Tumbuhan Ubat untuk Sistem Imun

Mengurangkan ketidakselesaan

Sistem imun yang lemah boleh disebabkan oleh pelbagai penyakit. Tumbuhan ubatan seperti echinacea atau bunga linden kemudiannya boleh membantu mengembalikan sistem imun ke landasan yang betul. Ini menyokong proses penyembuhan.

Tumbuhan ubatan yang paling terkenal untuk sistem imun

Apakah yang membantu dengan jangkitan seperti cystitis dan meningkatkan prestasi? Berikut adalah tumbuhan ubatan yang paling terkenal untuk sistem imun:

Echinacea (coneflower) digunakan untuk jangkitan saluran pernafasan dan saluran kencing serta luka. Baca lebih lanjut mengenai kesan dan kegunaan Echinacea di sini.

Afrika Selatan Capeland Pelargonium (Pelargonium sidoides) membantu dengan jangkitan pernafasan seperti bronkitis. Baca lebih lanjut mengenai Capeland Pelargonium di sini!

Teh Linden blossom amat bermanfaat untuk selesema: ia mempunyai kesan peluh, ekspektoran dan menenangkan. Baca lebih lanjut mengenai bunga limau di sini!

Bunga elderberry adalah ubat diaforetik yang diiktiraf untuk selsema. Baca lebih lanjut mengenai penggunaan dan kesan elderberry!

Akar mawar dikatakan dapat meningkatkan prestasi mental dan fizikal serta membantu mengatasi keletihan dan kemurungan. Baca lebih lanjut mengenai akar mawar!

Kesan tumbuhan ubatan ada hadnya. Jika aduan anda berterusan dalam jangka masa yang lebih lama, tidak menjadi lebih baik malah menjadi lebih teruk walaupun telah menerima rawatan, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Mencegah jangkitan

Phytotherapy juga sesuai untuk pencegahan sistem imun yang lemah dan jangkitan seterusnya. Di samping itu, bagaimanapun, anda harus memberi perhatian kepada gaya hidup sihat. Banyak tekanan dan kesibukan, diet yang tidak sihat, hampir tidak ada senaman dan sedikit tidur boleh melemahkan pertahanan badan sehinggakan tumbuhan ubatan pun tidak dapat berbuat apa-apa terhadap kerentanan yang terhasil kepada jangkitan.