Pengimejan Resonans Magnetik Mamma

Pengimejan resonans Magnetik Panas (MRI) mamma (sinonim: Mamma MRI; resonans magnetik mamografi (MRM; pengimejan resonans magnetik - mamma; pencitraan resonans magnetik mamma; MRI mamma; mamografi MR; mamografi MRI) - atau juga disebut pencitraan resonans magnetik nuklear (NMR) mamalia - merujuk kepada prosedur pemeriksaan radiologi di mana medan magnet adalah digunakan untuk menggambarkan struktur payudara wanita, axilla, dan dinding toraks. Walau bagaimanapun, MRI biasanya bukan alat diagnostik pilihan pertama. Sebelum itu, dalam banyak kes, diagnostik lain seperti sonografi (ultrasoundatau mamogram dilakukan.

Petunjuk (bidang permohonan)

 • Pesakit berisiko tinggi dengan karsinoma payudara keluarga * (kanser payudara).
 • Penjelasan mencurigakan mamografi penemuan (Sinar X pemeriksaan payudara).
 • Wanita yang berumur kurang dari 40 tahun (untuk mengoptimumkan diagnosis penyebaran lokoregional) / parenchymal tinggi ketumpatan.
 • Zust. n. implantasi payudara implan (terutamanya dengan pembalut silikon yang disisipkan prepectoral) dan selepas pembedahan pemeliharaan payudara.
 • Pencarian tumor primer dalam sindrom CUP ("karsinoma primer yang tidak diketahui"): Di jauh metastasis - tumor anak perempuan di luar kelenjar susu atau pengesanan kanser sel di axilla -, di mana tiada pengesanan tumor oleh mamografi atau mamasonografi telah berlaku.
 • Tindak lanjut (fasa selepas pembedahan telah dilakukan): untuk diagnosis pembezaan.terhadap pembedahan parut dan kemungkinan, fokus tumor tumbuh semula.

* Had pengesanan:> 3 mm: jika MRM tidak mengesan tumor malignan (seperti payudara), sebenarnya pada 99% tidak ada tumor ganas invasif dengan ukuran lebih besar dari tiga milimeter.

Kontraindikasi

Kontraindikasi yang biasa berlaku untuk MRI payudara seperti yang berlaku pada pemeriksaan MRI:

 • Perentak jantung (dengan pengecualian).
 • Buatan mekanikal jantung injap (dengan pengecualian).
 • ICD (defibrilator implan)
 • Badan asing logam dalam penyetempatan berbahaya (contohnya, berdekatan dengan kapal atau bola mata)
 • lain-lain implan seperti: Implan koklea / okular, pam infusi implan, klip vaskular, kateter Swan-Ganz, wayar epikard, neurostimulator, dll.

Kontras pentadbiran harus dielakkan sekiranya berlaku kekurangan buah pinggang yang teruk (gangguan buah pinggang) dan ada mengandung.

Prosedur

Pencitraan resonans magnetik adalah salah satu prosedur pencitraan non-invasif, yang bermaksud bahawa ia tidak menembusi tubuh. Dengan menggunakan medan magnet, proton (terutamanya hidrogen) teruja dalam badan untuk menghasilkan resonans magnetik nuklear. Ini adalah perubahan orientasi zarah kerana medan magnet. Ini diambil sebagai isyarat oleh gegelung yang diletakkan di sekitar badan semasa pemeriksaan dan dihantar ke komputer, yang mengira gambar tepat kawasan badan dari banyak pengukuran yang berlaku semasa pemeriksaan. Dalam gambar ini, perbezaan warna kelabu disebabkan oleh pengedaran of hidrogen ion. Dalam MRI, seseorang dapat membezakan antara teknik pencitraan yang berbeza, seperti urutan T1-weighted dan T2-weighted. MRI memberikan visualisasi struktur tisu lembut yang sangat baik. A ejen kontras boleh diberikan untuk pembezaan jenis tisu yang lebih baik. Oleh itu, ahli radiologi dapat memperoleh maklumat yang lebih terperinci mengenai proses penyakit yang mungkin berlaku melalui pemeriksaan ini. Pemeriksaan biasanya mengambil masa kira-kira setengah jam dan dilakukan dengan pesakit berbaring. Semasa pemeriksaan, pesakit berada di bilik tertutup di mana terdapat medan magnet yang kuat. Oleh kerana mesin MRI agak kuat, fon kepala diletakkan pada pesakit. Di hadapan karsinoma payudara, intravena ejen kontras dapat digunakan untuk mengesan peningkatan patologi ("pengumpulan patologi agen kontras dalam struktur yang diperiksa") yang disebabkan oleh angiogenesis tumor (pembentukan kapal baru oleh tumor) dan peningkatan kebolehtelapan vaskular lesi malignan ("malignan"). Pencitraan resonans magnetik dapat membezakan parut dari berulang (kambuh penyakit tumor). Sensitiviti untuk mengesan karsinoma invasif dengan mamografi MR lebih besar daripada 98%. Pemeriksaan MRI dilakukan dalam keadaan rawan dan mengambil masa lebih kurang 30 minit. Dalam MRI laju, pemeriksaan mengambil masa kurang dari 3 minit. Catatan: Belajar mengenali kemungkinan perubahan melalui pemerhatian payudara yang kerap dan memuncak payudara dan ketiak. Anda akan belajar menjaga diri dan badan wanita anda dan merasa lebih yakin, selesa dan menarik serta cantik untuk jangka masa yang akan datang.

Kemungkinan komplikasi

Badan logam feromagnetik (termasuk solek logam atau tatu) boleh membawa kepada penumpukan haba tempatan dan mungkin menyebabkan sensasi seperti paresthesia (kesemutan). Catatan lebih lanjut

 • Para saintis di Jerman Kanser Pusat Penyelidikan (DKFZ) di Heidelberg membandingkan gambar MRI dengan biopsi (pengumpulan spesimen) hasil dan menunjukkan bahawa MRI payudara tambahan dengan betul mengelaskan lebih daripada 90% penemuan tidak normal. Ini dibandingkan dengan kadar 50% seperti yang dicapai dengan mamografi (Sinar X pemeriksaan payudara) dan susu ibu berikutnya ultrasound (ultrasound payudara), peningkatan yang besar.
 • Sensitiviti MRI (peratusan pesakit yang berpenyakit di mana penyakit ini dikesan oleh penggunaan ujian, iaitu hasil ujian positif berlaku) untuk karsinoma payudara mencapai nilai hingga 100%. Sebaliknya, MRI payudara mempunyai kekhususan yang agak rendah (kebarangkalian bahawa orang yang benar-benar sihat yang tidak mempunyai penyakit yang berkenaan akan dikesan sihat dalam ujian), yang menghasilkan penemuan positif positif yang tinggi, iaitu, perubahan jinak (jinak) daripada ganas (malignan).
 • Menurut satu kajian (berdasarkan hasil MRI 2,316 keabnormalan payudara), MRI payudara kerana disyaki kanser payudara mencapai kepekaan 99%, kekhususan 89%, nilai ramalan positif 56%, dan nilai ramalan negatif 100%, yang bermaksud penemuan negatif dapat diandalkan dan penemuan positif kurang bermaklumat.
 • Pengimejan resonans magnetik tambahan (MRI) mengurangkan separuh barah selang dalam kajian mamografi secara rawak terhadap wanita dengan kelenjar susu yang sangat radioaktif (gred 4 dalam klasifikasi perisian Volpara). Kekurangannya adalah kadar penemuan positif palsu pada MRI:
  • Nilai ramalan positif (bahagian wanita "disyaki" pada MRI yang sebenarnya mempunyai kanser payudara): 17.4% (berdasarkan biopsi (sampel tisu): 26.3%, yang bermaksud bahawa dalam 73.7% kes, biopsi dilakukan tidak perlu)
 • Satu kajian mengkaji kekerapan wanita dalam program pemeriksaan tinggi didiagnosis dengan karsinoma payudara yang tidak jelas pada MRI sebelumnya. Ini melibatkan penilaian semula gambar MRI 131 wanita yang sebelumnya didiagnosis menderita tumor payudara (76 oleh MRI, 13 oleh mamografi; 16 karsinoma selang dan 26 karsinoma sampingan). Tindak lanjut oleh ahli radiologi yang berpengalaman mendedahkan bahawa 34% gambar MRI sebelumnya tidak mempunyai bukti karsinoma payudara, 34% mempunyai tanda minimum (BI-RADS-2: 49%; BI-RADS-3: 51%), dan 31% ( BI-RADS-3: 5%, BI-RADS-4: 85%, BI-RADS-5: 10%) mempunyai lesi yang kelihatan. Pada penilaian semula, 49% imbasan MRI yang sebelumnya dinilai negatif dinilai sebagai ≥ BI-RADS-% (= kebarangkalian kehadiran karsinoma tinggi). Aspek yang menarik dalam kajian ini adalah bahawa pesakit positif BRCA kurang cenderung dilewatkan berbanding pesakit negatif BRCA (19 berbanding 46%). Catatan: Klasifikasi BI-RADS lihat di bawah Mamografi.
 • Dalam analisis retrospektif MRI payudara, penemuan MRI insisional (tidak disengajakan) di kawasan ekstramammary (di luar kelenjar susu) dijumpai di hampir 11% kes, diedarkan seperti berikut: Hati (60%), rongga toraks (34.3%), sistem muskuloskeletal (9%), leher (3%), dan buah pinggang (3%). Tidak sama sekali metastasis karsinoma payudara yang didiagnosis sebelumnya atau keganasan lain.
 • Bentuk pengimejan resonans magnetik yang disingkat dan difokuskan (MRI; pengimejan resonans magnet payudara yang disingkat, AB-MR) dapat mengesan tumor payudara yang jauh lebih invasif daripada tomosintesis digital pada wanita dengan payudara yang padat. AB-MR mengesan semua tumor invasif pada 17 wanita, sedangkan tomosintesis melakukannya hanya pada 7 wanita; faktor 2.5 kadar pengesanan yang lebih baik (kadar pengesanan); bagi pendahulu karsinoma invasif (ductal carcinomata in-situ atau DCIS), AB-MR tiga kali lebih sensitif daripada tomosintesis.
 • Imbasan MRI tambahan pada wanita dengan tisu payudara yang sangat padat dapat mengurangkan kadar karsinoma selang. Catatan: Karsinoma selang adalah karsinoma yang berlaku antara mamogram indeks dan selang susulan yang dijadualkan.