Melanoma malignan

Dalam malignan melanoma (MM) (sinonim: melanoma Achromatic; melanoma amelanotik; melanoma sel belon; melanoma acrolentiginous malignan; melanoma malignan desmoplastik; melanoma sel epitelioid; melanosarcoma sel epitelioid; kulit melanokarsinoma; melanoma malignan; melanoma malignan pada kuku; melanoma malignan pada kulit; melanoma malignan pada jeragat; melanoma acrolentiginous malignan; melanoma amelanotik malignan; melanoma nodular malignan; melanoma penyebaran dangkal malignan; melanoma; Sarkoma melanotik; Nevus malignus; Neurotrofik malignan melanoma; Melanoma nodular; Melanoma malignan regresif; Melanoma mukosa; Melanoma penyebaran dangkal; ICD-10-GM C43. -: Malignan melanoma daripada kulit) ia adalah neoplasma sel ganas (ganas) sel pigmen (melanosit), yang disebut kulit hitam kanser. Ini menyumbang kira-kira dua hingga tiga peratus daripada semua kanser dewasa. Perbezaan dibuat antara melanoma kulit (kulit melanoma) dan melanoma oklusal (melanoma mukosa). Lebih daripada 60% melanoma berkembang pada kulit yang tidak berubah (de novo). Ini berkaitan dengan kelangsungan hidup yang lebih pendek daripada bentuk yang timbul daripada nevi melanositik. Kira-kira 95% melanoma timbul pada kulit dan di sana di kawasan yang terdedah kepada cahaya. Dalam kes yang jarang, ia berasal dari uvea (kulit mata tengah, yang terdiri dari koroid, badan sinar (corpus ciliare) dan irisdan membran mukus (= melanoma mukosa). Melanoma di kawasan mulut mukosa mewakili lebih kurang. 0.2-0.8% dari semua melanoma berlaku di seluruh badan. Melanoma mukosa (melanoma mukosa) menyumbang kira-kira. 2% dari semua kulit kanser jenis. Nisbah jantina: Wanita lebih kerap terjejas daripada lelaki. Puncak frekuensi: Kejadian maksimum melanoma malignan adalah antara usia 20 dan 70. Umur permulaan rata-rata pada wanita adalah 58 tahun dan pada lelaki 64 tahun. Dalam melanoma subungual ("di bawah kuku"), masa dari gejala pertama untuk membetulkan diagnosis adalah sekitar 2 tahun! Kejadian (kekerapan kes baru) pada orang berkulit putih adalah sekitar 13-15 kes setiap 100,000 penduduk setahun (di Eropah dan Amerika Utara). Dari tahun 1970-2008, peningkatan kadar kejadian yang mengikut standard usia dari 3 kes menjadi 21 kes setiap 100,000 penduduk per tahun dapat dilihat di Jerman! Kadar kejadian tertinggi adalah di Australia dan New Zealand. Pada kanak-kanak dan remaja, melanoma jarang berlaku: kanak-kanak berumur 0-19 tahun menunjukkan kadar kejadian standard umur 4.9 / 1,000,000 / tahun; 0-4 tahun: 0.7; 5-9 tahun: 1.0; 10-14 tahun: 3.0; 15-19 tahun: 14.7 (AS-Amerika).

Bilangan diagnosis melanoma yang didokumentasikan setiap tahun meningkat sebanyak 53.2% di Jerman dari 2001 hingga 2011. Perkembangan dan prognosis: Di Jerman, kira-kira 60-70% dari semua melanoma didiagnosis pada tahap IA, iaitu, dengan ketebalan tumor hingga 1 mm. Pesakit ini mempunyai risiko berulangnya rendah (kambuh penyakit). Sekiranya melanoma subungual, masa dari gejala pertama hingga diagnosis yang tepat adalah sekitar 2 tahun! Melanoma malignan dapat berulang. Kambuhan biasanya berlaku dalam tiga tahun pertama setelah diagnosis primer. Pesakit yang mempunyai melanoma berisiko tinggi utama, iaitu, tumor secara histologi dalam kategori T1b hingga T4b, berulang pada 13, 4% kes dalam 2 tahun dalam kajian 700 pesakit dinilai. Kira-kira 70% kes adalah lesi lokoregional (perubahan terbatas pada kawasan badan yang ditentukan secara sempit) dan kira-kira 30% lebih jauh metastasis (Tumor anak perempuan terletak di tisu yang lebih jauh). Dalam lima tahun pertama selepas akhir tahun terapi, risiko metastasis (tumor anak perempuan) paling tinggi. Ia mempunyai kecenderungan untuk metastasis (tumor putri) pada awal limfogenik ("melalui laluan limfa"), dan lebih jarang secara hematogen ("oleh darah laluan ”), menghasilkan prognosis keseluruhan yang tidak menguntungkan. Kematian akhirnya disebabkan oleh metastasis, yang boleh berlaku di hampir semua organ (otak, hati, paru-paru, limfa nod, tulang, dan lain-lain.). Inilah sebabnya mengapa pengesanan awal melanoma malignan sangat penting. Sebilangan kecil pesakit dengan metastasis melanoma jauh yang boleh dikendalikan tanpa tumor dapat bertahan dalam jangka panjang (> 5 tahun). Peratusan mangsa jangka panjang kini adalah 5-10%. Notis:

  • Menurut laporan dari Amerika Kanser Masyarakat, lelaki dan wanita dengan melanoma ganas mempunyai risiko sekitar 13 dan 16 kali ganda, masing-masing, untuk mengembangkan melanoma tambahan daripada populasi umum.
  • Sebilangan besar kerosakan nevi dan UV di bahagian belakang dikaitkan dengan peningkatan kadar melanoma baru.
  • Kadar berulang (kambuh) sebanyak mengandungMelanoma malignan yang berkaitan (SAMM) meningkat dengan ketara pada 12.5% ​​berbanding 1.4% (bukan SAMM), menurut satu kajian. Metastasis juga berlaku lebih kerap (25.0% berbanding 12.7%).
  • Melanoma kulit invasif di kepala and leher wilayah dianggap sangat agresif.
  • Untuk prognosis dari kambuhan, tidak kira sama ada melanoma berulang terlambat (> 10 tahun) atau melanoma berulang awal (≤ 10 tahun) terlibat (kelangsungan hidup khusus melanoma bermaksud 31 bulan dari kambuhan berbanding rata-rata 32 bulan dari kambuhan).

Kadar kelangsungan hidup 5 tahun adalah 85% pada lelaki dan 91% pada wanita. Pada peringkat IA, kadar kelangsungan hidup 5 tahun adalah 95%. Pada peringkat lanjut (metastasis jauh di organ lain), kadar kelangsungan hidup 3 tahun adalah 50-52% dengan perencat PD-1 terapi dan 58% setakat ini dengan gabungan imuniti. Kadar kelangsungan hidup 5 tahun Di Jerman dari tahun 2001 hingga 2011 untuk setiap peringkat adalah 96.8% (tahap I), 74.2% (tahap II), 56.7% (tahap III), dan 18.4% (tahap IV). Untuk melanoma subungual, Kadar survival 10 tahun adalah sekitar 43%.