Mangan: Penilaian Keselamatan

Kumpulan Pakar Inggeris di vitamin dan Mineral (EVM) terakhir dinilai vitamin dan mineral untuk keselamatan pada tahun 2003 dan menetapkan apa yang disebut Tahap Atas Selamat (SUL) atau Tahap Panduan untuk setiap mikronutrien, dengan syarat data yang mencukupi tersedia. SUL atau Tahap Panduan ini menunjukkan jumlah mikronutrien maksimum yang selamat yang tidak akan menyebabkan kesan sampingan apabila diambil setiap hari dari semua sumber sepanjang hayat.

Pengambilan harian selamat maksimum untuk mangan ialah 12.2 mg. Pengambilan harian selamat maksimum untuk mangan adalah 6 kali pengambilan harian yang disyorkan oleh EU (Nilai Rujukan Nutrien, NRV).

Pengambilan harian selamat di atas terdiri daripada pengambilan yang diandaikan sebanyak 8.2 mg dari konvensional diet dan pengambilan tambahan sebanyak 4 mg mangan dari pemakanan tambahan yang dianggap selamat. Ia tidak berlaku untuk orang yang berumur 50 tahun ke atas Kerana kerentanan yang lebih besar terhadap gangguan neurologi, pengambilan mangan harian hanya 8.7 mg dianggap selamat untuk orang tua 50 tahun ke atas.

Sebiji mangan kepekatan sebanyak 0.75 mg seliter minum air tidak menghasilkan apa-apa kesan buruk apabila dimakan pada kadar berterusan 2 liter sehari selain konvensional diet. Jumlah 0.6 hingga 4.3 mg mangan dari minum air sehari selain konvensional diet, tertelan lebih dari 10 hingga 40 tahun, juga tetap tanpa kesan buruk.

NOAEL (Tahap Kesan Adverse Tidak Diperhatikan) - yang tertinggi dos bahan yang tidak dapat dikesan dan diukur kesan buruk walaupun dengan pengambilan berterusan - ditetapkan oleh EVM pada kadar 4 mg mangan setiap hari dari diet tambahan, selain diet konvensional.

Kesan buruk daripada pengambilan mangan yang berlebihan terutamanya gangguan saraf, disebabkan oleh pendedahan kepada habuk yang mengandung mangan di tempat kerja dan oleh pengambilan minuman yang tercemar air.

Pendedahan pekerjaan terhadap habuk di tempat kerja yang mengandungi mangan, setelah berpanjangan penyedutan, mengakibatkan myalgia (otot kesakitan, kelemahan umum, pergerakan perlahan, hilang selera makan, dan gangguan pertuturan, dan bahkan "manganisme," gangguan saraf yang serupa dengan Penyakit Parkinson. WHO (Dunia Pemeriksaan Organisasi) menganggap bahawa ambang dos untuk kesan neurologi adalah antara 0.1 mg mangan / m³ udara dan 1 mg mangan / m³ udara. Walau bagaimanapun, laluan penyedutan adalah sekunder untuk penilaian keselamatan mangan dari makanan.

Pengambilan air minum yang berterusan yang mengandungi mangan juga mengakibatkan gangguan neurologi seperti myalgia (otot kesakitankelemahan umum, gegaran (gemetar), memori kemerosotan, dan kemerosotan refleks. Di Jepun, air minum yang tercemar yang mengandungi 14 mg mangan setiap liter mengakibatkan gejala keracunan teruk seperti gegaran dan gangguan mental dan, dalam dua kes, kematian. Kajian lain juga memerhatikan gangguan neurologi setelah pengambilan sekurang-kurangnya 28 mg mangan dari air minuman sebagai tambahan kepada diet konvensional.

Dalam kajian orang tua yang berumur 50 tahun ke atas, kesan sampingan buruk seperti kemurungan, keletihan, halusinasi, gegaran, dan gangguan refleks berlaku pada tahap serendah 3.6 hingga 4.6 mg sehari mangan dari air minuman sebagai tambahan kepada diet konvensional. Walau bagaimanapun, pengambilan mangan diet tidak ditentukan, menjadikan jumlah pengambilan mangan tidak diketahui. Oleh itu, untuk orang tua yang berumur 50 tahun ke atas, had pengambilan selamat harian di atas sebanyak 8.7 mg mangan dari semua sumber telah ditetapkan.