Ubat terhadap gejala | Gejala ADHD

Ubat terhadap gejala

Sebilangan besar ubat yang digunakan di ADHD tergolong dalam kumpulan yang disebut psikostimulan. Mereka mengandungi bahan aktif yang merangsang penghantaran isyarat di otak dan dengan itu diharapkan dapat meningkatkan prestasi mental. Bahan aktif yang paling biasa digunakan adalah methylphenidate, yang terkandung dalam ubat seperti Ritalin® atau Medikinet®.

Alternatif disediakan oleh pelbagai amfetamin yang berfungsi dengan cara yang serupa. Ubat perangsang ini bertindak balas pada sekitar 80% pesakit dan ditunjukkan ketika psiko- dan terapi tingkah laku sahaja tidak mencukupi. Malangnya, perangsang sering memberi kesan sampingan seperti masalah tidur, hilang selera makan dan banyak lagi.

Walaupun ini tidak serius dalam kebanyakan kes, ini berlaku pada 50% daripada semua pesakit yang dirawat. Terdapat ubat lain yang digunakan apabila bahan biasa tidak cukup berkesan atau ketika pesakit mengalami gejala bersamaan ADHD, contohnya kemurungan. Walau bagaimanapun, bahan ini sebenarnya dikembangkan untuk merawat penyakit lain dan juga mempunyai kesan sampingan. Walaupun begitu, ia boleh menjadi sangat berkesan dalam kes-kes individu dan ditetapkan mengikut budi bicara doktor.

Kemungkinan gejala yang disertakan

Di sini anda dapat mengetahui lebih lanjut mengenai masalah yang menyertainya. Dari segi persekolahan, ini bukan sahaja disleksia tetapi juga diskalkulia. Di halaman kelemahan tumpuan, anda dapat mengetahui lebih lanjut mengenai masalah yang juga muncul sebagai gejala di kawasan tersebut ADHD. - Kelemahan membaca dan ejaan - LRS

  • Diskalkulia
  • Kurang tumpuan