Kanser Nodus Limfa: Tinjauan & Punca

Gambaran ringkas:

 • Prognosis: Peluang untuk sembuh adalah baik dalam banyak kes, dengan syarat rawatan bermula pada peringkat awal. Prognosis untuk limfoma Hodgkin agak lebih baik daripada limfoma bukan Hodgkin.
 • Punca dan faktor risiko: Pencetus tepat tidak diketahui. Faktor risiko termasuk jangkitan virus Epstein-Barr (EBV), penyakit imun (cth, jangkitan HIV), merokok jangka panjang, bahan kimia, umur, kecenderungan genetik.
 • Rawatan: pemantauan berkala untuk tumor gred rendah, kemoterapi dan/atau radioterapi, pemindahan sel stem, antibodi atau imunoterapi.

Apakah kanser nodus limfa?

Limfoma adalah nama sehari-hari untuk limfoma malignan dan dahulunya juga dipanggil lymphosarcoma. Penyakit tumor ini berpunca daripada sel-sel degenerasi sistem limfa (sistem limfa).

Sistem limfatik (sistem limfatik)

Di samping itu, sistem limfa berfungsi untuk pembentukan, pematangan dan pembezaan jenis tertentu sel darah putih, limfosit (= sel limfa). Mereka sangat penting untuk pertahanan imun kerana mereka secara khusus mengenali dan menghapuskan patogen. Kebanyakan limfosit kekal di tempat asalnya; hanya sebahagian kecil yang masuk ke dalam darah dan limfa.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang limfosit dan dua subkumpulan mereka (limfosit T dan B) di sini.

Limpa juga memainkan peranan penting dalam pertahanan imun serta pembersihan darah. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai ini di sini.

Bagaimana kanser limfa berkembang

Apabila penyakit itu berlanjutan, kanser nodus limfa sering merebak di luar sistem limfa dan menjejaskan organ lain.

Kekerapan dan bentuk kanser nodus limfa

Kanser nodus limfa adalah sejenis kanser yang jarang berlaku. Setiap tahun, dua hingga sepuluh daripada setiap 100,000 orang baru didiagnosis dengan limfoma malignan. Lelaki lebih kerap terkena berbanding wanita.

Berdasarkan perbezaan halus dalam struktur tisu, pakar perubatan membezakan antara dua kumpulan utama kanser nodus limfa:

 • Limfoma Bukan Hodgkin (NHL): Ini termasuk semua bentuk limfoma yang tidak dianggap sebagai limfoma Hodgkin – iaitu, kira-kira 30 yang berbeza (cth, plasmocytoma). Pada 2020, 55,601 wanita dan 67,378 lelaki baru didiagnosis dengan NHL di Eropah. Purata umur pesakit ialah 72 tahun (wanita) dan 70 tahun (lelaki).

Penyakit Hodgkin (limfoma Hodgkin)

Baca lebih lanjut mengenai gejala, punca, diagnosis, rawatan dan prognosis untuk bentuk limfoma ini dalam artikel penyakit Hodgkin.

Limfoma Bukan Hodgkin

Anda boleh mempelajari semua yang anda perlu tahu tentang kumpulan kanser nodus limfa yang lebih biasa ini dalam artikel Limfoma Non-Hodgkin.

Apakah jangka hayat penghidap limfoma?

Secara amnya, bagaimanapun, prognosis untuk limfoma Hodgkin agak menggalakkan. Dalam kebanyakan pesakit, penawar adalah mungkin. 84 peratus wanita dan 86 peratus lelaki dengan limfoma Hodgkin hidup sekurang-kurangnya lima tahun selepas diagnosis (kadar survival 5 tahun relatif).

 • Sesetengah jenis NHL tumbuh dengan sangat agresif (cth, limfoma Burkitt) dan dipanggil limfoma malignan tinggi.
 • Jenis NHL lain - dipanggil limfoma malignan rendah - berkembang perlahan selama bertahun-tahun hingga beberapa dekad (cth, limfoma MALT, leukemia sel berbulu). Mereka dianggap sebagai penyakit kronik.

Limfoma gred rendah, sebaliknya, biasanya hanya boleh dikurangkan, tetapi tidak sembuh secara kekal. Oleh itu, mereka yang terjejas berada di bawah penjagaan perubatan sepanjang hayat. Sekiranya perlu, rawatan berulang diperlukan.

Risiko tumor kedua

Apakah punca kanser nodus limfa?

Punca sebenar limfoma belum diketahui, tetapi kombinasi faktor nampaknya terlibat.

Faktor risiko untuk limfoma Hodgkin

Faktor risiko lain untuk penyakit Hodgkin termasuk penyakit kongenital sistem imun dan kekurangan imun yang diperoleh, contohnya akibat jangkitan HIV.

Merokok jangka panjang juga boleh meningkatkan risiko penyakit.

Faktor risiko untuk limfoma bukan Hodgkin

Tiada faktor risiko yang boleh digunakan secara umum boleh dinamakan untuk kumpulan heterogen limfoma bukan Hodgkin (NHL).

Pelbagai bahan kimia juga meningkatkan risiko beberapa limfoma bukan Hodgkin, seperti benzena dan pelarut organik lain yang digunakan secara meluas dalam industri.

Sinaran radioaktif dan usia yang lebih tua juga dianggap sebagai faktor risiko.

Faktor risiko lain yang mungkin sedang dikaji, seperti faktor genetik (dalam kes berbilang kes penyakit dalam keluarga) atau gaya hidup tertentu.

Kanser nodus limfa: gejala

Anda boleh membaca semua yang penting tentang tanda-tanda tipikal kanser nodus limfa dalam artikel Gejala kanser nodus limfa.

Bagaimanakah kanser nodus limfa didiagnosis?

Walau bagaimanapun, jika pembengkakan nodus limfa yang tidak menyakitkan berterusan selama berminggu-minggu, mungkin disertai dengan gejala seperti demam, berpeluh malam dan penurunan berat badan yang tidak diingini, anda harus segera berjumpa doktor. Orang yang tepat untuk dihubungi jika anda mengesyaki kanser nodus limfa ialah doktor keluarga anda atau pakar dalam perubatan dalaman dan onkologi.

Sejarah perubatan

Doktor akan terlebih dahulu mengambil sejarah perubatan anda (anamnesis) dalam perbincangan terperinci dengan anda. Soalan yang mungkin termasuk:

 • Pernahkah anda bangun pada waktu malam kebelakangan ini kerana anda "dibasahi peluh"?
 • Pernahkah anda mengalami demam yang kerap pada masa lalu (tanpa tanda jangkitan) dan berasa lemah?
 • Pernahkah anda perasan nodus limfa membesar tanpa rasa sakit (contohnya, di leher, di bawah ketiak, atau di pangkal paha)?
 • Adakah anda mempunyai sebarang keadaan perubatan yang diketahui?
 • Adakah terdapat/ada kes kanser dalam keluarga anda? Jika ya, apakah jenis kanser?

Pemeriksaan fizikal

Ujian darah dan imunohistokimia

Walau bagaimanapun, yang terakhir juga boleh dinaikkan (leukositosis), seperti yang sering berlaku dalam penyakit Hodgkin. Jika doktor memecah pelbagai subkumpulan leukosit dalam kiraan darah pembezaan yang dipanggil, menjadi jelas bahawa peningkatan jumlah leukosit adalah disebabkan oleh peningkatan dalam subkumpulan "granulosit eosinofilik" (eosinofilia).

Darah pesakit kanser nodus limfa selalunya juga menunjukkan tahap keradangan yang tinggi (terutama peningkatan pemendapan darah). Walau bagaimanapun, peningkatan sedemikian adalah tidak spesifik dan mungkin mempunyai sebab lain.

Sampel tisu (biopsi)

Untuk diagnosis kanser nodus limfa yang disahkan, adalah perlu untuk mengambil dan menganalisis sampel tisu. Ini juga membantu untuk menentukan jenis kanser nodus limfa yang terlibat.

Sampel (biopsi) boleh diambil bukan sahaja dari nodus limfa, tetapi juga dari tisu lain jika perlu. Jika limfoma kulit (limfoma kulit) disyaki, ia adalah sampel daripada kulit; jika limfoma MALT disyaki, ia adalah sampel dari mukosa gastrik. Kedua-dua limfoma tergolong dalam limfoma bukan Hodgkin.

Pemeriksaan lanjut

Dalam sesetengah pesakit, pemeriksaan tambahan sumsum tulang diperlukan untuk mengesan kemungkinan serangan. Ini biasanya melibatkan menusuk puncak iliac (di bawah bius tempatan) dengan jarum dan menyedut beberapa sumsum tulang. Doktor kemudian memeriksa sumsum tulang di bawah mikroskop.

Dalam kes yang jarang berlaku, ia juga perlu mengambil sampel cecair serebrospinal (CSF).

Limfoma: pementasan (menurut Ann-Arbor, diubah suai selepas Cotswold (1989) dan Lugano (2014)).

Doktor membahagikan kanser nodus limfa (limfoma malignan) kepada peringkat penyakit (pementasan) berdasarkan keputusan pemeriksaan. Ini dilakukan mengikut klasifikasi Ann Arbor yang dipanggil dengan empat peringkat. Klasifikasi ini pada asalnya dibangunkan untuk limfoma Hodgkin, tetapi kini juga digunakan untuk limfoma bukan Hodgkin.

Masa latihan

Penglibatan nodus limfa

I

Penglibatan hanya satu kawasan nodus limfa

Penglibatan dua atau lebih kawasan nodus limfa pada sisi yang sama diafragma (iaitu, sama ada di dada atau perut)

III

Penglibatan kawasan nodus limfa pada kedua-dua belah diafragma (iaitu, kedua-dua dada dan perut)

IV

penglibatan meresap organ/daerah tambahan limfa (cth sumsum tulang) dengan atau tanpa penglibatan kawasan nodus limfa

Dengan parameter A dan B sebagai tambahan kepada peringkat tumor, ia boleh ditunjukkan sama ada pesakit menunjukkan gejala B (penurunan berat badan, demam, berpeluh malam). Dengan parameter A, gejala B tidak hadir, dengan parameter B, gejala B hadir.

Apakah terapi untuk kanser nodus limfa?

Kemoterapi dan radioterapi untuk kanser nodus limfa

Pada peringkat awal limfoma, terapi sinaran biasanya membantu kerana kanser masih belum merebak jauh di dalam badan. Dalam limfoma bukan Hodgkin, sinaran tempatan mencukupi dalam beberapa kes. Walau bagaimanapun, ia biasanya digabungkan dengan prosedur terapeutik lain - selalunya kemoterapi.

Kemoterapi dan terapi sinaran juga memainkan peranan penting dalam peringkat limfoma yang lebih lanjut.

Pemindahan sel stem untuk limfoma

Pilihan terapeutik lain dalam kes limfoma tertentu ialah pemindahan sel stem hematopoietik (pemindahan sel stem hematopoietik). Dalam prosedur ini, doktor terlebih dahulu mendapatkan sel stem hematopoietik yang sihat, biasanya daripada badan pesakit sendiri (pemindahan sel stem autologus).

Dalam langkah seterusnya, orang yang berpenyakit menerima kemoterapi dos tinggi untuk memusnahkan semua sumsum tulang mereka dan sel-sel kanser yang terkandung di dalamnya. Sejurus selepas itu, doktor memindahkan sel stem sihat yang diambil sebelum ini, yang memulakan hematopoiesis baru tanpa sel kanser.

Dalam kes tertentu, sel stem darah yang didermakan daripada orang lain juga dipertimbangkan untuk pemindahan (pemindahan sel stem alogenik).

Imunoterapi untuk kanser nodus limfa

Terdapat beberapa jenis imunoterapi yang tersedia untuk rawatan limfoma malignan.

Terapi antibodi

Dalam bentuk imunoterapi ini, pesakit menerima antibodi yang dihasilkan secara buatan yang mengikat secara khusus kepada sel-sel kanser dan menyebabkan kemusnahannya dengan cara yang berbeza. Dua contoh ialah antibodi rituximab dan brentuximab vedotin.

Bagi individu tertentu dengan limfoma Hodgkin, bahan aktif brentuximab vedotin boleh dipertimbangkan. Ini adalah antibodi yang dihasilkan secara buatan yang dimuatkan dengan ubat sitostatik. Ini adalah bahan yang menghalang pembahagian sel.

Imunoterapi dengan perencat pusat pemeriksaan

Bagi sesetengah orang dengan limfoma Hodgkin, rawatan dengan perencat pusat pemeriksaan adalah pilihan. Ini juga antibodi khas. Walau bagaimanapun, mereka tidak bertindak secara langsung pada sel-sel kanser, tetapi mempengaruhi pusat pemeriksaan tertentu sistem imun. "Point pemeriksaan imun" ini memperlahankan tindak balas imun.

Terapi sel CAR-T

Terapi sel CAR-T adalah bentuk imunoterapi yang agak baru. Ia sesuai untuk rawatan bentuk tertentu limfoma dan leukemia bukan Hodgkin.

Kemoterapi ringan digunakan untuk menyediakan rawatan ini. Ia membunuh sebahagian daripada sel kanser serta sel T badan sendiri. "Jurang" dalam stok sel T ini diisi oleh sel T CAR yang dihasilkan oleh makmal, yang diterima oleh pesakit melalui infusi.

Terapi dengan perencat laluan isyarat

Satu contoh ialah bahan aktif idelalisib. Terapi sedemikian dipertimbangkan untuk orang yang mempunyai limfoma folikular (NHL) apabila kemoterapi dan terapi antibodi tidak berkesan.

Untuk maklumat terperinci tentang rawatan pelbagai jenis limfoma, lihat artikel Penyakit Hodgkin dan limfoma bukan Hodgkin.