Mastoiditis: Gejala dan Rawatan

Gambaran ringkas

 • Simptom: Bengkak dan kemerahan yang sensitif terhadap tekanan dan sakit di belakang telinga, demam, penurunan pendengaran, keletihan, pelepasan cecair dari telinga; dalam bentuk bertopeng, gejala yang lebih tidak spesifik seperti sakit perut dan sakit kepala
 • Rawatan: pemberian antibiotik, selalunya melalui aliran darah, biasanya pembedahan dengan membuang kawasan yang meradang
 • Punca dan faktor risiko: Jangkitan bakteria biasanya selepas jangkitan telinga tengah dirawat terlalu lewat atau tidak cukup lama; pengaliran rembesan yang terhalang atau sistem imun yang lemah menyokong perkembangannya
 • Diagnosis: Sejarah perubatan, pemeriksaan luaran, otoskopi, ujian pendengaran, pemeriksaan lanjut; untuk mencari komplikasi, antara lain, X-ray dan tomografi komputer.
 • Prognosis: Jika dirawat tepat pada masanya, penyakit ini biasanya sembuh dengan cepat dan kekal; jika tidak dirawat, komplikasi yang mengancam nyawa seperti abses di otak adalah mungkin.

Apa itu mastoiditis?

Mastoiditis (juga dipanggil mastoiditis) adalah keradangan purulen tulang yang terletak di belakang telinga. Tulang ini (secara perubatan dipanggil os mastoideum atau mastoid) mempunyai bentuk yang memanjang dan runcing yang jauh menyerupai ketuat, maka dinamakan proses mastoid (pars mastoidea).

Bahagian dalam proses mastoid tidak diisi sepenuhnya dengan jisim tulang; bahagian dalamannya dipenuhi dengan rongga yang dipenuhi dengan sel mukosa. Dalam mastoiditis, keradangan wujud di sini.

Mastoiditis adalah komplikasi otitis media yang paling biasa hari ini. Jangkitan telinga tengah terutamanya memberi kesan kepada kanak-kanak dan remaja, manakala orang dewasa kurang kerap terjejas. Oleh itu, mastoiditis berlaku lebih kerap pada zaman kanak-kanak. Ia adalah penyakit yang jarang berlaku kerana pilihan rawatan yang baik untuk otitis media. 1.2 hingga 1.4 kanak-kanak daripada 100,000 kanak-kanak terjejas oleh komplikasi ini.

Mastoiditis kronik

Untuk dibezakan daripada mastoiditis akut ialah mastoiditis kronik, juga dikenali sebagai mastoiditis bertopeng atau mastoiditis bertudung. Mastoiditis kronik berlaku agak kurang kerap daripada mastoiditis akut, tetapi lebih berbahaya. Dalam kes ini, proses mastoid juga menjadi meradang. Walau bagaimanapun, keradangan ini tidak nyata dengan gejala klasik mastoiditis (seperti demam atau sakit).

Bagaimana anda mengenali mastoiditis?

Gejala mastoiditis muncul kira-kira dua hingga empat minggu selepas permulaan otitis media akut. Dalam kebanyakan kes, simptom sudah reda dan tiba-tiba muncul semula. Sebabnya mungkin mastoiditis.

Secara umum, gejala mastoiditis adalah serupa dengan otitis media. Bagi orang awam, adalah sangat sukar untuk membezakan antara kedua-dua penyakit tersebut. Walau apa pun, adalah dinasihatkan agar mereka dirawat secepat mungkin. Sebagai peraturan umum, adalah dinasihatkan untuk berunding dengan doktor sebagai langkah berjaga-jaga jika satu atau lebih gejala berikut berlaku:

 • Sakit di dalam dan di sekitar telinga. Kesakitan yang berterusan dan berdenyut adalah tipikal.
 • "Denyutan nadi" di telinga
 • Demam berpanjangan
 • Pendengaran semakin merosot
 • Kegelisahan, gangguan tidur, tangisan ganas (pada bayi)
 • Keletihan

Jika bengkak teruk, ia menolak telinga ke bawah ke sisi. Akibatnya, auricle menonjol dengan ketara. Di samping itu, sejumlah besar cecair susu sering kosong dari telinga. Pesakit boleh menolak makanan dan kelihatan tidak peduli.

Pada kanak-kanak kecil, sukar untuk menentukan dengan tepat apa gejalanya. Tanda kedua-dua otitis media dan mastoiditis adalah apabila kanak-kanak kerap memegang telinga mereka atau menggelengkan kepala ke depan dan ke belakang. Ramai kanak-kanak kecil mengalami loya dan muntah. Mastoiditis selalunya kurang teruk pada bayi berbanding kanak-kanak yang lebih tua.

Bagaimanakah mastoiditis bertopeng hadir?

Mastoiditis bertopeng atau kronik tidak ditunjukkan dengan jelas oleh gejala seperti bengkak atau kemerahan. Gejala yang tidak spesifik seperti keletihan umum, sakit perut, sakit kepala, keletihan atau hilang selera makan berlaku.

Bagaimana untuk merawat mastoiditis?

Doktor merawat mastoiditis seperti jangkitan kuman lain dengan antibiotik. Bergantung pada patogen mana yang bertanggungjawab untuk mastoiditis, antibiotik yang berbeza amat membantu. Jika patogen yang tepat tidak (belum) ditentukan, doktor biasanya menggunakan antibiotik spektrum luas, seperti bahan aktif dari kumpulan penisilin. Mereka berkesan terhadap pelbagai bakteria yang berbeza, tetapi amat berkesan terhadap staphylococci dan streptokokus, patogen mastoiditis yang paling biasa.

Pada bayi dan kanak-kanak kecil, doktor memberikan antibiotik paling mudah melalui urat (melalui infusi, "intravena"). Ini memastikan ubat benar-benar berakhir dalam aliran darah dan tidak dimuntahkan lagi.

Mastoiditis - bila pembedahan diperlukan?

Sekiranya mastoiditis sangat ketara atau tidak ada peningkatan walaupun selepas beberapa hari rawatan, pembedahan pembuangan bengkak diperlukan. Untuk tujuan ini, doktor membuang kawasan yang meradang pada proses mastoid (mastoidectomy). Doktor menganggap bahawa pembedahan hampir selalu diperlukan. Hanya beberapa kes yang dirawat dengan antibiotik.

Dua kaedah pembedahan boleh didapati, mastoidectomy mudah dan radikal. Dalam mastoidectomy mudah, hanya sel-sel proses mastoid yang terjejas oleh keradangan dikeluarkan. Dalam mastoidectomy radikal, sebaliknya, pengamal membuang struktur tambahan. Ini termasuk dinding posterior saluran pendengaran luaran dan bahagian atas rongga timpani telinga tengah.

Untuk membolehkan cecair (biasanya nanah) keluar dari telinga, doktor meletakkan tiub nipis (saliran) semasa operasi, di mana nanah disalirkan.

Pembedahan sentiasa dilakukan sebagai pesakit dalam. Potongan kecil dibuat di belakang telinga di mana pembedahan dilakukan. Insisi cepat sembuh.

Selepas pembedahan, individu yang terjejas mesti berada di hospital selama kira-kira seminggu. Selepas itu, mereka biasanya bebas gejala. Mengiringi pembedahan, terapi dengan antibiotik diberikan untuk membunuh mana-mana bakteria yang tinggal di dalam badan.

Apa yang boleh dilakukan sekiranya berlaku mastoiditis kronik?

Sebaik sahaja didiagnosis, doktor merawat mastoiditis kronik dengan antibiotik dan, dalam kebanyakan kes, pembedahan.

Sebab dan faktor risiko

Punca mastoiditis pada bayi dan kanak-kanak biasanya bakteria seperti pneumococci, streptokokus dan Haemophilus influenzae jenis b, dan selalunya staphylococci pada bayi. Oleh kerana tiada laluan luaran yang membawa terus kepada proses mastoid, mastoiditis biasanya disebabkan oleh penyakit lain.

Dalam kebanyakan kes, mastoiditis didahului oleh rantaian jangkitan biasa. Kanak-kanak dengan cepat dan kerap dijangkiti pelbagai jenis virus, yang kemudian menyebabkan keradangan tekak dan faring. Jangkitan virus merendahkan pertahanan badan. Oleh itu, jangkitan tambahan dengan bakteria (superinfeksi) mudah berkembang.

Saliran rembesan yang terhalang semasa jangkitan memihak kepada mastoiditis. Ini berlaku, sebagai contoh, dalam kes hidung bengkak teruk atau telinga tersumbat. Sistem imun yang lemah juga memihak kepada jangkitan. Kelemahan pertahanan imun berlaku, sebagai contoh, dalam konteks terapi dengan beberapa antibiotik atau kortikosteroid (contohnya, kortison), serta dalam penyakit kronik tertentu (contohnya, jangkitan HIV atau diabetes mellitus).

Pemeriksaan dan diagnosis

Jika mastoiditis disyaki, pakar telinga, hidung dan tekak (ENT) adalah orang yang sesuai untuk dihubungi. Dalam perundingan awal, dia akan mengambil sejarah perubatan anda (anamnesis). Anda akan mempunyai peluang untuk menerangkan gejala anda secara terperinci. Dalam kes kanak-kanak, ibu bapa biasanya memberikan maklumat. Doktor akan bertanya soalan seperti:

 • Adakah anda (atau anak anda) baru-baru ini mengalami jangkitan?
 • Berapa lama anda mempunyai simptom?
 • Adakah anda perasan keluar dari telinga?

Dengan bantuan cermin telinga (otoscope), dia memeriksa gegendang telinga dan saluran pendengaran luaran. Pemeriksaan ini dipanggil otoskopi. Sekiranya terdapat pembengkakan gegendang telinga, ini dikesan, antara lain, oleh refleks cahaya, yang terletak di tempat yang berbeza pada gegendang telinga daripada di telinga yang sihat. Di samping itu, telinga menjadi merah dari dalam.

Diagnosis lanjut dibuat di hospital jika terdapat syak wasangka yang berasas tentang mastoiditis. Ini berguna supaya terapi boleh dimulakan secepat mungkin dan kerana campur tangan pembedahan mungkin diperlukan. Pada ketika ini, selewat-lewatnya, kiraan darah diambil. Sekiranya terdapat keradangan dalam badan, nilai tertentu ujian darah dinaikkan. Ini termasuk bilangan sel darah putih (leukosit), nilai protein C-reaktif dan kadar pemendapan sel darah.

Doktor mengesahkan lagi diagnosis dengan bantuan X-ray atau tomografi komputer. Imej yang terhasil menunjukkan sebarang komplikasi – contohnya, jika nanah telah terkumpul di kawasan sekitar.

Selalunya sukar untuk mengambil X-ray dan tomografi komputer kanak-kanak kecil kerana mereka sering tidak cukup berbaring. Oleh itu, dalam beberapa kes, jika terdapat penemuan jelas yang menyokong kecurigaan mastoiditis, doktor tidak melakukan pemeriksaan tambahan ini.

Ujian pendengaran juga biasanya sebahagian daripada peperiksaan.

Kursus penyakit dan prognosis

Prognosis mastoiditis bergantung pada apabila jangkitan dikesan. Untuk mengelakkan penyakit sekunder, doktor merawat mastoiditis secepat mungkin. Semakin lewat terapi dimulakan, semakin banyak masa bakteria perlu merebak di dalam badan dan semakin besar kemungkinan komplikasi akan berlaku.

Jika terapi dimulakan tepat pada masanya, komplikasi mastoiditis biasanya boleh dielakkan. Dengan rawatan yang konsisten, mastoiditis sembuh dalam masa beberapa hari hingga minggu. Dalam pada itu, gejala terus berkurangan. Kerosakan kekal, seperti kehilangan pendengaran, jarang berlaku.

Komplikasi mastoiditis

Sekiranya mastoiditis tidak dirawat, bagaimanapun, komplikasi serius mungkin berlaku. Jika pengumpulan nanah tidak mengalir ke luar, ia akan mencari laluan keluar di sekitar proses mastoid. Ini boleh mengakibatkan pengumpulan nanah yang terkapsul di bawah mastoid dalam periosteum.

Nanah juga boleh menembusi antara tulang dan meninges paling luar (abses epidural). Nanah juga boleh menembusi otot sisi leher (abses Bezold).

Adalah mungkin untuk bakteria merebak lebih jauh di dalam badan daripada proses mastoid. Ia amat berbahaya jika ia merebak ke meninges (meningitis) atau ke telinga dalam (labyrinthitis). Jika bakteria memasuki aliran darah, keracunan darah (sepsis) berlaku, yang bahkan membawa maut dalam keadaan yang tidak menguntungkan.

Saraf muka, yang bertanggungjawab untuk otot muka antara lain, juga berjalan berhampiran mastoid. Jika ini rosak, pekak kekal dan lumpuh muka adalah kemungkinan akibatnya.

Sekiranya komplikasi timbul, mastoiditis boleh mengambil kursus yang mengancam nyawa dalam kes yang melampau. Jika gejala jangkitan telinga tengah tidak bertambah baik atau jika ia muncul semula selepas selesai terapi antibiotik, sila dapatkan nasihat doktor anda.

pencegahan

Adalah penting untuk anda mendapat rawatan jangkitan telinga tengah dengan segera. Dengan berbuat demikian, adalah dinasihatkan untuk mengikuti arahan doktor tanpa gagal. Jika anda tidak mengambil antibiotik dengan kerap atau mengambilnya untuk masa yang terlalu singkat, ada kemungkinan beberapa bakteria akan bertahan di dalam telinga dan membiak semula selepas anda berhenti mengambil antibiotik.

Jika, dalam kes jangkitan telinga tengah, gejala tidak reda selepas dua minggu, jika ia meningkat walaupun rawatan, atau jika ia berulang selepas beberapa ketika, berjumpa doktor sekali lagi untuk mengurangkan risiko mastoiditis.