Matlamat utama terapi | Rawatan stenosis saluran tulang belakang serviks tanpa pembedahan

Matlamat utama terapi

Matlamat utama pesakit adalah untuk tidak dibatasi dalam keperluan hariannya. Perkembangan otot pendukung di sekitar tulang belakang serviks dan latihan postur umum berkait rapat. Terdapat pelbagai latihan dan langkah khas untuk tujuan ini, seperti menetapkan rangsangan luaran dan terapi cermin, yang dapat diterapkan oleh ahli terapi. Akhirnya, postur stabil baru terbentuk dalam situasi sehari-hari, postur di tempat kerja dioptimumkan dan latihan diri diberikan untuk mencegah berulang.

  • Fisioterapi tulang belakang stenosis serviks tulang belakang serviks
  • Stenosis saluran tulang belakang - latihan

Latihan dari fisioterapi dan untuk di rumah

Untuk memastikan kejayaan terapi, pesakit harus kerap berlatih di rumah. Latihan dipelajari dengan ahli terapi dan semestinya mudah dilakukan tanpa banyak bantuan.

  • Untuk latihan kestabilan posisi belakang diambil, kaki diatur, lengan terbaring di sepanjang badan, telapak tangan terbuka berpusing ke siling.

    Sekarang pesakit membilas seluruh tulang belakang dengan idea untuk memanjangkannya dan mendorong titik tertinggi kepala lebih jauh lagi. Walaupun mengekalkan panjang ini, bahagian belakang kepala kini ditekan rata ke dalam sokongan, ketegangan ditahan selama kira-kira 10 saat, dilepaskan dan diulang beberapa kali.

  • Latihan seterusnya adalah leher perpanjangan di tempat duduk, sebagai pendekatan untuk kehidupan seharian. Kaki harus stabil dan selari dengan pinggul di lantai.

    Hock, lutut dan pinggul membentuk sudut tepat. Sekali lagi, bahagian belakang lurus ke atas, dengan perasaan memanjangkan tulang belakang ke arah siling. Bahu harus dilonggarkan pada batang yang stabil dan tidak ditarik ke arah telinga. Untuk meregangkan tulang belakang serviks lebih jauh, dagu sekarang condong sedikit ke arah dada dan titik tertinggi dari kepala ditolak lebih jauh ke arah siling. Pegang panjang dan ulangi pergerakan beberapa kali. Untuk merehatkan otot-otot di sekitarnya dan meningkatkan pergerakan kepala, mereka kerap melakukan gerakan lembut leher meregangkan dengan menggerakkan telinga satu sisi ke arah bahu dan perlahan-lahan dan perlahan-lahan memutar dagu ke arah yang berbeza.