Kebotakan Corak Lelaki: Rawatan & Punca

Gambaran ringkas

  • Rawatan: minoxidil atau agen yang mengandungi kafein; finasteride dalam bentuk tablet; mungkin pemindahan rambut; rambut palsu atau rambut palsu; mencukur kebotakan; antiandrogen pada wanita.
  • Punca: Biasanya keguguran rambut keturunan; hanya pada wanita adalah patologi keguguran rambut keturunan.
  • Bila hendak berjumpa doktor: Sekiranya kemajuan yang sangat pesat; keguguran rambut yang agak meresap atau bulat; rambut gugur teruk dalam rumpun
  • Diagnosis: Diagnosis visual; dalam kes keraguan, pemeriksaan lanjut untuk mengecualikan penyakit lain.
  • Pencegahan: Rawatan awal melambatkan perkembangan; dalam keadaan tertentu pemakanan seimbang yang sihat

Apakah garis rambut yang merosot?

Istilah "garis rambut surut" (Calvities frontalis) digunakan apabila garis rambut di kawasan lebam temporal dan dahi surut pada individu yang terjejas (terutamanya lelaki) - apa yang dipanggil "garis rambut surut" dan dahi botak berkembang. Kemudian, rambut juga menipis di bahagian atas belakang kepala di sekitar vertebra (tonsure). Kebotakan dan tonsure dahi sering bertemu pada satu ketika, sehingga seluruh bahagian atas kepala botak dan hanya tinggal cincin rambut berbentuk ladam.

Dalam kebanyakan kes, garis rambut tidak mula menebal sehingga usia pertengahan atau lebih tua. Walau bagaimanapun, terdapat kes apabila remaja sudah mengalami garis rambut yang surut dan kadangkala botak sebelum umur 30 tahun.

Wanita yang mengalami keguguran rambut keturunan biasanya menunjukkan penampilan yang berbeza. Di sini, biasanya terdapat penipisan rambut secara beransur-ansur di bahagian atas kepala (kawasan mahkota), tanpa kebotakan sepenuhnya pada satu ketika. Jarang sekali corak lelaki (dengan dahi botak dan garis rambut yang surut) berlaku pada wanita.

Bagaimana jika bayi mempunyai garis rambut yang surut?

Dalam sesetengah kes, bayi menunjukkan garis rambut yang surut. Walau bagaimanapun, ini adalah proses biasa dan tidak membimbangkan. Bayi sering kehilangan rambut bayi pertama mereka beberapa minggu selepas kelahiran. Kehilangan rambut pertama ini secara visual mengikut corak yang sama seperti pada lelaki yang lebih tua. Keguguran rambut bulat di bahagian belakang kepala juga sering berlaku pada bayi.

Walau bagaimanapun, rambut sebenar pada bayi kemudian biasanya tumbuh semula dengan cepat. Rambut pertama dan yang kemudian kadang-kadang berbeza dalam warna dan struktur.

Apa yang boleh dilakukan mengenainya?

Wanita yang mengalami keguguran rambut keturunan merawat kawasan penipisan dengan larutan minoxidil dua peratus dua kali sehari. Selepas pemberhentian ubat, bagaimanapun, keguguran rambut biasanya berkembang semula. Dalam sesetengah kes, doktor merawat wanita yang terjejas dengan antiandrogen, iaitu bahan aktif yang menyasarkan hormon seks lelaki.

Tablet yang mengandungi bahan aktif finasteride boleh didapati untuk rawatan garis rambut yang surut dan kebotakan pada lelaki. Mereka menghalang enzim yang menukar testosteron kepada dihidrotestosteron yang lebih berkesan. Rawatan ini menghentikan keguguran rambut dalam banyak kes. Sekali lagi, kesannya biasanya hanya bertahan selama tempoh rawatan.

Ramai penghidap ingin menggunakan gunting rambut untuk menyembunyikan kebotakan atau garis rambut yang surut. Toupees dan rambut palsu yang diperbuat daripada rambut asli atau sintetik boleh didapati dalam pelbagai reka bentuk dan warna rambut. Orang yang berminat mempunyai kemungkinan untuk mendapatkan nasihat profesional di studio rambut kedua.

Sesetengah lelaki memilih penyelesaian radikal untuk garis rambut yang surut dan rambut menipis di bahagian belakang kepala: mereka mempunyai kepala botak yang dicukur.

Apa yang menyebabkan garis rambut surut?

Tompok labah-labah adalah tanda tipikal keguguran rambut keturunan (androgenetik) pada lelaki (androgenetic alopecia): Folikel rambut bertindak balas secara hipersensitif kepada testosteron dan dihidrotestosteron (DHT) kerana ia membawa bilangan tapak dok (reseptor) yang berlebihan untuk hormon seks lelaki ini. permukaan mereka.

Ini memendekkan fasa pertumbuhan (fasa anagen) rambut dan mempercepatkan keseluruhan kitaran rambut. Akibatnya, rambut mencapai "akhir hayat mereka" dengan lebih cepat dan gugur. Di samping itu, folikel rambut secara beransur-ansur berhenti berfungsi dan menjadi lebih kecil. Mereka hanya menghasilkan rambut yang halus dan nipis dan akhirnya tidak ada sama sekali.

Berbeza dengan keguguran rambut keturunan pada lelaki, alopecia androgenetik pada wanita adalah bentuk patologi. Ia kebanyakannya memberi kesan kepada wanita selepas menopaus. Perubahan hormon mempunyai pengaruh pada keguguran rambut, yang ditentukan secara genetik, sama seperti pada lelaki.

Tepat gen yang terlibat masih tidak diketahui pada lelaki dan wanita.

Bilakah berjumpa doktor?

Kajian menunjukkan bahawa dalam kes yang jarang berlaku, garis rambut yang surut dan kebotakan menunjukkan peningkatan risiko kanser prostat dan penyakit jantung koronari (CHD).

Keguguran rambut meresap (tidak teratur di seluruh kepala) atau keguguran rambut bulat, sebaliknya, mungkin menunjukkan penyakit lain atau kekurangan zat makanan, manakala garis rambut yang surut biasanya dikaitkan dengan keguguran rambut keturunan. Perkembangan garis rambut yang surut dan rambut menipis secara beransur-ansur adalah proses beransur-ansur selama bertahun-tahun, yang tidak semestinya membawa kepada kebotakan sepenuhnya.

Walau bagaimanapun, adalah dinasihatkan untuk berjumpa doktor jika sejumlah besar rambut tiba-tiba keluar bergumpal semasa menyikat atau jika tompok botak individu terbentuk. Ini menunjukkan kemungkinan penyakit.

Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat tentang ini dalam artikel Keguguran rambut.

Diagnosa

Sebagai peraturan, garis rambut yang surut sudah boleh dikenali dengan diagnosis visual. Walau bagaimanapun, dalam keadaan tertentu, doktor akan menjalankan pemeriksaan lanjut dalam kes jenis keguguran rambut lain atau jika perkembangan garis rambut yang surut telah berkembang dengan sangat cepat, untuk mengecualikan penyakit selain daripada keguguran rambut keturunan.

pencegahan

Jika tidak, perkembangan garis rambut yang surut boleh dihentikan atau diperlahankan dalam banyak kes dengan rawatan awal dan berterusan, contohnya dengan minoxidil. Adalah lebih baik untuk berbincang dengan doktor anda tentang perkara ini.