Perbelanjaan perubatan | Molar terputus

Perbelanjaan perubatan

Kos rawatan mungkin berbeza-beza bergantung pada jenis dan ukuran potongan yang rosak. Sekiranya hanya sudut kecil yang terputus, ia boleh diganti dengan pengisian, misalnya plastik. Oleh kerana ini adalah perkhidmatan swasta semata-mata, biaya bermula dari sekitar 20 € per kawasan yang terjejas untuk sebuah molar.

Sekiranya gigi patah dengan teruk sehingga mahkota diperlukan, kosnya bergantung pada jenis dan bahan mahkota. Versi termurah, mahkota logam, bermula pada sekitar 175 €, tolak kesihatan faedah insurans. Walau bagaimanapun, sekiranya rawatan terusan akar perlu, kos rawatan dan harganya meningkat dengan ketara.

Hanya dalam kes khas sahaja kesihatan syarikat insurans merangkumi rawatan terusan akar a molar gigi. Untuk tujuan ini, doktor yang hadir harus dimaklumkan secara menyeluruh. Sekiranya kos tidak dilindungi, anda perlu membayar secara tertutup, dalam keadaan terburuk ini boleh menelan belanja sehingga 600 € setiap gigi. Pemulihan bahagian yang patah dengan cara mengisi atau mahkota juga diperlukan di sini. Walau bagaimanapun, kosnya boleh berbeza-beza dari doktor gigi ke doktor gigi, perbandingan beberapa doktor adalah bermanfaat dari semasa ke semasa.

Mengapa molar lebih kerap pecah selepas rawatan saluran akar?

Sekiranya gigi telah dirawat saluran akar, ia akan menjadi rapuh dan berliang sesudahnya, seperti semua penyediaannya kapal (darah dan saraf kapal) telah dikeluarkan dan gigi tidak lagi dibekalkan nutrien. Kesannya, ia boleh pecah dengan lebih cepat. Garis panduan pergigian mengesyorkan agar gigi dirawat rawatan terusan akar harus dinobatkan dengan cepat setelah rawatan saluran akar selesai untuk melindungi mereka dari patah. Sekiranya keretakan akar gigi terawat dan patah jurang sangat dalam, ia mungkin tidak perlu dipertahankan lagi dan mesti dihilangkan.

Gigi geraham patah kerana karies

Kue adalah penyakit berjangkit. Ini bermaksud bahawa jika anda mempunyai rongga sekali, anda akan mendapatkannya berulang kali. Sekiranya beberapa gigi dalam satu set gigi terkena penyakit ini, ini disebut "karies- gigi aktif ”.

Dalam kebanyakan kes, pelbagai faktor bersatu di sini: a air liur kualiti yang digemari karies, tidak mencukupi kebersihan mulut sekiranya pemakanan yang buruk dan bilangan bakteria yang tinggi. Ini menjelaskan mengapa pereputan gigi berlaku apabila ia sudah ada di tempat lain di mulut. Berkenaan dengan gigi yang terputus oleh karies, dapat dikatakan bahawa karies akan kembali tumbuh di pinggir yang kasar, kerana sisa makanan dapat menetap dengan baik di sini.

Perkara yang sama berlaku jika potongan yang pecah itu membuat lubang di mana sisa makanan dapat berkumpul. Istilah karies sekunder bermaksud bahawa karies kembali ke tempat di bawah pengisian atau mahkota di mana terdapat karies sebelumnya. Masalahnya adalah bahawa doktor gigi belum cukup membedah kariesnya. Kemudian ia boleh kembali aktif di bawah pengisian baru. Ini dapat dilihat pada x-Ray dan pembaharuan pengisian itu sangat diperlukan.