Diet Gabungan Makanan

Deskripsi

Konsep ini (Hay ́sche Trennkost) dikembangkan oleh Dr Hay pada akhir abad kedua puluh. Penyokong gabungan makanan menganggap bahawa protein dan karbohidrat tidak boleh dicerna bersama. Namun, prinsip ini dapat dibantah pada awal kehidupan manusia, kerana susu ibu secara semula jadi mengandungi kedua-duanya: karbohidrat dan protein.

Bayi tentu boleh mencerna susu ibu tanpa masalah dan berkembang dan makmur. Makanan pemisah berpisah karbohidrat dan protein semasa makan dan juga mengesyorkan untuk membatasi makanan yang membentuk asid (contohnya daging atau alkohol) sebanyak mungkin. Yang terakhir ini betul-betul betul sementara tidak ada asas saintifik untuk pemisahan nutrien.

Ini sudah berpunca dari kenyataan bahawa pemisahan protein dan karbohidrat secara ketat adalah mustahil, kerana kebanyakan makanan (seperti yang telah dijelaskan untuk susu ibu) mengandungi kedua-duanya. Contohnya, karbohidrat dalam bentuk pati dan protein sayuran juga terdapat dalam kentang. Aspek positif dari bentuk pemakanan ini adalah cadangan untuk makan banyak buah dan sayur-sayuran dan sedikit daging.

Makanan yang dihasilkan dan diproses secara industri harus dielakkan. Beberapa makanan terlarang disebutkan. Latihan dan perubahan diet bukan sebahagian daripada program tersebut.

Tidak ada justifikasi saintifik untuk pemisahan nutrien. Yang disebut Hollywood diet juga merupakan sebahagian daripada kos pemisahan. Buah-buahan eksotik (nanas dan rakan.) Disyorkan dan ia menjadi asas harian diet.

. enzim terkandung dalam buah-buahan yang seharusnya mempercepat pemecahan lemak. Kandungan tenaga kira-kira. 600 kalori sehari terlalu rendah, kekurangan produk susu n boleh menyebabkan a kalsium kekurangan dalam jangka masa panjang.

Kekurangan bekalan nutrien lain juga boleh berlaku.

  • Cranberries
  • Teh hitam
  • Cuka
  • Babi. Gagal menyatakan alasan.

Apakah Gabungan Makanan?

Food Combining menerangkan bentuk pemakanan yang dikembangkan oleh Howard Hay pada awal abad ke-20. Teorinya berdasarkan pada anggapan bahawa protein dan karbohidrat dicerna secara berbeza oleh tubuh kita dan berlebihan dalam tubuh secara gabungan. Peraturan asas diet ini dengan sewajarnya menyatakan bahawa makanan yang mengandungi protein dan karbohidrat tidak boleh dimakan pada waktu yang sama dengan makanan. Diet pemisahan dianggap oleh banyak orang sebagai kaedah pengurangan berat badan. Dengan Diet Gabungan Makanan No. kalori mesti dikira dan hanya sedikit makanan yang dikecualikan dari diet.