Tumbuhan Ubat untuk Kulit

Mencegah dan meringankan

Tumbuhan ubatan boleh membantu dengan pelbagai jenis mekanisme untuk masalah kulit dan penyakit kulit: Contohnya, ia mempunyai kesan anti-radang, menggalakkan penyembuhan luka, melegakan gatal-gatal, menenangkan kulit yang merengsa dan/atau mempunyai kesan penyejukan dan dekongestan. Selain itu, tumbuhan ubatan juga boleh menyokong penyelenggaraan kulit yang sihat dan digunakan untuk menjaga kulit kering atau berminyak, contohnya.

Tumbuhan ubatan yang paling terkenal untuk kulit

Tumbuhan ubatan yang paling terkenal untuk masalah kulit termasuk calendula, chamomile, witch hazel, aloe vera, arnica dan kulit kayu oak. Mereka boleh digunakan untuk merawat pelbagai penyakit: Kulit oak dan hazel penyihir, sebagai contoh, adalah pembantu popular untuk buasir yang gatal, menangis dan menyakitkan.

Arnica telah terbukti berkesan untuk merawat lebam dan lebam - contohnya akibat kecederaan sukan - tetapi juga melegakan kulit yang meradang yang disebabkan oleh gigitan serangga.

Aloe vera, chamomile dan calendula menggalakkan penyembuhan luka, itulah sebabnya salap calendula khususnya boleh didapati di hampir setiap kabinet ubat. Aloe vera juga melembapkan dan menjaga kulit kering. Gambaran keseluruhan tumbuhan ubatan yang paling terkenal untuk kulit dan kawasan penggunaan yang mungkin boleh didapati di bawah.

Tumbuhan ubatan untuk rawatan luka

Calendula disyorkan untuk rawatan luka dan keradangan mulut dan tekak. Baca lebih lanjut mengenai kuasa penyembuhan calendula di sini!

Aloe vera membantu melawan sembelit dan dikatakan menyokong penyembuhan luka. Baca lebih lanjut mengenai kesan, penggunaan dan kesan sampingan aloe vera.

Tumbuhan ubat terhadap kegatalan

Ribwort membantu dengan kulit gatal dan keradangan membran mukus mulut dan tekak. Baca lebih lanjut mengenai kesan pisang rumput rusuk!

Lada cayenne digunakan untuk merawat sakit otot, sendi dan saraf serta keradangan dan kegatalan. Baca lebih lanjut mengenai lada cayenne!

Minyak lemak dari biji evening primrose disyorkan untuk gatal-gatal dalam neurodermatitis. Baca lebih lanjut mengenai evening primrose dan evening primrose oil di sini!

Tumbuhan ubatan terhadap keradangan

Kulit pokok oak berkesan melawan cirit-birit dan penyakit kulit radang. Baca lebih lanjut mengenai kuasa penyembuhan oak di sini.

Arnica digunakan secara luaran untuk keradangan - contohnya, akibat gigitan serangga - ruam lampin, lebam dan lebam. Baca lebih lanjut mengenai kesan arnica!

Witch hazel digunakan terutamanya untuk buasir, keradangan kulit dan cirit-birit. Baca lebih lanjut mengenai witch hazel dan kesannya!

Marshmallow melegakan keradangan dalam mulut, tekak dan perut. Baca lebih lanjut mengenai kesan dan penggunaan marshmallow di sini!

Myrrh adalah resin gusi yang digunakan terutamanya untuk keradangan mulut dan tekak. Baca lebih lanjut mengenai kuasa penyembuhan dan penggunaan mur!

Cengkih mempunyai kesan analgesik, pembasmi kuman dan anestetik tempatan. Mereka membantu dengan keradangan membran mukus mulut dan tekak. Baca lebih lanjut mengenai cengkih!

Pemulihan rumah berasaskan tumbuhan ubatan mempunyai hadnya. Jika simptom anda berterusan untuk jangka masa yang lama, tidak menjadi lebih baik atau bertambah teruk walaupun telah mendapat rawatan, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Kulit menerangkan secara ringkas

Dengan saiz satu setengah hingga dua meter persegi, kulit adalah organ terbesar badan dan memenuhi pelbagai tugas: Sebagai lapisan pelindung, ia menangkis patogen dan sinaran matahari, contohnya, dan melindungi daripada terlalu panas, penyejukan dan dehidrasi. Selain itu, kulit berfungsi sebagai organ deria dan komunikasi serta berperanan dalam perkumuhan bahan pencemar dan garam, contohnya.

Di bawah epidermis terletak dermis. Di sini, sebagai tambahan kepada gentian tisu penghubung elastik, terdapat saluran darah halus serta saluran limfa, gentian saraf dan pelbagai sel deria, contohnya untuk rangsangan sakit dan suhu. Dermis juga dilengkapi dengan peluh, bau dan kelenjar sebum. Lapisan kulit yang paling rendah ialah hipodermis, terdiri daripada tisu penghubung longgar dengan deposit lemak. Akar rambut dan kelenjar peluh juga terletak di sini, antara lain.