Asid malic

Produk

Asid malik tulen terdapat di kedai khusus. Nama asid berasal dari bahasa Latin (epal), kerana pertama kali diasingkan dari jus epal pada tahun 1785.

Struktur dan hartanah

Asid malik (C4H6O5, Mr = 134.1 g / mol) adalah asid dikarboksilat organik yang tergolong dalam hidroksikarboksilat asid. Ia wujud sebagai putih serbuk dengan berasid dan menyegarkan rasa dan mudah larut dalam air. Asid malik, yang dimonografkan dalam farmakopia, adalah racemate yang terdiri daripada D- dan L-enantiomer (D- dan L-malic acid). The takat lebur kira-kira 130 ° C. The garam dan ester asid malik dipanggil malate, sebagai contoh kalium lelaki, natrium malate dan kalsium malate. Asid malik terdapat dalam banyak buah, seperti epal, quinces, gooseberry dan anggur, dan memberi mereka masam rasa. Ini juga memainkan peranan penting dalam metabolisme, lebih khusus pada asid sitrik kitaran.

Kesan

Asid malik mempunyai asam, pengawet, pengawalan keasidan dan sifat antimikroba.

Bidang aplikasi

  • Sebagai eksipien farmasi.
  • Untuk penghasilan bahan aktif garam.
  • Sebagai bahan tambahan makanan, sebagai contoh.

Asid malik umumnya kurang kerap digunakan berbanding organik lain asid seperti asid sitrik.

Kesan buruk

Asid malik tulen boleh menyebabkan teruk kerengsaan mata sekiranya ditangani dengan tidak betul. Langkah berjaga-jaga yang sesuai dalam helaian data keselamatan mesti dipatuhi.