Mandible: Anatomi & Fungsi

Apakah mandibula?

Tulang rahang bawah terdiri daripada badan (corpus mandibulae), hujung belakangnya bergabung menjadi cabang menaik (ramus mandibulae) pada kedua-dua belah pada sudut rahang (angulus mandibulae). Sudut yang dibentuk oleh badan dan cawangan (angulus mandibulae) berbeza antara 90 dan 140 darjah bergantung pada kekuatan alat pengunyahan - pada bayi baru lahir ia mencapai 150 darjah. Ia berkurangan dengan perkembangan kuat otot mengunyah.

Asas mandibula adalah gerbang basal, yang merangkumi pangkal, bahagian tengah cawangan dan proses artikular. Gerbang basal menjadi lebih sempit ke arah atas, di mana gerbang alveolar terletak, yang membawa petak gigi baris bawah gigi. Ia agak lebih kecil dan lebih sempit daripada gerbang basal dan diletakkan ke belakang dari dagu.

Jika gigi tiada, lengkung alveolar berubah bentuknya. Dalam kes kehilangan gigi yang lengkap, ia juga boleh hilang sepenuhnya, kerana tulang yang tidak digunakan secara berfungsi akan binasa (atrofi tidak aktif). Akibatnya, badan rahang bawah kelihatan lebih sempit dan lebih rendah, mulut kelihatan "tenggelam" - melainkan bentuknya dipulihkan dengan gigi palsu.

Permukaan luar badan mandibula

Foramen mental, tempat keluar untuk saraf dan saluran yang membawa dari saluran mandibula ke kulit, terletak di antara pangkal dan margin alveolar pada tahap molar pertama hingga kedua.

Ketinggian kecil pada permukaan luar badan mandibula, linea obliqua, berjalan secara menyerong ke atas ke ramus (dahan menaik mandibula). Dua otot melekat padanya: Satu menarik sudut mulut ke bawah, satu lagi menarik bibir bawah ke bawah dan ke sisi.

Sedikit di bawah ini adalah sisipan otot yang memanjang dari leher ke rusuk kedua dan merupakan sebahagian daripada otot mimik. Di atas ini, pada proses alveolar dan terus di bawah geraham, adalah otot yang menarik sudut mulut ke tepi dan menekan bibir dan pipi ke gigi. Ia membantu menghisap dengan mengeraskan pipi dan memaksa makanan di antara gigi semasa mengunyah.

Permukaan dalaman badan mandibula

Berhampiran dengan rabung tulang di mana dua tulang rahang bawah tumbuh bersama, terdapat dua tonjolan tulang kecil yang kuat yang berfungsi sebagai tetulang dan sebagai titik lampiran untuk dua otot - otot yang meregangkan lidah dan otot di lantai. daripada mulut. Tetulang tulang ini bermakna rahang bawah sentiasa patah ke tepi kawasan dagu sekiranya terkena hentakan.

Rahang bawah membawa petak untuk akar gigi dalam lengkung alveolar. Seperti di rahang atas, petak individu dipisahkan oleh septa tulang; dalam gigi dengan beberapa akar, petak akar individu dibahagikan lagi dengan tulang. Tulang proses alveolar mempunyai struktur rasuk tulang halus, di mana tekanan yang dihasilkan semasa mengunyah dipindahkan dari gigi ke rahang.

Cawangan mandibula

Terdapat dua tonjolan pada cawangan mandibula: proses artikular dan lampiran ossified otot temporal.

Proses kondilar mempunyai kepala sendi dan leher. Otot yang menarik rahang bawah ke hadapan dan ke sisi melekat pada leher di dalam lubang. Kepala sendi membentuk sendi temporomandibular dalam fossa tulang temporal, bersama-sama dengan cakera sendi (meniscus articularis) yang terletak di antaranya.

Sisipan ossified otot temporal (processus coronoideus) adalah unjuran kedua pada setiap cabang mandibula. Otot temporal menarik pinna dan menegangkan plat tengkorak. Otot yang membolehkan mulut ditutup dan rahang bawah bergerak ke hadapan juga melekat pada proses coronoid. Proses ini ditunjuk pada orang dewasa dan melengkung ke belakang dengan usia.

Apakah fungsi rahang bawah?

Rahang bawah adalah satu-satunya tulang yang boleh digerakkan dalam tengkorak. Pergerakannya terhadap rahang atas membantu mengunyah dan menghancurkan gigitan makanan. Ia juga membantu pembentukan bunyi.

Pergerakan rahang bawah

Rahang bawah boleh melakukan pelbagai pergerakan: Selain membuka dan menutup mulut, rahang bawah boleh ditolak ke hadapan (tonjolan) dan ditarik ke belakang (retrusi), ke sisi menjauhi garis tengah dan belakang ke arah garis tengah.

Di manakah terletaknya rahang bawah?

Rahang bawah membentuk bahagian bawah tengkorak muka. Dua cabang sisinya disambungkan secara bergerak ke tulang temporal dalam sendi temporomandibular.

Apakah masalah yang boleh menyebabkan mandibula?

Fraktur mandibula boleh disertai dengan patah akar gigi.

Progenia ialah istilah yang digunakan oleh doktor untuk menggambarkan ketidakjajaran rahang di mana gigi kacip bawah menggigit di atas gigi kacip atas. Mereka yang terjejas mempunyai dagu yang menonjol.

Dengan lockjaw, mulut tidak boleh dibuka lagi dan dengan lockjaw, ia tidak boleh ditutup lagi. Penyebab yang mungkin adalah proses keradangan (seperti beguk), terkehel atau patah sendi temporomandibular, parut atau tumor.