Langkah-langkah

Cadangan kebersihan yang biasa untuk menangani makanan dan haiwan berlaku untuk perlindungan terhadap MRSA penjajahan. Tangan hendaklah dicuci dengan sabun dan air selepas bersentuhan dengan haiwan dan sebelum dan selepas penyediaan daging mentah. Di samping itu, seseorang harus mengelakkan menyentuh haiwan dan daging mentah dengan mulut.

Makanan apa yang selamat dimakan?

Pada dasarnya, semua makanan yang dirawat panas seperti dipasteurisasi susu, daging panggang atau dimasak selamat. Walau bagaimanapun, makanan tidak boleh dicemari semula selepas rawatan panas.

Langkah perlindungan di klinik

Sekiranya jangkitan dengan MRSA dikesan di klinik, pesakit selalu terpencil. Untuk kakitangan hospital, tangan dibasmi kuman setelah setiap kontak, dan topeng dan gaun pelindung adalah wajib, kerana ini adalah satu-satunya cara untuk mencegah penyebaran ke orang sakit lain. Pengunjung, sebaliknya, yang sihat tidak perlu takut, kerana penularan dilakukan melalui kontak, jarang melalui tetesan.

Risalah mengenai kebersihan hospital di Hospital Universiti di Cologne menjelaskan langkah-langkah selanjutnya. Sebagai contoh, rongga hidung pesakit dirawat mupirocin salap untuk menghilangkan MRSA penjajahan hidung. Sekiranya strain MRSA yang dikesan juga tahan terhadap mupirocin, kebersihan hospital harus segera dihubungi. Dalam istilah hospital, langkah-langkah "sanitasi" selanjutnya ditentukan dengan bekerjasama dengan kebersihan hospital dan lain-lain.

Rawatan MRSA

Terdapat simpanan yang disebut antibiotik yang boleh digunakan untuk merawat MRSA. Selepas rawatan, sapuan diambil selama tiga hari dari kedua-dua vestibula hidung, kawasan perianal, dan dari mana-mana laman web di mana MRSA pernah dikesan sebelumnya, dan juga dari tempat terbuka luka atau kawasan yang jelas berubah kulit.

Sekiranya semua sapuan bebas MRSA, pesakit boleh dikeluarkan dari pengasingan. Seorang pesakit boleh keluar rumah walaupun MRSA telah dikesan, jika ahli keluarga tidak faktor-faktor risiko dan doktor penjagaan utama memberikan rawatan berterusan.

MRSA pada haiwan

Bagi penghantaran dari haiwan ke manusia, Institut Penilaian Risiko Persekutuan Jerman (BfR) menulis bahawa orang yang sering bersentuhan dengan babi kerana pekerjaan mereka juga mempunyai risiko MRSA menjajah mereka lebih tinggi. Kes penyakit dengan kulit dan jangkitan luka atau penyakit pernafasan dengan MRSA yang berasal dari haiwan jarang diperhatikan.

"Haiwan peliharaan seperti anjing dan kucing berisiko tinggi dijajah ketika mereka perlu dirawat di klinik veterinar. Faktor yang sama berlaku di sini seperti pada manusia di hospital: Di mana banyak haiwan dengan penyakit yang berbeza bertemu, tekanan jangkitan adalah tinggi. Kuman yang tidak sensitif terhadap yang biasa digunakan antibiotik mempunyai kelebihan berbanding sensitif kuman dan dengan itu dapat menjajah lebih banyak haiwan dan mungkin membuat mereka sakit. "