Selaput dara perempuan (Selaput dara)

Apakah selaput dara?

Selaput dara (korona faraj) ialah lipatan membran mukus nipis dan elastik yang menutup sebahagian pembukaan faraj. Ia mewakili sempadan antara kemaluan dalaman dan luaran wanita. Melalui pembukaan yang tinggal di antara selaput dara dan dinding pintu masuk faraj, darah haid biasanya boleh mengalir keluar tanpa halangan.

Dari mana datangnya nama selaput dara?

Nama selaput dara adalah berdasarkan andaian yang sejak itu telah terbukti palsu: Pada masa lalu, dianggap bahawa selaput dara sentiasa pecah semasa hubungan seksual pertama dan kemudian berdarah. Oleh itu, kanak-kanak perempuan dan wanita dengan selaput dara yang utuh masih tidak disentuh, iaitu anak dara.

Apakah rupa selaput dara?

Di manakah terletaknya selaput dara?

Selaput dara terletak di dalam faraj, di belakang labia minora. Lebih tepat lagi, ia terletak kira-kira dua hingga tiga sentimeter di belakang pintu masuk faraj, atau kira-kira dua sentimeter lebih rendah pada wanita yang lebih gemuk. Di antara selaput dara dan ligamen yang mengalir dari klitoris ke labia minora, pintu masuk faraj dibentuk menjadi alur. Di sinilah rembesan kelenjar yang dihasilkan semasa rangsangan seksual terkumpul.

Adakah selaput dara boleh koyak?

Pada dasarnya, selaput dara boleh rosak. Penyebabnya tidak selalu jelas. Walau bagaimanapun, adalah salah untuk menganggap bahawa ia sentiasa mengalir dalam perjalanan kehidupan seorang wanita. Namun begitu, andaian sebegitu berterusan.

Adakah selaput dara koyak pada kali pertama anda melakukan hubungan seks?

Namun begitu, selaput dara masih mempunyai kepentingan yang istimewa dalam sesetengah budaya dan agama hari ini: Menurut kepercayaan ini, hanya dakwaan koyak selaput dara pada malam perkahwinan dan sedikit pendarahan yang boleh mengakibatkan daripada ini adalah bukti bahawa wanita itu masih tidak disentuh, iaitu dia tidak melakukan hubungan seksual sebelum berkahwin. Walau bagaimanapun, ini adalah tanggapan yang salah.

Adakah ia sentiasa berdarah?

Apabila selaput dara koyak, sesetengah wanita berdarah. Tetapi ini bukan peraturan: walaupun selaput dara cedera, ia tidak perlu berdarah dengan banyak. Selain itu, pendarahan juga boleh berlaku jika selaput lendir faraj cedera di tempat lain. Kira-kira separuh daripada semua wanita tidak mengalami pendarahan pada kali pertama mereka melakukan hubungan seks. By the way, kesakitan tidak perlu berlaku sama ada.

Bilakah selaput dara koyak?

Selaput dara juga boleh koyak semasa bersalin semula jadi. Tahap kecederaan selaput dara juga bergantung pada bentuknya (selaput dara permukaan besar lebih mudah terdedah daripada selaput dara kecil). Betapa regangan lipatan mukosa sebenarnya juga memainkan peranan.

Selaput dara yang tidak cedera tidak membuktikan keperawanan. Sebaliknya, selaput dara yang koyak juga mungkin terdapat pada anak dara. Pendarahan juga tidak perlu berlaku. Atau pendarahan berpunca daripada kecederaan lain pada mukosa faraj.

Apakah fungsi selaput dara?

Tidak jelas sama ada selaput dara berfungsi untuk tujuan biologi. Sesetengah saintis mengesyaki bahawa ia adalah untuk melindungi faraj daripada jangkitan. Oleh itu, ia berfungsi sebagai penghalang mekanikal terhadap patogen. Walau bagaimanapun, tiada bukti yang jelas untuk ini.

Adakah selaput dara boleh dipulihkan?

Dapatkan nasihat terperinci daripada pakar atau doktor yang anda percayai tentang pemulihan selaput dara!

Apakah masalah yang boleh menyebabkan selaput dara?

Jika selaput dara menutup sepenuhnya pintu masuk faraj, doktor bercakap tentang selaput dara imperforatus atau atresia selaput dara. Kira-kira satu daripada 2000 kanak-kanak perempuan terjejas oleh kecacatan alat kelamin ini.

Kes sebegini biasanya menjadi ketara apabila haid bermula: Darah haid tidak boleh mengalir, tetapi berkumpul di dalam faraj. Dalam kes sejumlah besar darah, ia kembali ke dalam rahim atau bahkan ke dalam tiub fallopio. Kanak-kanak perempuan dan wanita yang terjejas mengalami kesakitan yang semakin meningkat setiap bulan, mungkin disertai dengan gangguan dalam pundi kencing dan pengosongan usus. Masalah ini mudah diatasi dengan prosedur mikrosurgikal di bawah bius tempatan (celah hymenal).