Magnesium: Apa yang Didedahkan oleh Nilai Makmal

Apakah magnesium?

Badan orang dewasa mengandungi kira-kira 20 gram magnesium. Sekitar 60 peratus daripada ini terdapat dalam tulang dan sekitar 40 peratus dalam otot rangka. Hanya satu peratus daripada magnesium dalam badan beredar terikat kepada protein dalam darah.

Magnesium diserap melalui makanan. Ia diserap dari usus dan dikumuhkan melalui buah pinggang. Keperluan magnesium harian ialah 300 hingga 400 miligram. Berapa banyak magnesium yang perlu anda ambil dengan makanan bergantung pada umur, keadaan kesihatan dan aktiviti fizikal anda.

Magnesium adalah komponen banyak enzim dan oleh itu terlibat dalam pelbagai proses metabolik. Ia juga memainkan peranan dalam penghantaran impuls elektrik dalam saraf dan sel otot jantung khas.

Magnesium: Otot

Magnesium sangat diperlukan untuk sel otot. Tanpa mineral, otot tidak akan dapat mengecut. Oleh itu, bekalan magnesium yang mencukupi amat penting untuk atlet yang berdaya saing. Disebabkan kehilangan peluh yang lebih tinggi, mereka selalunya mempunyai keperluan magnesium yang meningkat pula.

Refleks otot yang diperlukan untuk koordinasi pergerakan hanya berfungsi jika terdapat magnesium yang mencukupi dalam otot.

Magnesium: Jantung

Magnesium: Usus

Usus juga bergantung kepada magnesium. Ia memastikan pergerakan usus yang lebih cergas (peristalsis) malah boleh memberi kesan julap jika dimakan tambahan dalam bentuk tablet atau serbuk. Walau bagaimanapun, mengambil magnesium untuk menurunkan berat badan tidak digalakkan, kerana dos berlebihan boleh menyebabkan kesan sampingan yang ketara dan serius.

Bilakah magnesium ditentukan dalam darah?

Doktor akan menentukan tahap magnesium dalam darah (kadang-kadang juga air kencing) jika dia mengesyaki kekurangan magnesium atau lebihan dalam badan. Ini mungkin berlaku, sebagai contoh, dalam kes berikut

  • Aritmia jantung
  • Gegaran otot, kekejangan otot dan kekejangan otot
  • Refleks otot meningkat atau tiada semasa pemeriksaan neurologi
  • Terapi dengan ubat diuretik (diuretik)
  • pemakanan berpanjangan melalui infusi melalui vena (pemakanan parenteral)
  • Buah pinggang lemah (kekurangan buah pinggang)
  • Terlalu sedikit kalsium dalam darah (hypocalcemia)

Magnesium - nilai normal

umur

magnesium nilai piawai

sehingga 4 minggu

0.70 – 1.03 mmol/l

1 untuk bulan 12

0.66 – 1.03 mmol/l

1 untuk 14 tahun

0.66 – 0.95 mmol/l

15 untuk 17 tahun

0.62 – 0.91 mmol/l

dari 18 tahun

0.75 – 1.06 mmol/l

Penukaran: mg/dl x 0.323 = mmol/l

Bilakah tahap magnesium rendah?

Bilakah tahap magnesium dalam darah dinaikkan?

Tahap magnesium yang terlalu tinggi boleh disebabkan oleh pengambilan makanan yang terlalu tinggi atau melalui makanan tambahan yang sesuai. Walau bagaimanapun, ia juga sering disebabkan oleh penyakit organ atau gangguan hormon. Baca semua yang anda perlu tahu tentang magnesium berlebihan di sini!

Apa yang perlu dilakukan jika magnesium tinggi atau rendah?

Sekiranya terdapat terlalu sedikit magnesium dalam darah, biasanya cukup untuk mengambil magnesium dalam bentuk tablet atau serbuk. Walau bagaimanapun, ini hanya boleh dilakukan di bawah pengawasan perubatan (risiko berlebihan!).

Terlalu banyak magnesium dalam darah selalunya merupakan tanda kekurangan buah pinggang yang teruk dan oleh itu perlu sentiasa diperiksa oleh doktor dan dipantau secara berkala.