Malaria: Pencegahan, Gejala, Vaksinasi

Gambaran ringkas

 • Apakah malaria? Penyakit berjangkit tropika-subtropika yang disebabkan oleh parasit uniselular (plasmodia). Bergantung pada jenis patogen, pelbagai bentuk malaria berkembang (malaria tropika, malaria tertiana, malaria quartana, knowlesi malaria), yang mana jangkitan campuran juga mungkin.
 • Kejadian: terutamanya di kawasan tropika-subtropika di seluruh dunia (kecuali Australia). Afrika amat terjejas. Pada tahun 2020, dianggarkan 241 juta orang di seluruh dunia dijangkiti malaria dan 627,000 meninggal dunia akibat penyakit itu, terutamanya kanak-kanak (peningkatan ketara berbanding 2019, yang disebabkan terutamanya oleh gangguan dalam program malaria akibat daripada wabak COVID-19).
 • Jangkitan: Biasanya melalui gigitan nyamuk anopheles penghisap darah yang dijangkiti patogen malaria.
 • Simptom: Lazimnya ialah serangan demam (oleh itu dinamakan demam intermittent), yang rentaknya bergantung kepada bentuk malaria. Gejala lain yang mungkin termasuk perasaan umum sakit, sakit kepala dan sakit anggota badan, cirit-birit, loya, muntah dan pening.
 • Prognosis: Pada dasarnya, semua malaria boleh disembuhkan. Walau bagaimanapun, terutamanya dalam kes malaria tropika, prognosis bergantung kepada sama ada pesakit dirawat awal dan betul.

Di manakah malaria berlaku?

Malaria berlaku di kawasan tropika dan banyak kawasan subtropika di seluruh dunia, kecuali Australia. Walau bagaimanapun, pelbagai kawasan malaria berbeza sedikit sebanyak dalam jenis patogen malaria yang lazim di sana. Selain itu, bilangan kes baharu setiap tahun (insiden) berbeza-beza dari satu kawasan malaria ke kawasan yang lain. Semakin tinggi kejadian ini di sesuatu wilayah, semakin besar kemungkinan bukan sahaja penduduk tempatan tetapi juga pengembara boleh dijangkiti malaria.

Perbezaan dibuat berkenaan dengan risiko jangkitan malaria:

 • Kawasan tanpa risiko malaria: cth. Eropah, Amerika Utara, Australia, China, Sri Lanka
 • Kawasan yang mempunyai risiko minimum malaria: cth. kawasan tertentu di Afrika Selatan, Namibia dan Mexico, kebanyakan India dan Thailand, pulau-pulau utama Indonesia di Sumatera, Jawa dan Sulawesi, Republik Dominika
 • Kawasan yang mempunyai risiko malaria bermusim: cth. separuh utara Botswana (hanya bahagian utara Wilayah Barat Laut yang mempunyai risiko malaria yang tinggi sepanjang tahun), kawasan tertentu di timur laut Namibia, separuh barat Zimbabwe, timur laut Afrika Selatan, bahagian Pakistan
 • Kawasan yang mempunyai risiko malaria yang tinggi: cth. hampir keseluruhan kawasan tropika-subtropika Afrika di selatan Sahara, lembangan Amazon, Papua New Guinea, beberapa kawasan di timur dan timur laut India

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, orang di selatan Eropah (cth. Sepanyol, Greece) juga telah dijangkiti malaria dalam kes terpencil, iaitu dengan varian malaria tertiana yang kebanyakannya tidak berbahaya.

Di bawah anda akan mendapat maklumat tentang risiko malaria di kawasan terpilih di seluruh dunia:

Kawasan malaria di Afrika

Negara-negara Afrika lain yang mempunyai risiko tinggi malaria sepanjang tahun termasuk Malawi, Madagascar, Ghana, Gambia, Liberia, Republik Congo, Republik Demokratik Congo, Nigeria, Sierra Leone, Comoros dan Tanzania.

Afrika Selatan mempunyai perbezaan serantau dan kadangkala temporal yang jelas dari segi risiko jangkitan malaria: di timur laut dan timur Wilayah Mpumalanga (termasuk Taman Negara Kruger) dan di utara dan timur laut Wilayah Limpopo, terdapat peningkatan yang tinggi. risiko malaria dari November hingga April dan risiko rendah dari Mei hingga Oktober. Di seluruh bahagian utara, risiko jangkitan malaria adalah minimum sepanjang tahun. Selebihnya Afrika Selatan dan bandar-bandar dianggap bebas malaria.

Di Botswana, terdapat risiko tinggi malaria sepanjang tahun di utara Wilayah Barat Laut. Perkara yang sama berlaku untuk seluruh bahagian utara negara di utara Francistown pada bulan November hingga Mei, manakala risiko malaria adalah rendah sepanjang tahun di selatan Maun. Terdapat risiko rendah sepanjang tahun di kawasan tengah negara di selatan Francistown. Di bahagian selatan negara, risiko jangkitan sebahagian besarnya adalah minimum; ibu kota Gabarone malah dianggap bebas malaria.

Pada masa ini tiada risiko malaria di Mesir. Tiada seorang pun di sana telah dijangkiti penyakit itu sejak 2014.

Kawasan malaria di Asia

Di Asia, risiko jangkitan malaria sangat berbeza bergantung pada rantau ini.

Plasmodium falciparum, agen penyebab malaria tropika berbahaya, menyumbang sekitar 13 peratus daripada semua patogen malaria di Thailand. P. vivax, agen penyebab malaria tertiana, adalah lebih biasa (lebih kurang 86 peratus). P. knowlesi terdapat di kawasan tertentu (seperti di pulau Little Koh Chang).

Di Indonesia, bandar-bandar besar bebas malaria. Di kawasan lain, risiko dijangkiti malaria adalah minimum (cth. Sumatera, Bali, Jawa), rendah (cth. kepulauan Maluku) atau tinggi (cth. Papua Barat dan pulau Sumba). Plasmodium falciparum (agen penyebab malaria tropika) adalah patogen malaria yang paling biasa, menyumbang sekitar 61 peratus daripada kes.

Di Malaysia, hanya beberapa orang yang telah dijangkiti malaria sejak 2018, dengan P. vivax bertanggungjawab untuk lebih banyak kes berbanding P. falciparum dan spesies Plasmodium yang lain (walaupun datanya tidak jelas). Risiko malaria adalah rendah di Malaysia Timur (di Borneo) dan sebahagian besarnya minimum di kawasan luar bandar di seluruh negara. Georgetown dan ibu kota Kuala Lumpur dianggap bebas malaria.

China telah disahkan "bebas malaria" oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada 2021.

Vietnam mempunyai risiko malaria yang tinggi sepanjang tahun di bahagian kawasan sempadan dengan Kemboja dan risiko minima malaria di seluruh negara. Pusat bandar yang besar bukanlah kawasan malaria. Majoriti kes (67 peratus) adalah disebabkan oleh P. falciparum, selebihnya P. vivax dan jarang P. knowlesi.

Sri Lanka tidak dianggap sebagai kawasan malaria sejak 2016.

Kawasan malaria di Caribbean, Amerika Tengah dan Selatan

Berikut ialah beberapa contoh terpilih bagi wilayah ini:

Di Republik Dominican, hampir semua kes malaria juga disebabkan oleh patogen ini. Walau bagaimanapun, hanya terdapat risiko jangkitan yang minimum di sini sepanjang tahun, walaupun ia mungkin lebih tinggi di kawasan yang bersempadan dengan Haiti.

Di Mexico, anda hanya boleh dijangkiti Plasmodium vivax, agen penyebab malaria tertiana. Risiko ini adalah minimum di sesetengah wilayah (cth. wilayah Campeche, Cancún, Durango, Sonora) dan rendah di kawasan lain (selatan wilayah Chihuahua, utara wilayah Chiapas). Bahagian lain di negara ini bebas daripada malaria.

Di Guatemala, risiko jangkitan malaria adalah tinggi sepanjang tahun di wilayah Escuintla di pantai Pasifik dan di utara di bahagian Petén. Di kebanyakan wilayah lain di negara ini, risiko jangkitan adalah minimum (ketinggian di bawah 1,500 meter) hingga rendah (cth. wilayah utara wilayah Alta Verapaz, wilayah sekitar Tasik Izabal). Bandar Guatemala City (ibu kota) dan Antigua, Tasik Atitlán dan ketinggian melebihi 1,500 meter dianggap bebas malaria.

El Salvador telah diisytiharkan bebas malaria oleh WHO pada 2021.

Di Costa Rica, terdapat risiko minimum malaria di wilayah Heredia, Alajuela, Puntarenas dan Limón. Ibu kota San José dan seluruh negara dianggap bebas malaria.

Di Brazil, lembangan Amazon mempunyai risiko tinggi malaria sepanjang tahun. Di wilayah lain di negara ini, risiko jangkitan adalah rendah (cth. bandar Manaus, barat laut Mato Grosso) kepada minimum (cth. seluruh Mato Grosso). Bandar-bandar Brasilia, Rio de Janeiro, São Paulo, Recife, Fortaleza dan Salvador, Air Terjun Iguaçu dan beberapa wilayah di timur dan tenggara negara adalah bebas malaria. Setakat ini, patogen malaria yang paling biasa di Brazil ialah P. vivax. Jenis P. falciparum yang lebih berbahaya hanya menyumbang sekitar 10 peratus.

Di Ecuador, lebih tiga perempat daripada semua kes malaria berpunca daripada P. vivax. Terdapat risiko tinggi jangkitan sepanjang tahun di bahagian lembah Amazon (termasuk Taman Negara Yasuni). Di kebanyakan bahagian lain di negara ini, risiko malaria adalah rendah hingga minimum. Tanah tinggi termasuk Quito, Guayaquil dan Galapagos bebas daripada malaria.

Kawasan malaria di Timur Tengah

Di Iran, kes malaria yang diperoleh di negara itu kali terakhir direkodkan pada 2017. Kebanyakannya berpunca daripada P. vivax. Pada masa ini terdapat risiko malaria bermusim yang minimum di kawasan luar bandar wilayah Hormozgan, di selatan wilayah Sistan-Baluchestan dan Kerman (bahagian tropika) dan di bahagian wilayah Fars dan Busher. Selebihnya negara bebas daripada malaria.

Di Iraq, kes malaria yang diperoleh di negara itu kali terakhir dilaporkan pada 2009.

Di Yaman, risiko jangkitan malaria adalah tinggi sepanjang tahun dan di seluruh negara (mungkin risiko lebih rendah di Socotra). Hampir semua kes disebabkan oleh patogen berbahaya P. falciparum.

Profilaksis malaria

Sebagai contoh, di kawasan sedemikian anda harus memakai pakaian berwarna terang yang menutupi badan sebanyak mungkin (lengan panjang, seluar panjang, stoking). Jika perlu, anda boleh menghamili pakaian anda dengan ubat nyamuk terlebih dahulu. Ia juga masuk akal untuk mempunyai kawasan tidur kalis nyamuk, contohnya dengan skrin lalat di hadapan tingkap dan kelambu di atas katil.

Dalam sesetengah kes, pencegahan malaria dengan ubat (kemoprofilaksis) juga boleh dilakukan dan dinasihatkan.

Adalah lebih baik untuk mendapatkan nasihat daripada doktor (sebaik-baiknya pakar perubatan tropika atau perjalanan) lebih awal daripada perjalanan anda. Mereka boleh mengesyorkan profilaksis malaria yang sesuai untuk anda – bergantung pada risiko malaria di destinasi anda, tempoh perjalanan anda dan jenis perjalanan (cth. ransel atau perjalanan hotel).

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai pelbagai cara untuk mencegah malaria dalam teks profilaksis Malaria.

Malaria: punca dan faktor risiko

 • Plasmodium falciparum: Pencetus malaria tropika, bentuk malaria yang paling berbahaya. Jenis ini kebanyakannya ditemui di kawasan tropika, seperti Afrika sub-Sahara, Asia selatan dan tenggara serta lembangan Amazon.
 • Plasmodium vivax dan Plasmodium ovale: Pencetus malaria tertiana. P. vivax ialah jenis patogen utama di kebanyakan kawasan tropika-subtropika di luar sub-Sahara Afrika. P. ovale pula kebanyakannya ditemui di Afrika Barat di selatan Sahara.
 • Plasmodium malariae: Pencetus malaria quartana yang jarang ditemui. Berlaku di kawasan tropika di seluruh dunia.
 • Plasmodium knowlesi: Hanya tersebar luas di Asia Tenggara. Menyebabkan malaria terutamanya pada monyet (lebih tepat: kera) dan hanya sekali-sekala pada manusia.

Malaria: Laluan penghantaran

Terdapat formula mudah untuk risiko jangkitan di rantau tertentu: Lebih banyak nyamuk Anopheles di sesuatu kawasan membawa patogen, lebih ramai orang yang dijangkiti. Jika pesakit ini tidak dirawat dan digigit lagi oleh nyamuk yang tidak dijangkiti, nyamuk ini boleh menelan patogen dan menghantarnya kepada orang lain semasa pengambilan darah seterusnya.

Sangat jarang orang di luar kawasan endemik malaria dijangkiti penyakit tropika. Sebagai contoh, terdapat apa yang dipanggil malaria lapangan terbang: nyamuk Anopheles yang dijangkiti yang diimport oleh kapal terbang boleh menggigit orang di dalam pesawat, di lapangan terbang atau di kawasan berhampiran dan menjangkiti mereka dengan patogen malaria.

Transmisi patogen malaria juga mungkin melalui pemindahan darah atau jarum yang dijangkiti (jarum suntikan, jarum infusi). Walau bagaimanapun, disebabkan oleh peraturan keselamatan yang ketat, ini jarang berlaku di negara ini. Walau bagaimanapun, risiko jangkitan mungkin lebih besar dengan pemindahan darah di kawasan malaria.

Anemia sel sabit menawarkan tahap perlindungan tertentu terhadap malaria. Malaria adalah lebih jarang dan kurang ketara pada orang yang mempunyai penyakit keturunan ini. Dalam anemia sel sabit, bentuk sel darah merah diubah sedemikian rupa sehingga patogen malaria tidak dapat menjangkitinya atau hanya boleh menjangkitinya pada tahap yang terhad untuk membiak. Ini mungkin sebab mengapa anemia sel sabit sangat biasa di kebanyakan kawasan malaria.

Kitaran hidup patogen malaria

Patogen malaria dihantar dari nyamuk kepada manusia sebagai sporozoit yang dipanggil. Sporozoit adalah peringkat perkembangan berjangkit patogen. Parasit memasuki hati melalui aliran darah dan menembusi sel hati. Di dalam sel, mereka berubah menjadi peringkat perkembangan seterusnya: Schizonts, yang mengisi hampir keseluruhan sel hati. Beribu-ribu merozoit matang berkembang di dalamnya. Bilangan mereka bergantung pada jenis patogen malaria - ia tertinggi dengan Plasmodium falciparum (patogen malaria tropika berbahaya).

Dalam malaria tertiana, M. quartana dan Knowlesi malaria, eritrosit yang dijangkiti pecah serentak untuk membebaskan merozoit. Ini mengakibatkan serangan demam secara berirama. Dalam malaria tropika, pecah eritrosit tidak disegerakkan, mengakibatkan serangan demam yang tidak teratur.

Dalam Plasmodium vivax dan P. ovale (agen penyebab malaria tertiana), hanya sebahagian daripada merozoit dalam sel darah merah berkembang menjadi schizonts. Selebihnya masuk ke fasa rehat dan kekal dalam eritrosit selama berbulan-bulan hingga bertahun-tahun dalam bentuk yang dipanggil hipnozoit. Pada satu ketika, bentuk dorman ini boleh menjadi aktif semula dan berubah menjadi skizon (dan seterusnya menjadi merozoit). Inilah sebabnya mengapa kambuh boleh berlaku dalam malaria tertiana walaupun bertahun-tahun selepas jangkitan.

Adakah malaria berjangkit?

Patogen malaria tidak boleh berjangkit secara langsung dari orang ke orang - kecuali melalui sentuhan darah, seperti antara wanita hamil yang dijangkiti dan anak dalam kandungannya, atau melalui pemindahan darah yang tercemar. Jika tidak, orang yang dijangkiti tidak menimbulkan risiko kepada orang lain.

Malaria: tempoh inkubasi

Malaria tidak merebak serta-merta selepas anda dijangkiti patogen. Sebaliknya, beberapa masa berlalu antara jangkitan dan kemunculan gejala pertama. Tempoh tempoh inkubasi ini bergantung kepada jenis patogen. Secara umum, tempoh inkubasi berikut dikenakan:

 • Plasmodium falciparum (pencetus malaria tropika): 6 hingga 30 hari
 • Plasmodium vivax dan Plasmodium ovale (pencetus M. tertiana): 12 hari hingga lebih setahun*
 • Plasmodium malariae (pencetus M. quartana): 12 hingga 30 hari (dalam kes individu lebih lama*)
 • Plasmodium knowlesi (pencetus malaria Knowlesi): lebih seminggu

Plasmodium malariae tidak menghasilkan bentuk rehat (hipnozoit). Walau bagaimanapun, bilangan parasit dalam darah boleh menjadi sangat rendah sehingga ia boleh mengambil masa sehingga 40 tahun sebelum gejala muncul.

Malaria: Gejala

Secara amnya, simptom seperti demam, sakit kepala dan sakit anggota badan serta rasa sakit umum muncul pertama kali dalam malaria. Cirit-birit, loya, muntah dan pening juga mungkin. Sesetengah pesakit tersilap mengaitkan simptom itu kepada jangkitan mudah seperti selesema atau influenza.

Secara terperinci, terdapat beberapa perbezaan dalam gejala pelbagai bentuk malaria:

Gejala malaria tropika

Malaria tropika adalah bentuk malaria yang paling berbahaya. Gejala berlaku lebih teruk di sini berbanding dengan bentuk lain dan melemahkan organisma dengan ketara. Sebabnya adalah bahawa patogen (Plasmodium falciparum) menyerang kedua-dua sel darah merah muda dan lebih tua (parasitemia tanpa had) dan dengan itu memusnahkan sejumlah besar eritrosit apabila penyakit itu berkembang.

Akibat & komplikasi

Semasa perjalanan penyakit, limpa boleh membesar (splenomegaly) kerana ia perlu melakukan banyak kerja keras dalam malaria: ia perlu memecahkan banyak sel darah merah yang dimusnahkan oleh patogen malaria. Jika limpa melebihi saiz kritikal, kapsul limpa di sekelilingnya boleh pecah (pecah limpa). Ini membawa kepada pendarahan teruk ("sindrom splenomegali tropika").

Pembesaran hati (hepatomegali) akibat jangkitan malaria juga mungkin. Ia boleh disertai dengan jaundis (ikterus).

Pembesaran serentak hati dan limpa dipanggil hepatosplenomegaly.

Dalam kira-kira satu peratus pesakit, patogen menembusi sistem saraf pusat (malaria serebrum). Ini boleh menyebabkan lumpuh, sawan dan kehilangan kesedaran atau bahkan koma. Akhirnya, mereka yang terjejas boleh mati.

Komplikasi malaria tropika lain yang mungkin adalah fungsi buah pinggang terjejas (kegagalan buah pinggang akut), keruntuhan peredaran darah, anemia akibat peningkatan pereputan sel darah merah (anemia hemolitik) dan "koagulopati intravaskular tersebar" (DIC): Dalam kes ini, pembekuan darah adalah diaktifkan di dalam saluran darah yang utuh, menyebabkan jisim platelet dimakan - kekurangan platelet (trombositopenia) berkembang dengan peningkatan kecenderungan untuk berdarah.

Terutamanya pada wanita hamil dan kanak-kanak, terdapat juga risiko malaria tropika yang disertai dengan gula darah rendah (hypoglycemia). Tanda-tanda yang mungkin termasuk kelemahan, pening, selera makan dan sawan.

Gejala malaria tertiana

Pesakit mula-mula menggigil pada lewat petang dan kemudian dengan cepat mengalami demam sekitar 40 darjah Celsius. Selepas kira-kira tiga hingga empat jam, suhu dengan cepat turun kembali kepada normal, disertai dengan peluh yang banyak.

Komplikasi dan kematian jarang berlaku dengan malaria tertiana. Walau bagaimanapun, kambuhan boleh berlaku beberapa tahun kemudian.

Gejala malaria quartana

Dalam bentuk malaria yang jarang berlaku ini, serangan demam berlaku setiap hari ketiga (iaitu setiap 72 jam). Kenaikan suhu sehingga 40 darjah boleh disertai dengan menggigil teruk. Demam mereda selepas kira-kira tiga jam, disertai dengan peluh yang banyak.

Komplikasi yang mungkin termasuk kerosakan buah pinggang dan pecah limpa. Di samping itu, kambuh boleh berlaku sehingga 40 tahun selepas jangkitan.

Gejala malaria Knowlesi

Bentuk malaria ini, yang terhad kepada Asia Tenggara, sebelum ini hanya diketahui berlaku pada monyet tertentu (macaques). Dijangkiti oleh nyamuk Anopheles, bagaimanapun, ia juga boleh berlaku pada manusia dalam kes yang jarang berlaku.

Anda juga boleh dijangkiti dengan spesies Plasmodium yang berbeza pada masa yang sama (jangkitan bercampur), supaya gejala boleh bercampur.

Malaria: pemeriksaan dan diagnosis

Jika anda berada di kawasan berisiko malaria dalam beberapa minggu sebelum permulaan simptom (atau masih ada), anda harus berjumpa doktor (doktor keluarga, pakar perubatan tropika, dsb.) pada sedikit tanda permulaan penyakit ( terutamanya demam). Memulakan rawatan dengan cepat boleh menyelamatkan nyawa, terutamanya dalam kes malaria tropika berbahaya!

Walaupun beberapa bulan selepas perjalanan ke kawasan berisiko malaria, sebarang penyakit demam yang tidak dapat dijelaskan harus diperiksa dengan sewajarnya. Ini kerana malaria kadangkala hanya merebak selepas penangguhan yang sangat lama.

Perundingan doktor-pesakit

Doktor akan bertanya terlebih dahulu tentang sejarah perubatan anda (anamnesis). Soalan yang mungkin termasuk:

 • Apakah sebenarnya simptom anda?
 • Bilakah gejala pertama berlaku?
 • Bilakah kali terakhir anda berada di luar negara?
 • Di manakah anda? Berapa lama awak berada di sana?
 • Adakah anda mengambil ubat profilaksis malaria di negara destinasi?

Ujian darah

Sekiranya terdapat sedikit syak wasangka malaria (demam sekejap), darah anda akan diperiksa secara mikroskopik untuk mengenal pasti patogen malaria. Ini dilakukan melalui "sapuan darah" dan "titisan tebal":

Dalam smear darah, setitik darah disebarkan secara nipis pada slaid (piring kaca kecil), dikeringkan dengan udara, tetap, diwarnakan dan dilihat di bawah mikroskop. Pewarnaan berfungsi untuk membuat sebarang plasmodia yang terdapat dalam sel darah merah kelihatan.

Kelebihan kaedah ini ialah jenis plasmodia boleh ditentukan dengan mudah. Walau bagaimanapun, jika hanya beberapa sel darah merah yang dijangkiti plasmodia, jangkitan itu mungkin diabaikan. Oleh itu, sapuan nipis sahaja tidak sesuai untuk mengesan malaria.

Kelemahan titisan tebal adalah bahawa ia tidak semudah untuk menentukan jenis plasmodia seperti dengan sapuan nipis. Paling baik, patogen malaria tropika yang mengancam nyawa (Plasmodium falciparum) boleh dibezakan daripada patogen malaria lain (seperti P. vivax). Calitan darah nipis diperlukan untuk pengecaman yang tepat.

Jika tiada plasmodia dapat dikesan dalam ujian darah, malaria mungkin masih ada. Pada peringkat awal, bilangan parasit dalam darah mungkin masih terlalu rendah untuk dikesan (walaupun untuk titisan tebal). Oleh itu, jika malaria masih disyaki dan gejala berterusan, ujian darah untuk plasmodia perlu diulang beberapa kali (pada selang beberapa jam, mungkin selama beberapa hari).

Jika ujian mendedahkan jangkitan malaria yang disebabkan oleh Plasmodium falciparum atau P. knowlesi, tahap yang dipanggil parasitemia juga ditentukan - iaitu peratusan erythorocytes atau parasit yang dijangkiti setiap mikroliter darah. Tahap parasitemia mempengaruhi perancangan rawatan.

Ujian pantas malaria

Ujian pantas malaria juga telah disediakan sejak sekian lama. Mereka boleh mengesan protein khusus plasmodia dalam darah. Walau bagaimanapun, ujian pantas malaria tidak digunakan sebagai standard untuk mendiagnosis jangkitan, tetapi hanya untuk orientasi awal - terutamanya jika ujian darah menggunakan titisan tebal dan smear darah tidak dapat dilakukan dalam masa dan kualiti yang sesuai. Sebab untuk ini adalah kelemahan yang mungkin:

Ujian malaria pantas biasanya boleh mengesan jangkitan simptomatik dengan P. falciparum (malaria tropika) (kekhususan tinggi) dan hampir tidak terlepas sebarang kes (sensitiviti tinggi). Walau bagaimanapun, di banyak wilayah (Amerika Selatan, Afrika, Tenggara) mutan patogen telah merebak dalam beberapa tahun kebelakangan ini yang tidak lagi menghasilkan protein khusus yang dikesan oleh ujian pantas (HRP-2). Jangkitan dengan mutan P. falciparum sedemikian tidak dapat dikesan oleh ujian pantas.

Sebaliknya, keputusan positif palsu juga mungkin dengan ujian pantas tersebut. Sebagai contoh, mereka boleh mendiagnosis malaria secara salah pada pesakit dengan faktor rheumatoid positif.

Pengesanan bahan genetik plasmodia

Ia juga mungkin untuk memeriksa sampel darah untuk mengesan bahan genetik plasmodia (DNA), untuk menguatkannya menggunakan tindak balas rantai polimerase (PCR) dan dengan itu mengesan jenis patogen yang tepat. Walau bagaimanapun, ini mengambil masa yang agak lama (beberapa jam) dan sangat mahal. Atas sebab ini dan lain-lain, kaedah diagnostik ini hanya digunakan dalam kes-kes khas, contohnya dengan

 • ketumpatan parasit yang sangat rendah untuk mengenal pasti spesies Plasmodium yang tepat
 • disyaki jangkitan Plasmodium knowlesi (patogen jenis ini selalunya tidak dapat dibezakan daripada P. malariae dalam ujian darah mikroskopik)
 • Orang yang dimaksudkan sebagai penderma organ untuk menolak jangkitan Plasmodium dengan pasti

Pengesanan antibodi?

Pemeriksaan lanjut

Pemeriksaan fizikal selepas kes malaria yang disahkan memberikan doktor maklumat tentang keadaan umum pesakit dan tahap keterukan jangkitan. Sebagai contoh, doktor mengukur suhu badan, nadi, kadar pernafasan dan tekanan darah. Kadar denyutan jantung boleh ditentukan menggunakan ECG. Doktor juga memeriksa tahap kesedaran pesakit. Semasa pemeriksaan palpasi, dia juga boleh mengesan sebarang pembesaran limpa dan/atau hati.

Jika pesakit berada dalam keadaan umum yang lemah atau mempunyai malaria yang rumit (seperti jumlah parasit yang sangat tinggi dalam darah, serangan otak, buah pinggang, paru-paru, dll.), pemeriksaan lanjut diperlukan: contohnya, nilai darah tambahan adalah ditentukan (seperti kalsium, fosforus, laktat, gas darah, dll.). Jumlah air kencing juga boleh diukur dan x-ray dada (X-ray dada).

Ia juga mungkin berguna untuk mengambil kultur darah: Kadangkala malaria disertai dengan jangkitan bakteria (jangkitan bersama), yang boleh dikesan dengan membiak bakteria dalam sampel darah.

Malaria: Rawatan

 • jenis malaria (M. tropica, M. tertiana, M. quartana, Knowlesi malaria)
 • sebarang penyakit bersamaan (seperti penyakit jantung atau buah pinggang yang teruk)
 • Kehadiran kehamilan
 • Alahan, intoleransi dan kontraindikasi terhadap ubat malaria

Dalam kes M. tropica dan M. knowlesi, keterukan penyakit juga mempengaruhi perancangan rawatan. Ia juga memainkan peranan di sini sama ada pesakit sebelum ini mengambil ubat untuk profilaksis malaria atau sedang mengambil sebarang ubat bersamaan (untuk penyakit lain).

Sebagai peraturan, penyakit ini dirawat dengan ubat. Bergantung kepada patogen, agen antiparasit yang berbeza digunakan. Walau bagaimanapun, disebabkan penggunaan ubat yang meluas pada masa lalu, banyak patogen kini tahan terhadap ubat tertentu (seperti klorokuin). Inilah sebabnya mengapa pesakit malaria selalunya perlu dirawat dengan dua atau lebih ubat yang berbeza.

Malaria tropika: Terapi

 • Artemether + lumefantrine
 • Dihydroartemisinin + piperaquine (tiada kebenaran di Switzerland)
 • mungkin atovaquone + proguanil

Tablet biasanya mesti diambil selama tiga hari. Bergantung pada penyediaan, kesan sampingan yang mungkin termasuk loya dan muntah, sakit perut, cirit-birit, sakit kepala, pening, aritmia jantung dan batuk.

Malaria tropika yang rumit memerlukan rawatan dalam rawatan rapi. Doktor bercakap tentang "rumit", sebagai contoh, apabila kesedaran kabur, sawan serebrum, kelemahan pernafasan, anemia teruk, gejala kejutan, kelemahan buah pinggang, hipoglisemia atau ketumpatan parasit yang tinggi dalam darah berlaku.

Dalam kes luar biasa, pemberian artesunat tidak boleh dilakukan (cth. disebabkan oleh intoleransi yang teruk terhadap artesunat dan sebatian yang serupa). Dalam kes sedemikian, malaria tropika yang rumit boleh dirawat secara intravena dengan quinine dihydrochloride sebagai gantinya. Berhati-hati diperlukan di sini, kerana kesan sampingan yang teruk boleh berlaku dalam beberapa kes. Sebagai peraturan, rawatan ditukar kepada terapi yang lebih baik secepat mungkin.

Malaria tertiana: terapi

Pesakit malaria tertiana biasanya boleh dirawat sebagai pesakit luar. Mereka biasanya menerima tablet gabungan dengan artemether + lumefantrine atau dihydroartemisinin + piperaquine (mungkin juga atovaquone + proguanil), walaupun persediaan ini tidak diluluskan secara rasmi untuk bentuk penyakit ini ("penggunaan luar label"). Tablet diberikan dengan cara yang sama seperti malaria tropika, iaitu selama tiga hari.

Malaria quartana: Terapi

Malaria quartana juga biasanya boleh dirawat secara pesakit luar. Ini biasanya melibatkan rawatan dengan dihydroartemisinin + piperaquine - seperti malaria tropika yang tidak rumit. Sebagai alternatif, gabungan atovaquone + proguanil kadangkala diberikan.

Rawatan seterusnya dengan primaquine, seperti malaria tertiana, tidak perlu di sini kerana agen penyebab malaria quartana (Plasmodium malariae) tidak membentuk bentuk kekal dalam hati (hypnozoites).

Malaria Knowlesi: Terapi

Malaria Knowlesi dirawat dengan cara yang sama seperti malaria tropika. Ini bermakna rawatan berlaku di hospital, walaupun di unit rawatan rapi dalam kes yang teruk. Dalam kes yang tidak rumit, pesakit menerima penyediaan gabungan dua bahan aktif (seperti artemether + lumefantrine) selama tiga hari. Malaria Knowlesi yang rumit (kesedaran mendung, sawan serebrum, anemia teruk, dll.) sebaiknya dirawat dengan artesunat.

Rawatan sokongan

Sebagai contoh, demam tinggi boleh dirawat dengan langkah fizikal (seperti kompres betis) dan antipiretik. Sekiranya pesakit malaria mengalami anemia yang teruk, mereka menerima pemindahan darah dengan sel darah merah (eritrosit pekat).

Jika sawan epilepsi berlaku pada pesakit dengan malaria serebrum (malaria dengan penglibatan otak), mereka pada mulanya dirawat dengan benzodiazepin atau derivatif benzodiazepine. Jika pesakit jatuh koma, langkah-langkah diambil yang secara amnya penting untuk pesakit koma (posisi, mungkin pengudaraan, dll.).

Pesakit malaria harus minum cecair yang mencukupi untuk memastikan peredaran darah yang mencukupi dalam badan - tetapi tidak terlalu banyak, jika tidak edema pulmonari boleh berkembang dengan cepat. Ini adalah pengumpulan cecair dalam tisu paru-paru, yang boleh menjejaskan pertukaran gas. Pernafasan buatan mungkin diperlukan.

Jika buah pinggang lemah atau gagal, dialisis mungkin diperlukan.

Malaria: kursus dan prognosis

Perjalanan dan prognosis malaria bergantung terutamanya pada bentuk penyakit dan peringkat di mana ia dikesan. Malaria tertiana dan malaria quartana biasanya agak ringan. Kadang-kadang mereka juga sembuh secara spontan tanpa rawatan selepas beberapa kali berulang. Hanya jarang berlaku kursus teruk dan kematian. Malaria Knowlesi berkembang pesat disebabkan oleh kitaran pembiakan pendek patogen (P. knowlesi) dan juga boleh menjadi teruk, tetapi juga jarang membawa maut.

Kadar kematian bagi malaria tropika yang tidak dirawat adalah tinggi.