Boleh dijadikan sukan | Sakit TEP bahu

Boleh dijadikan sukan

Kira-kira 3 bulan selepas operasi, kebanyakan aktiviti sehari-hari dapat dilakukan lagi dengan bahu TEP, termasuk kerja overhed. Dalam tempoh ini, aktiviti sukan juga dapat disambung dengan perlahan. Sukan yang melibatkan risiko terjatuh atau melibatkan pergerakan lengan tersentak harus dielakkan sepenuhnya dengan a bahu TEP.

Oleh kerana sebahagian daripada kesakitan dengan bahu TEP juga boleh disebabkan oleh kekurangan pergerakan dan sekatan pergerakan berikutnya, bahu boleh dan masih boleh digerakkan. Walau bagaimanapun, sangat teruk kesakitan yang berterusan selepas pergerakan harus dijelaskan dengan doktor. Sukan / latihan yang mungkin anda lakukan dengan TEP bahu boleh didapati di halaman ini:

  • Latihan dengan Theraband
  • Kemudahan Neuromuskular Proprioceptive
  • Latihan getaran
  • Latihan EMS

Pergerakan terhad

. sendi bahu terdiri daripada asetabulum yang sangat kecil dan sendi yang agak besar kepalaOleh itu, panduan tulang tidak seperti contohnya di pinggul, agak kecil. Oleh kerana keadaan yang tidak menguntungkan ini, TEP bahu digunakan agak jarang dan selalunya sebagai jalan terakhir. Sukar untuk mengembalikan kestabilan dan fleksibiliti sendi yang kompleks ini, sebab itulah sekatan pergerakan sering dapat terjadi, walaupun dengan hasil pembedahan yang baik. Terutama penyebaran dan putaran ke luar bahu sering terhad.

Sejurus selepas operasi, ini dilawan oleh pergerakan pasif dalam serpihan motor. Dalam pemulihan berikut atau dalam fisioterapi pesakit luar, rangkaian pergerakan kemudiannya dapat diperbaiki dan otot-ototnya dibina semula. Postur melegakan yang ada dapat diperbaiki dengan latihan postur dan dari postur awal yang baik, mobiliti dapat ditingkatkan sesudahnya.

Memperkukuhkan otot dan latihan penyelarasan sama pentingnya dalam terapi. Digabungkan dengan latihan untuk kegunaan rumah, yang dapat dilakukan oleh pesakit setiap hari, mobiliti biasanya dapat meningkat berkali-kali. Bahu adalah sendi yang bertindak balas dengan cepat terhadap kekurangan pergerakan dan melegakan postur dengan menyekat pergerakan.