Marigold: Kesan & Aplikasi

Apakah kesan marigold?

Bahan aktif penting calendula termasuk saponin triterpena, flavonoid dan minyak pati. Bersama-sama mereka memberikan kesan penyembuhan luka dan anti-radang. Kajian juga telah menerangkan kesan lain: Calendula mempunyai kesan antivirus dan antikulat (virucidal dan fungicidal), bertindak terhadap mikroorganisma (antimikrobial), dan mempengaruhi sistem imun (immunomodulatory).

Perubatan rakyat juga menggunakan calendula untuk penyakit lain. Ini termasuk, sebagai contoh:

  • Chilblains
  • Vena varikos
  • bisul
  • Ekzema
  • Buasir
  • konjunktivitis (mampat mata yang direndam dalam teh calendula)

Walau bagaimanapun, aplikasi ini tidak diiktiraf secara perubatan.

Bagaimanakah calendula digunakan?

Calendula sebagai ubat rumah

Merebus calendula membantu secara luaran dengan luka dan keradangan mulut dan tekak: tuangkan 150 mililiter air panas ke atas satu hingga dua gram bunga calendula dan biarkan infusi curam selama sepuluh minit sebelum menapis bahagian tumbuhan. Anda boleh berkumur atau membilas mulut beberapa kali sehari dengan infusi yang disejukkan.

Untuk luka yang kurang sembuh selalunya sapu minyak calendula. Anda boleh membuatnya sendiri:

  • Masukkan tiga genggam bunga marigold ke dalam balang atas skru atau botol (rebus balang terlebih dahulu!).
  • Kemudian tuangkan minyak zaitun yang ditekan sejuk sehingga bunga ditutup dengan baik. Tutup balang dan biarkan di tempat yang hangat selama kira-kira enam minggu. Pada masa ini, anda harus menggoncangnya dengan baik setiap hari.

Minyak marigold akan disimpan selama kira-kira setahun. Ngomong-ngomong, bukannya minyak zaitun, anda juga boleh menggunakan minyak lemak lain yang berkualiti baik, seperti minyak bunga matahari yang ditekan sejuk.

Teh marigold?

Pemulihan rumah berasaskan tumbuhan ubatan mempunyai hadnya. Jika simptom anda berterusan untuk jangka masa yang lama, tidak bertambah baik atau bertambah teruk walaupun telah mendapat rawatan, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Persediaan siap dengan marigolds

Industri kosmetik menggunakan tumbuhan, sebagai contoh, untuk pengeluaran salap, sabun, krim, minyak mandi dan pelindung matahari (terutama juga untuk penjagaan bayi).

Apakah kesan sampingan yang boleh menyebabkan marigold?

Tiada kesan sampingan yang diketahui. Walau bagaimanapun, tindak balas alahan terhadap calendula tidak boleh diketepikan.

Apa yang anda perlu ingat apabila menggunakan calendula

Reaksi alahan boleh berlaku terutamanya dengan persediaan yang mengandungi sepal sebagai tambahan kepada bunga. Dalam kes ini, persediaan calendula yang mengandungi hanya bunga kelopak sahaja harus digunakan.

Bagaimana untuk mendapatkan marigold dan produknya.

Anda boleh mengumpul bunga marigold sendiri. Pertama sekali, pastikan ia adalah Calendula officinalis dan bukan spesies yang berkaitan. Kedua, gunakan hanya bunga sinar dan bukan juga bunga tiub atau sepal.

Penggunaan sediaan siap dilakukan mengikut sisipan pakej masing-masing atau atas cadangan doktor atau ahli farmasi anda.

Fakta menarik tentang marigold

Di hujung cawangan batang berwarna kuning hingga oren perbungaan sehingga diameter tujuh sentimeter. Mereka terdiri daripada karangan bunga bunga sinar panjang, biasanya disusun dalam beberapa baris, dan "bakul" bunga tiub berbentuk corong.

Buah melengkung berbentuk cincin tumbuhan itu memberikannya nama Jerman Ringelblume.