Mamografi

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

Mamografi digital, mamografi resonans magnetik, galaktografi, pemeriksaan mamografi

Pengenalan

Mamografi adalah prosedur pengimejan yang disebut. Biasanya sebuah Sinar X gambar payudara diambil dalam dua satah (dari dua arah yang berbeza). Untuk tujuan ini, setiap payudara diperah satu demi satu antara dua plat Plexiglas selama beberapa saat.

Mampatan memastikan bahawa tisu tersebar dan dapat dinilai dengan lebih baik kerana kurang tisu yang ditumpangkan. Pemeriksaan dilakukan dalam keadaan berdiri. Hasil mamografi dinilai menggunakan klasifikasi BI-RADS (Reposting Pengimejan Payudara dan Sistem Data): Tahap I: Tiada penemuan Tahap II: Penemuan yang pasti jinak (contohnya sista di payudara) Tahap III: Penemuan yang mungkin jinak ; diperlukan kawalan Tahap IV: Penemuan yang mungkin ganas; diperlukan biopsi (= sampel tisu) Tahap V: Penemuan yang sangat mencurigakan, diperlukan biopsi Tahap 0: Diagnosis tidak dapat dilaksanakan

Ketepatan mamografi

Mamografi mempunyai kepekaan 85-90%. Sensitiviti adalah kepekaan ujian terhadap penyakit. Dengan kata lain, ia menggambarkan kualiti ujian untuk mengenali orang sakit sebagai sakit.

Kepekaan 85-90% bermaksud bahawa 10-15% pesakit dengan kanser payudara tidak dikesan dengan kaedah ini. Oleh itu, mamografi mempunyai kepekaan yang agak baik. Walau bagaimanapun, ia agak tidak spesifik.

Kekhususan menunjukkan bilangan hasil negatif yang betul dari suatu kaedah, iaitu berapa banyak orang yang sihat diakui betul sebagai sihat. Fibroadenoma (tumor payudara jinak, sista pada payudara atau kalsifikasi boleh, dalam keadaan tertentu, kelihatan seperti kanser payudara dalam mamografi. Oleh itu, jika penemuan itu dipersoalkan, pemeriksaan kawalan harus selalu dilakukan setelah beberapa waktu atau pemeriksaan sampel tisu (biopsi) Harus dilakukan.

Pendedahan radiasi

Seperti mana-mana Sinar X pemeriksaan (x-ray), mamografi juga membawa kepada pendedahan badan kepada radiasi. Oleh kerana teknik khas yang digunakan, tahap pendedahan ini lebih tinggi pada mamografi daripada pada sinar-X tulang. Tisu payudara (payudara wanita) sangat sensitif terhadap sinaran jenis ini pada usia muda.

Oleh itu, wanita di bawah 20 tahun tidak boleh menjalani mamografi. Pada wanita berusia antara 20 dan 35 tahun, risikonya harus ditimbang dengan sangat berhati-hati dan kaedah diagnostik lain harus digunakan jika perlu. Sebagai tambahan, bagi wanita di bawah usia 40 hingga 50 tahun, pemeriksaan mamografi (lihat penjelasan di bawah) tidak memberikan kelebihan mengikut pengetahuan semasa, kerana semakin muda seorang wanita, semakin tinggi nisbah penemuan positif palsu. Ini dapat dijelaskan, antara lain, oleh ketumpatan tisu payudara wanita yang lebih muda (yang juga merumitkan penilaian umum Sinar X imej). Oleh itu, perubahan jinak tidak dapat dikesan dan sebenarnya tidak perlu dan menyakitkan biopsi dilakukan, apatah lagi tekanan psikologi pada masa sehingga hasil biopsi negatif (bermaksud negatif: tidak kanser).