Meadowsweet untuk Selsema?

Apakah kesan meadowsweet?

Meadowsweet (Filipendula ulmaria atau, di Switzerland, janggut kambing moor) mempunyai pelbagai kesan perubatan: Tumbuhan ubatan mempunyai kesan anti-radang, astringen pada membran mukus dan mengurangkan demam. Ia juga mempunyai sifat antimikrobial peluh dan lemah (diarahkan terhadap mikroorganisma). Ini menjadikan meadowsweet sesuai untuk rawatan sokongan selsema.

Bahan-bahan yang berkesan dalam meadowsweet ialah sebatian asid salisilik, tanin dan flavonoid.

Secara keseluruhan, bagaimanapun, hanya terdapat beberapa kajian saintifik yang membuktikan keberkesanan ini.

Terdapat juga perdebatan sama ada meadowsweet sesuai untuk merawat keradangan kulit, kemerahan atau jerawat. Namun, buat masa ini tiada kajian yang mengesahkan bahawa tumbuhan ubatan itu sebenarnya berkesan untuk masalah kulit.

Dalam perubatan rakyat, tumbuhan ubatan juga digunakan untuk merawat masalah gout, pundi kencing dan buah pinggang untuk meningkatkan kencing. Ia juga digunakan untuk merawat sakit kepala dan migrain. Walau bagaimanapun, keberkesanannya belum terbukti secara saintifik di sini sama ada.

Bagaimanakah meadowsweet digunakan?

Sama ada sebagai teh, sirap atau tincture, terdapat pelbagai cara untuk mengambil meadowsweet.

Meadowsweet sebagai ubat rumah

Tuangkan secawan air mendidih ke atas satu sudu bahagian tumbuhan yang dicincang dan biarkan infusi meresap selama 10 hingga 20 minit sebelum ditapis.

Anda boleh minum secawan teh meadowsweet beberapa kali sehari - lebih baik panas, kerana ini menyokong kesan diaforetik. Dos harian untuk orang dewasa ialah 2.5 hingga 3.5 gram bunga atau empat hingga lima gram herba.

Malai bunga juga boleh digunakan untuk membuat sirap.

Apabila membuat teh, masuk akal untuk menggabungkan meadowsweet dengan tumbuhan ubatan lain yang juga boleh membantu dengan selsema. Sebagai contoh, anda boleh menambah bunga limau dan elderberry.

Pemulihan rumah berasaskan tumbuhan ubatan mempunyai hadnya. Jika simptom anda berterusan dalam jangka masa yang lebih lama dan tidak bertambah baik malah bertambah teruk walaupun telah mendapat rawatan, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Persediaan siap dengan meadowsweet

Anda boleh membeli penyediaan teh siap pakai yang mengandungi meadowsweet dari farmasi. Ini biasanya campuran meadowsweet dengan tumbuhan ubatan lain, contohnya sebagai teh sejuk.

Apakah kesan sampingan yang boleh menyebabkan meadowsweet?

Jika digunakan dengan betul dalam dos yang disyorkan, tiada kesan sampingan yang diketahui. Dos yang berlebihan boleh menyebabkan aduan perut dan loya.

Perkara yang perlu anda ingat apabila menggunakan meadowsweet

Disebabkan bukti yang tidak mencukupi, wanita hamil dan ibu yang menyusukan tidak boleh menggunakan meadowsweet. Tanya doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan meadowsweet pada kanak-kanak.

Bagaimana untuk mendapatkan produk meadowsweet

Anda boleh mendapatkan bunga dan herba Filipendula ulmaria serta uncang teh dan campuran teh yang mengandungi tumbuhan ubatan dari farmasi anda.

Rujuk doktor, ahli farmasi atau risalah pakej yang berkaitan untuk mendapatkan maklumat tentang kaedah penggunaan yang betul.

Apakah meadowsweet?

Meadowsweet (Filipendula ulmaria) tergolong dalam keluarga mawar (Rosaceae). Ia tersebar luas di seluruh zon sederhana di hemisfera utara, di mana ia suka tumbuh di tanah yang basah dan kaya dengan nutrien - contohnya di sepanjang parit, tebing sungai dan di padang rumput yang berlumpur.

Tumbuhan itu pernah dipanggil Spiraea ulmaria (Bahasa Jerman: Spierstrauch) sebelum ia diiktiraf sebagai genus yang berasingan (Filipendula).

Meadowsweet mencapai ketinggian 50 hingga 150 sentimeter. Daunnya mempunyai tangkai yang panjang dan menyirip. Pada masa berbunga, tumbuhan itu mengeluarkan banyak bunga kecil, putih berkrim dan harum manis dalam umbel berbilang sinar.

Jika anda menggosok bunga, daun atau batang tumbuhan, bau manis berubah kepada bau yang lebih "sintetik". Ini disebabkan oleh bahan tertentu - sebatian asid salisilik.

Walau bagaimanapun, ia juga mempunyai sifat merengsa perut yang kuat. Inilah sebabnya mengapa ia telah dibangunkan secara kimia menjadi asid acetylsalicylic (ASA) yang lebih mesra perut.

Secara kebetulan, nama Jerman "Mädesüß" tidak, seperti yang mungkin diandaikan, mempunyai kaitan dengan "gadis manis". Sebaliknya, ia mungkin berdasarkan kejadian tumbuhan yang kerap berlaku di padang rumput (memotong) dan bau bunga yang sangat manis.