Pencitraan resonans magnetik (MRI) pelvis dan tulang belakang | Spondylitis ankylosing

Pencitraan resonans magnetik (MRI) pelvis dan tulang belakang

Perubahan keradangan di kawasan sacroiliac sendi (ISG) dan ruang tulang belakang mesti dilihat lebih awal daripada sinar-X menggunakan pengimejan resonans magnetik (MRI). MRI juga dapat memberikan maklumat mengenai intensiti keradangan, menjadikan kaedah yang sesuai untuk menilai perjalanan penyakit dan pemantauan kejayaan terapi. Namun, tidak mungkin menggambarkan semua wilayah yang terkena penyakit Bekhterev dengan kualiti yang sama menggunakan MRI. Atas sebab ini, sebuah MRI pelvis atau tulang belakang lumbar dengan ISG boleh dipertimbangkan untuk ISG. Sekiranya seluruh ruang tulang belakang hendak dinilai, MRI dari ruang tulang belakang dapat dilakukan.

Sonografi / Ultrasound

Sonografi adalah kaedah kos efektif yang bebas daripada kesan sampingan dan digunakan untuk merakam dan memantau perjalanan keradangan sendi periferal dan keradangan pada lampiran tendon. Ia juga dapat dilakukan sebagai pemeriksaan dinamik dan perbandingan berdampingan. Anda boleh mendapatkan maklumat umum mengenai topik ini di: Sonografi

Ringkasan

Penyakit Bekhterev adalah penyakit sistemik radang yang tidak diketahui sebabnya dari kumpulan spondylarthropathies. Laman utama manifestasi adalah sacroiliac sendi (Sendi ISG), peralihan dari tulang belakang toraks ke tulang belakang lumbar dan, dalam kes penglibatan sendi periferal, sendi pinggul and sendi lutut. Keradangan pada penyisipan tendon dan penglibatan mata (iridocyclitis) juga sering dijumpai.

Biasanya, ada berterusan kesakitan dan meningkatkan sekatan pergerakan. Diagnosis dibuat secara klinikal (dengan pemeriksaan pesakit) dan radiologis (dengan sinar-X, MRI; CT, scintigraphy dll). Nilai makmal dapat mengesahkan diagnosis dengan HLA-B27 positif atau peningkatan nilai keradangan.

Untuk membendung proses keradangan dan kekejangan progresif atau pemusnahan sendi, terapi paksa mesti dimulakan sejak awal. Asasnya adalah fisioterapi / fisioterapi dan terapi ubat. Sekiranya kegagalan langkah-langkah terapi konservatif, langkah terapi operasi digunakan.