MCA: Maksud, Nilai Biasa

Apa itu MCA?

MCA ialah singkatan untuk "antigen yang berkaitan dengan kanser seperti mucin". Ia adalah antigen yang terdapat pada glikoprotein MUC-1 (sebatian protein-karbohidrat). Terletak di dalam membran sel, glikoprotein MUC-1 membantu sel-sel kanser mengelak tindak balas imun dan mengurangkan sentuhan dengan sel-sel sihat yang berdekatan.

Walau bagaimanapun, tidak semua sel kanser menghasilkan protein khusus ini. Apabila mereka melakukannya, antigennya seperti MCA boleh dikesan dalam darah. Seseorang kemudian boleh menggunakannya sebagai penanda tumor. Penanda tumor adalah bahan yang semakin dikesan dalam badan dalam beberapa jenis kanser. Mereka membantu menilai perjalanan penyakit. Walau bagaimanapun, nilai diukur yang diubah juga terdapat dalam beberapa penyakit benigna.

Bilakah MCA ditentukan?

Apakah nilai standard MCA?

Julat rujukan untuk MCA adalah bergantung kepada kaedah. Julat yang disyorkan pada orang dewasa dalam serum darah adalah sehingga 15 U/ml.

Apakah maksud nilai MCA yang rendah?

Tahap MCA yang rendah tidak mempunyai kepentingan perubatan. Mereka tidak menolak penyakit.

Dalam kes apakah MCA dinaikkan?

Tahap MCA yang tinggi menunjukkan bahawa sejumlah besar glikoprotein MUC-1 terdapat di dalam badan. Ini mungkin berlaku dalam kanser payudara. Walau bagaimanapun, sebagai nilai yang agak tidak spesifik, MCA juga boleh dinaikkan dalam banyak penyakit lain.

Oleh itu, punca biasa tahap MCA meningkat termasuk:

  • penyakit benigna hati, contohnya radang hati akut (hepatitis) atau sirosis hati (pengecutan hati)
  • penyakit jinak payudara, contohnya fibroadenoma (ketulan jinak pada payudara)