Terapi manual | Fisioterapi untuk sindrom impingement bahu

Terapi manual

Terapi manual sangat sesuai sebagai teknik rawatan bahu sindrom impingement dan boleh dilakukan oleh ahli fisioterapi. Dalam kebanyakan kes, sendi kepala bahu diposisikan terlalu tinggi dan terlalu jauh ke hadapan di sindrom impingement. Apabila lengan dinaikkan dan menyebar, ia menyerang di bawah akromion, dengan itu mencubit tendon supraspinatus.

Dalam terapi manual, ahli fisioterapi menggunakan teknik sendi pasif untuk membawa sendi kepala kembali ke kedudukan yang lebih baik. Ini termasuk kapsul regangan dalam arah pergerakan yang terhad, gelongsor caudal pada sendi kepala dan mobilisasi sekitarnya sendi. Penting agar pesakit belajar semasa menjalani rawatan untuk mengetahui kedudukan kondilit yang optimum. Peregangan dan latihan mobilisasi diri di rumah membantu menyokong kejayaan terapi. Anda akan mendapat maklumat lengkap mengenai perkara ini dalam artikel Terapi Manual.

Terapi fizikal

Terapi fizikal menawarkan pelbagai pilihan untuk terapi sokongan penyebaran bahu

Uji sindrom hentakan bahu

Semasa mendiagnosis bahu sindrom impingement, terdapat tiga varian ujian yang dapat mengesahkan atau mengecualikan kehadiran sindrom tersebut. Ini merangkumi: Ujian mengikut NeerDalam ujian ini, pesakit mengulurkan lengannya lurus ke depan dan memusingkan tangan dan lengan masuk sejauh mungkin. Doktor kemudian akan memegang sendi bahu dengan satu tangan dan angkat lengan pesakit dengan tangan yang lain.

Jika terdapat kesakitan apabila mengangkat di atas 120 °, hasil ujian adalah positif. Ujian Jobe Ujian Jobe digunakan untuk menolak penglibatan otot supraspinatus dan otot tendon supraspinatus. Pesakit mesti melebarkan tangannya di paras bahu dan memusingkan tangan dan lengan bawah ke hadapan.

Doktor kemudian memberi tekanan pada bahagian atas lengan dari atas. Sekiranya kesakitan berlaku atau pesakit tidak tahan, ujiannya positif. Ujian Hawkins Doktor memutar sendi bahu masuk untuk ujian Hawkins. Sekiranya kesakitan berlaku, ujian itu positif.