Otot Masticatory: Struktur, Fungsi & Penyakit

Otot masticatory terdiri daripada empat otot berpasangan yang merupakan bahagian dari otot rangka dan disebut musculi masticatorii dalam terminologi perubatan. Mereka menggerakkan Rahang bawah dan membolehkan pergerakan mengunyah dan mengisar.

Apakah otot masticatory?

Otot masseter, temporalis, pterygoid medial dan pterygoid lateral tergolong dalam otot masticatory. Mereka masing-masing hadir di kedua-dua sisi tengkorak. Otot lain terlibat dalam proses pengunyahan, seperti pelbagai otot muka dan otot-otot lidah dan tingkat mulut, tetapi ini tidak termasuk dalam otot masticatory. Otot terbesar adalah otot temporalis. Ia berasal dari tulang temporal dan melekat pada Rahang bawah. Ia menutup rahang dan dapat menariknya ke belakang. Otot masseter (Musculus masseter) juga terlibat dalam gerakan menutup rahang, tetapi juga membenarkan pergerakan mengisar. Otot dalaman (Musculus pterygoideus medialis) dan otot sayap luaran (Musculus pterygoideus lateralis) menutup rahang, membenarkan pergerakan mengisar, dan apabila digunakan secara sepihak, mereka menggerakkan rahang ke arah lateral. Semua otot masseter diinervasi oleh cabang saraf mandibular, salah satu cabang utama saraf kranial ke-5 (saraf trigeminal).

Anatomi dan struktur

Otot masseter dipasangkan, dengan empat di setiap sisi tengkorak. Yang terbesar dan terkuat adalah otot temporal. Ia berasal dari fasia temporal dan fossa temporal dan melekat pada proses coronoid mandibula. Ia dilestarikan oleh temporal yang dalam saraf (Nervi temporales profundi), cabang saraf mandibula. Otot masseter tergolong dalam otot yang terikat dan terdiri dari bahagian dalam (pars profunda) dan bahagian dangkal (pars superficialis). Bahagian dalam berasal dari sepertiga belakang lengkungan zigomatik, sementara bahagian dangkal berasal dari dua pertiga anterior. Lekapan otot masseter adalah bahagian luar sudut mandibula (angulus mandibulae) dan kawasan kasar pada mandibula, tuberositas masseterica. Neurus massetericus, juga cabang saraf mandibularis memberikan daya tahan otot ini. Otot sayap dalaman berasal dari a kemurungan di pangkalan tengkorak, fossa pterygoid, dan melekat pada permukaan dalaman rahang bawah pada tuberositi pterygoid. Ia dihidupkan oleh saraf pterygoid medial. Otot sayap luaran adalah otot rangka dua kepala. Manakala otot bahagian atas kepala berasal dari sayap sphenoid yang lebih besar (Ala major), kepala bawah berasal dari proses tulang tulang sphenoid, proses pterygoid. Otot sayap luaran diinervasi oleh saraf pterygoid lateral.

Fungsi dan Tugas

Yang sangat berkuasa otot temporal memberikan hampir 50% daya yang diperlukan untuk pergerakan masticatory. Ia boleh menutup rahang (penambahan rahang) serta memajukannya (penonjolan) dan menariknya kembali (retrusion). Untuk penambahan, terutamanya serat otot menegak digunakan, sementara untuk penonjolan dan retrusi, terutamanya serat mendatar aktif. Sekiranya otot temporal hanya digunakan pada satu sisi, berlaku anjakan lateral mandibula (laterotrusion). Otot masseter juga terlibat dalam penutupan rahang. Ia juga menaikkan Rahang bawah dan boleh menariknya ke hadapan. Di samping itu, otot ini membantu mengekalkan ketegangan temporomandibular kapsul sendi. Otot sayap dalaman membantu otot masseter menutup rahang. Namun, kerana lebih sempit, ia hanya dapat mengerahkan separuh kekuatan. Sekiranya menguncup, rahang tidak hanya menutup tetapi juga bergerak ke hadapan. Dengan pengecutan unilateral, ia menggerakkan rahang bawah ke sisi, yang bermaksud ia memungkinkan pergerakan mengisar. Otot sayap luaran mempunyai kedudukan istimewa di antara otot masseter, kerana ia memulakan pembukaan mulut. Pergerakan ini diambil alih dan diteruskan oleh otot suprahyoid lantai mulut. Otot ini juga terlibat dalam memajukan rahang dan pergerakan mengisar.

Penyakit

Aduan biasa termasuk kesakitan semasa mengunyah atau mengklik dan bunyi berderak. Mereka biasanya disebabkan oleh otot kunyah yang tegang. Ini ketegangan boleh berlaku sama ada disebabkan oleh ketegangan aktif yang kuat, seperti dalam kegelisahan atau serangan kemarahan, atau berlaku kerana maloklusi. Apabila gigitan berada di kedudukan yang betul, sendi, tulang dan otot bekerjasama secara harmoni, sedangkan maloklusi dapat dilakukan membawa beban yang tidak rata dan dengan itu menyebabkan ketegangan yang berlebihan pada otot-otot mengunyah. Prosedur penggilingan pada waktu malam atau gigi yang berpanjangan juga boleh menyebabkan ketegangan otot yang menyakitkan. Selalunya, yang kesakitan merebak lebih jauh dan memancar ke gigi atau kepala, secara salah menunjukkan bahawa penyebabnya adalah di tempat lain selain otot. Kesakitan dalam otot mastikasi disebut disfungsi kraniomandibular (CMD) atau gangguan temporomandibular (TMD). Rawatan adalah berdasarkan penyebabnya. Sekiranya terdapat maloklusi, ia diperbetulkan sejauh mungkin. Terhadap pengisaran pada waktu malam, doktor gigi sesuai dengan apa yang disebut serpihan mengisar, yang bertujuan untuk mengelakkan gigi saling menggerutu. Kelainan lain pada otot rahang adalah lockjaw. Dalam kes ini, tidak mungkin lagi membuka mulut kerana kekejangan otot yang teruk. Kekejangan otot masticatory ini juga disebut trismus. Darjah yang berbeza dibezakan, yang berdasarkan pada jarak antara tepi gigi depan rahang atas dan bawah. Pada gred I, sekatan pembukaan adalah minimum; pada gred II, jarak antara tepi gigi adalah kira-kira 10 mm; dan gred III membenarkan bukaan hanya 1 mm.