Malposisi | Fisioterapi untuk kanak-kanak dengan ketegangan bahu dan leher

Malposisi

Terutama kerana pertumbuhan yang masih belum sempurna, anak-anak sering dapat mengalami postur yang buruk. Duduk di depan komputer untuk jangka masa yang lama atau postur duduk yang salah di sekolah, semasa kerja rumah dan secara amnya, posisi duduk yang tidak baik sering menyebabkan ketegangan dan pemendekan otot. Ini dapat dijelaskan oleh fakta bahawa satu otot melekat pada dua yang berbeza tulang.

Sekiranya otot menjadi pendek atau menguncup kerana ketegangan, maka tulang juga ditarik rapat, mengakibatkan kelengkungan tulang belakang atau postur buruk yang lain. Sekiranya anak-anak tidak melakukan apa-apa untuk mengimbangi kekurangan ini, atau jika ketegangan sudah begitu menyakitkan sehingga anak-anak hanya dapat bergerak dengan sekatan, adalah penting untuk mendapatkan bantuan profesional untuk mengelakkan ketegangan kronik dan kepincangan jangka panjang pada masa dewasa. Dalam fisioterapi, anak-anak dapat mengenali badan mereka dengan lebih baik dan melakukan senaman yang menyenangkan untuk mengatasi postur yang buruk.

Kerjasama ibu bapa dalam terapi juga penting agar mereka dapat mengawasi anak-anak di rumah dan memperbaiki postur buruk jika perlu. Adakah anda berminat dengan topik ini? Kemudian sila baca artikel berikut:

  • Duduk dengan betul
  • Angkat dan bawa mesra
  • Latihan regangan
  • Balik sekolah
  • Sekolah postur

Wryneck

Torticollis, seperti torticollis disebut dalam terminologi teknikal, berlaku agak kerap, terutama pada bayi dan balita. Tortikolis adalah kepincangan kongenital atau diperoleh, yang menampakkan dirinya dengan kecondongan ciri leher. Kepincangan tersebut menyekat kebebasan bergerak leher dan kanak-kanak itu biasanya mempunyai kedudukan yang salah untuk mengimbangi ketidakseimbangan leher.

Bertanggungjawab untuk wryneck adalah dipendekkan kepala-leher otot di bahagian depan leher. Otot memendek kerana tisu penghubung sel menggantikan sel otot yang utuh, sehingga menjadikan otot lebih kecil. Penyebab sebenar perkembangan torticollis tidak diketahui, tetapi terutama pada penyelidik yang baru lahir menganggap bahawa kedudukan yang tidak baik di uterus atau kecederaan pada otot semasa proses kelahiran bertanggungjawab untuk pengembangan torticollis. Apabila torticollis berkembang pada anak-anak yang lebih tua, ia boleh disebabkan oleh ketidakseimbangan otot, kurang bersenam atau penyakit lain.

Diagnosis torticollis biasanya dapat dilihat secara langsung oleh doktor, tetapi x-Ray dapat membantu memeriksa dan menilai sejauh mana masalahnya. Penting untuk merawat torticollis pada kanak-kanak seawal mungkin untuk mengelakkan penyakit dan masalah sekunder semasa perkembangannya. Terapi konservatif lebih disukai. Terapi boleh merangkumi pelbagai teknik penentududukan, regangan senaman dan fisioterapi. Artikel berikut membahas topik serupa:

  • Wryneck
  • Fisioterapi untuk kanak-kanak dengan kura-kura