Galaktografi | Mamografi

Galaktografi

Pemeriksaan ini adalah lanjutan dari klasik mamografi. Ia boleh digunakan terutamanya jika kebocoran satu sisi atau darah berdarah dari puting telah diperhatikan. Dalam galaktografi, media kontras disuntik dengan memasukkan probe yang sangat tipis melalui puting ke dalam saluran susu.

Dengan cara ini sistem saluran susu dapat ditunjukkan pada Sinar X dari payudara. Penyisipan kanula boleh menjadi tidak menyenangkan hingga menyakitkan. Melalui pemeriksaan ini, proses intradukal yang disebut dapat dilihat, iaitu jisim spasial yang tumbuh hingga ke tahap ini, terutama di dalam saluran susu, dan dengan itu dapat dilokalisasi. Walau bagaimanapun, pemeriksaan tidak memungkinkan untuk membuat kesimpulan sama ada jisimnya jinak atau ganas.

Galaktografi adalah kaedah yang jarang digunakan dan sering tidak berjaya kerana sukar dilakukan. Walau bagaimanapun, pemeriksa khusus tidak mempunyai masalah. The kebolehpercayaan diagnosis adalah baik jika dijalankan dengan baik. Dalam beberapa kes, galaktografi telah digantikan dengan sonografi atau pemeriksaan cecair bocor untuk sel oleh ahli patologi.