyakan kes lupus eritematosus kulit subakut, antibodi spesifik boleh dikesan dalam darah.

Baca lebih lanjut mengenai diagnosis komprehensif bentuk lupus ini dalam artikel Systemic lupus erythematosus.

Lupus erythematosus: Rawatan

Rawatan lupus erythematosus bergantung kepada bentuk dan keterukan penyakit.

Lupus erythematosus kulit: Terapi

Terapi tempatan

Melalui terapi tempatan (topikal), perubahan kulit radang dalam lupus erythematosus kulit dirawat secara khusus secara luaran:

 • glukokortikoid topikal (“kortison”): Kawasan terhad dengan perubahan kulit lebih baik dirawat dengan persediaan kortison topikal (cth., salap kortison). Permohonan hendaklah sesingkat mungkin kerana kemungkinan kesan sampingan.
 • Retinoid topikal: Rawatan tempatan dengan derivatif asid vitamin A ini (seperti tazarotene, tretinoin) dipertimbangkan dalam kes lupus eritematosus kulit yang teruk.
 • Rawatan sejuk, terapi laser: Jika langkah rawatan lain tidak membantu terhadap perubahan kulit, pakar perubatan mengesyorkan rawatan sejuk (krioterapi) atau terapi laser dalam kes terpilih.

Terapi sistemik

 • Antimalaria: Ejen seperti chloroquine atau hydroxychloroquine adalah antara ubat asas yang paling penting untuk lupus kulit. Oleh kerana risiko kerosakan retina, pemeriksaan mata yang kerap adalah dinasihatkan semasa rawatan.
 • Glukokortikoid: Penggunaan persediaan kortison harus dihadkan dalam masa kerana kemungkinan kesan sampingan. Ia harus dihentikan secepat mungkin dengan mengurangkan dos secara beransur-ansur (pengurangan terapi).
 • Retinoid: Dalam kes tertentu lupus kulit, penggunaan retinoid mungkin berguna. Mereka juga sebaiknya digabungkan dengan antimalaria.
 • Dapsone: Ejen anti-bakteria dan anti-radang ini ditetapkan oleh pakar perubatan untuk bentuk bulosa lupus erythematosus kulit (kecuali di Switzerland, di mana tiada ubat dapson didaftarkan pada masa ini).

Pada pesakit yang sedang hamil atau menyusu, ubat tertentu tidak boleh digunakan (contohnya retinoid). Doktor yang merawat mesti mengambil kira perkara ini semasa merancang terapi.

Langkah-langkah selanjutnya

Rawatan lupus erythematosus kulit termasuk perlindungan cahaya yang konsisten: pesakit harus mengelakkan cahaya matahari langsung dan menggunakan pelindung matahari dengan faktor perlindungan yang tinggi terhadap sinaran UV-A dan UV-B. Sumber UV tiruan (seperti di salun penyamakan) adalah sama tidak menguntungkan.

Menahan diri daripada merokok aktif dan pasif juga amat dinasihatkan. Penggunaan nikotin dianggap sebagai faktor risiko untuk lupus erythematosus kulit.

Sistemik lupus erythematosus: Terapi

Rawatan sistemik lupus erythematosus adalah lebih meluas kerana organ dalaman terjejas selain kulit. Organ mana yang terjejas dan betapa teruknya penyakit itu boleh berbeza-beza dari pesakit ke pesakit. Sehubungan itu, rawatan disesuaikan secara individu.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai ini dalam artikel Systemic lupus erythematosus.

Lupus erythematosus: Pencegahan

Sebagai tambahan kepada tekanan, ini termasuk di atas semua cahaya UV yang sengit (matahari, sumber UV tiruan seperti dalam solarium). Anda harus mengelakkan ini walaupun anda menghidap penyakit ini, kerana lupus erythematosus menjadikan kulit lebih sensitif kepada cahaya matahari.

Pengambilan vitamin D juga boleh berguna sebagai langkah pencegahan dengan berunding dengan doktor.

Anda boleh membaca tentang keistimewaan vaksinasi pada pesakit yang lemah imuniti dalam artikel Imunosupresi dan vaksinasi.

Lupus erythematosus dan pemakanan

Pemakanan yang seimbang boleh mengurangkan beberapa simptom lupus erythematosus sistemik yang disertakan. Sebagai contoh, sakit sendi boleh dicegah dengan kerap menambah ikan ke dalam diet.