Menopaus Lelaki, Andropaus

Andropause - dalam bahasa sehari-hari dipanggil lelaki menopaus – (sinonim: ADAM; Penuaan lelaki; Penuaan lelaki; Androgen defisit, separa – lelaki; Climacterium virile; Penurunan pada lelaki penuaan; Climacterium virile; PADAM; Sindrom PADAM (Defisit androgen separa pada lelaki penuaan); ICD-10-GM E88.9: Gangguan metabolik, tidak ditentukan) menggambarkan penurunan progresif, agak perlahan, dan hanya separa dalam rembesan androgen lelaki dan kepekatan. Jantina hormon yang terlibat ialah pregnenolone, dehydroepiandrosterone (DHEA), androstenedione, dan terutamanya testosteron.

Andropause juga dikenali sebagai PADAM - defisit androgen separa lelaki yang semakin tua. Ia adalah proses penuaan semula jadi, yang, bagaimanapun, dalam beberapa lelaki mungkin disertai dengan pengurangan beransur-ansur dalam seksualiti, mood dan tenaga. Seperti wanita, andropause lelaki bermula pada peringkat kehidupan yang sering membuat tuntutan yang besar.

Persatuan Perubatan Seksual Antarabangsa (ISSM) telah mencadangkan bahawa istilah “testosteron defisit” digunakan sebagai konsep sejagat. Ini ditakrifkan sebagai sindrom klinikal dan biokimia yang dicirikan oleh defisit testosteron atau tindakan testosteron dengan simptom dan tanda yang berkaitan.

Permulaan andropause adalah antara umur 45 dan 65 tahun.

Komorbiditi (penyakit bersamaan): komorbiditi tipikal yang mungkin dikaitkan dengan hipogonadisme (hipogonadisme) adalah kencing manis mellitus jenis 2, sindrom metabolik, kekurangan buah pinggang (buah pinggang kelemahan), hati penyakit, penyakit kardiovaskular, kekurangan zat makanan atau kekurangan zat makanan.