Urut | Fisioterapi untuk sakit belakang semasa kehamilan

urut

urut cengkaman boleh membantu untuk sakit belakang semasa mengandung. Lembut urut teknik dapat meletupkan otot yang tegang dan melonggarkan tisu melekit. Darah peredaran terangsang dan vegetatif sistem saraf (VNS) santai, yang umumnya menyumbang kepada kesakitan kelegaan dan kelonggaran.

Penting untuk mencari kedudukan permulaan yang menyenangkan untuk urut, di mana wanita itu boleh berehat sepenuhnya. Urutan hendaklah dilakukan dengan lembut. Dalam lanjutan mengandung, doktor harus berjumpa terlebih dahulu, jika perlu, agar tidak mencetuskan pengecutan pramatang. Genggaman urut boleh dipilih secara bebas, kebanyakannya dianggap menyenangkan untuk mengendurkan ekstensor belakang tepat di sebelah tulang belakang dengan sedikit regangan. Topik yang mungkin masih menarik bagi anda adalah:

  • Urut Tisu Sambungan
  • Urut Payudara
  • Urut Thorn
  • Latihan Autogenik
  • Kelonggaran otot progresif

pita

Pembalut pita berfungsi untuk menyokong tisu dan dengan itu melegakan ketegangan. Walaupun pita klasik mempunyai fungsi yang agak stabil, pita elastik boleh mempunyai kesakitan-melegakan kesan pada sakit belakang semasa mengandung. Melalui aplikasi yang disasarkan di kawasan yang terjejas, darah peredaran dapat ditingkatkan, kesakitan kelegaan dapat dicapai dan otot penstabil dapat disokong oleh pita.

A pembalut pita tidak dapat menggantikan latihan otot, tetapi dapat menyumbang kepada melegakan gejala. Terdapat pelbagai kemungkinan aplikasi. Anda harus berjumpa doktor atau ahli terapi untuk memilih sistem yang betul. Selepas itu pita boleh dipakai selama kira-kira 4-5 hari dan boleh digunakan dengan mudah oleh anda sendiri atau oleh pasangan anda mengikut arahan sebelumnya. Alahan ke plaster pelekat atau seumpamanya harus dijelaskan sebelum ini.

Kesakitan pada tulang ekor

Semasa mengandung, pelvis wanita mesti bersiap sedia untuk kelahiran yang akan datang. Hormon dilepaskan, yang menyebabkan struktur yang berkaitan melebar dan menjadi lebih anjal. Tendon dan ligamen menjadi lebih fleksibel, menjadikannya sendi lebih tidak stabil.

Ini juga boleh mempengaruhi tulang dan sendi dari cincin pelvis. The tulang ekor kerana bahagian cincin pelvis juga terjejas. Di sinilah otot-otot lantai pelvik mulakan, yang regangan yang membawa kepada kesakitan, yang dilokalisasikan di kawasan pelvis dan boleh memancar ke bahagian belakang. Kesakitan dapat dielakkan dengan posisi duduk tegak. Bergantung pada kedudukan duduk, jumlah berat yang berbeza bertindak pada tulang ekor.