Saliran limfa untuk migrain | Fisioterapi untuk migrain

Saliran limfa untuk migrain

In migrain, penyebabnya juga boleh menjadi kesesakan cecair limfa di kawasan kepala. Dengan cengkaman tertentu, yang merawat wajah dan keseluruhan kepala, menuju ke terminal, limfa aliran di kawasan kepala dapat dirangsang. Sekiranya terapi dijalankan secara berkala, migrain serangan dapat dikurangkan.

Limfa saliran boleh digunakan sebagai terapi tambahan di luar migrain serangan. Seperti yang lain saliran limfa, kawasan tulang selangka di mana jugular dalaman vena dan urat subclavian terletak harus dirawat terlebih dahulu. Kawasan ini disebut sebagai terminal dan merupakan kunci bagi mana-mana saliran limfa. Pra-rawatan kawasan ini menghasilkan sejenis penghisap, yang bertambah baik limfa aliran.

Terapi manual untuk migrain

Selain gangguan pada saliran limfa atau ketegangan otot yang berlebihan, kepincangan tulang belakang serviks atau rahang juga boleh menyebabkan migrain yang kerap. Tulang belakang serviks terdiri daripada 7 vertebra, yang dipisahkan antara satu sama lain oleh cakera intervertebral. Vertebra bersuara antara satu sama lain melalui aspek sendi.

Sekiranya pergerakan tersentak atau tidak betul menyebabkan penyumbatan sendi ini, keseluruhan statik ruang tulang belakang terganggu. Sekatan pergerakan, kesakitan dan kemungkinan penyumbatan lebih lanjut di kawasan tulang belakang BWS dan lumbar menjadi jelas. Oleh kerana sekatan pergerakan, nada otot meningkat dan boleh memprovokasi migrain kerana tekanan meningkat.

Perkara yang sama berlaku untuk masalah di kawasan rahang. Sekiranya pergerakan disekat dan otot masticatory juga hipertonik, ketegangan di kawasan muka tengkorak boleh mencetuskan migrain. Untuk kedua-dua masalah tersebut, Terapi Manual dapat menyelesaikan penyumbatan melalui mobilisasi atau manipulasi. Penting bahawa terapi dijalankan oleh ahli terapi manual yang diperakui, kerana banyak yang kecil kapal berlari di kawasan tulang belakang serviks, yang dalam keadaan terburuk boleh menyebabkan kerosakan yang besar jika kesalahan dilakukan.