Macrogol: Kesan, Aplikasi, Kesan Sampingan

Bagaimana makrogol berfungsi

Macrogol adalah bahan aktif dari kumpulan julap dengan sifat mengikat air dan julap. Peningkatan pengikatan air dalam saluran gastrousus menyebabkan di satu pihak peningkatan jumlah najis, yang merangsang aktiviti usus (peristalsis), dan sebaliknya ia menjadikan najis lebih lembut.

Penyakit tertentu (seperti multiple sclerosis) juga boleh menyebabkan sembelit. Laksatif kemudiannya boleh digunakan dalam jangka pendek untuk memudahkan pembuangan air besar.

Macrogol, juga dikenali sebagai polietilena glikol, adalah bahan buatan manusia yang mengikat air. Jika makrogol diambil melalui mulut (secara lisan), bahan tersebut mengikat air yang ada di dalam usus dan menghalang penyerapannya melalui dinding usus ke dalam darah - oleh itu ia kekal dalam kandungan usus (najis).

Penyerapan, degradasi dan perkumuhan

Bahan aktif tidak diserap dari usus ke dalam darah, tetapi dikumuhkan tidak berubah dalam najis.

Bilakah makrogol digunakan?

Macrogol adalah julap yang kuat dan digunakan untuk pembersihan usus sebelum pemeriksaan usus dan prosedur pembedahan dalam saluran gastrousus. Ia juga digunakan dalam rawatan sembelit kronik dan masalah dengan perkumuhan najis.

Penggunaan jangka panjang disyorkan hanya dalam kes khas, seperti lumpuh dan pesakit yang mengambil ubat penahan sakit yang kuat (opioid). Dalam kes sedemikian, bagaimanapun, adalah dinasihatkan untuk menggunakan persediaan gabungan yang mengandungi garam (elektrolit) sebagai tambahan kepada makrogol. Dengan cara ini, kekurangan elektrolit yang akan berlaku akibat pergerakan usus yang dipercepatkan boleh dielakkan pada tahap tertentu.

Bagaimana macrogol digunakan

Macrogol kebanyakannya digunakan sebagai serbuk untuk menyediakan penyelesaian. Kandungan sebungkus macrogol dikacau ke dalam air dan diminum.

Untuk pembersihan usus yang lengkap sebelum campur tangan perubatan, biasanya antara tiga dan empat liter larutan Macrogol mesti diminum (mengikut arahan doktor). Untuk kesan julap ringan dalam kes sembelit sementara, kuantiti yang lebih kecil diperlukan.

Selalunya, iaitu dalam satu hingga sepuluh peratus daripada mereka yang dirawat, makrogol menyebabkan kesan sampingan seperti masalah gastrousus.

Sekiranya berlaku overdosis julap, cirit-birit yang teruk adalah mungkin.

Sentiasa dapatkan rawatan perubatan untuk sembelit dengan gejala akut (termasuk sakit, loya, rasa tekanan yang teruk).

Apakah yang perlu diperhatikan apabila mengambil macrogol?

Kontraindikasi

Macrogol tidak boleh digunakan dalam:

  • penyumbatan usus
  • pendarahan gastrousus
  • penyakit radang usus yang teruk (penyakit Crohn, kolitis ulseratif)
  • hipersensitiviti kepada bahan aktif atau mana-mana komponen lain penyediaan

Interaksi

Sekatan umur

Persediaan siap yang mengandungi makrogol diluluskan untuk digunakan dari umur satu tahun, bergantung pada dos. Pesakit warga emas, pesakit dengan penyakit radang usus, dan mereka yang mengalami aritmia jantung harus menggunakan ubat dengan makrogol dengan berhati-hati, sebaik-baiknya hanya di bawah pengawasan perubatan.

Mengandung dan menyusukan anak

Macrogol adalah salah satu julap pilihan dalam kehamilan dan penyusuan.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan macrogol

Ubat yang mengandungi makrogol boleh didapati di kaunter farmasi di Jerman, Austria dan Switzerland.