Pengukuran Tulang Belakang MediMouse

Belakang kesakitan atau sekatan dalam kemampuan bergerak adalah antara penyakit biasa yang utama dan merupakan sekatan yang signifikan dalam kualiti hidup. Pesakit terutamanya menderita punggung yang tidak spesifik kesakitan. Oleh itu, kaedah rawatan konservatif memainkan peranan penting sejak pembedahan terapi selalunya tidak berkesan. Dalam kes ini, diagnosis atau pengukuran tulang belakang yang teliti membentuk asas penting untuk rawatan punggung kesakitan. MediMouse memungkinkan pengukuran tulang belakang yang bebas dari radiasi, tidak invasif, yang berfungsi sebagai asas atau merancang rawatan punggung tertentu. MediMouse adalah alat pengukur untuk perwakilan berbantukan komputer dan memeriksa bentuk dan mobiliti tulang belakang di kedua-dua sagittal (Latin "sagitta": anak panah; ketika melihat secara menegak pada satah sagital, seseorang melihat pandangan sisi badan , sagittal sesuai dengan makna "berlari dari depan ke belakang.) dan satah badan hadapan. MediMouse menawarkan kelebihan yang ketara dari segi ketepatan, objektiviti dan persembahan nilai yang diukur. Sebagai tambahan, nisbah kos-faedah yang baik perlu disebut (kos rendah dengan faedah tinggi); lebih jauh lagi, sistem ini sangat mesra pengguna dan pesakit.

Petunjuk (bidang permohonan)

Pengukuran tulang belakang yang tepat untuk diagnosis dan terapi sakit belakang dalam bidang perubatan berikut:

 • Perubatan fizikal dan pemulihan
 • Ubat manual, kiropraktik
 • Ortopedik
 • Reumatologi
 • Neurologi
 • Ubat pencegahan
 • Perubatan sukan
 • Doktor sekolah dan syarikat
 • Ergonomi, perubatan pekerjaan
 • osteopati
 • Pusat kecergasan dan kesihatan yang berorientasikan kesihatan dan perubatan

Kontraindikasi

Tidak ada kontraindikasi untuk pemeriksaan dengan MediMouse.

Prosedur

Prosedur ini memberikan pengukuran yang tidak rumit dan baik. MediMouse dipandu secara manual di sepanjang tulang belakang pesakit dari proses spinous pada 7hb vertebra serviks (C7) ke proses putaran vertebra sacral ke-3 (S3), merakam panjang dan kontur tulang belakang. Panjang direkodkan menggunakan pantulan cahaya dari pendesak besar MediMouse pada 2 titik data per milimeter. Sensor 3D elektronik secara serentak merakam kecenderungan tempatan berbanding tegak lurus di ketiga-tiga satah ruang pada 400 imbasan sesaat. Maklumat ini dihantar ke PC melalui Bluetooth dan dinilai oleh perisian. Sebagai contoh:

 • Panjang belakang
 • Kecenderungan relatif terhadap tegak lurus (sementara pelvis tetap dalam kedudukan tegak, pesakit membongkok ke depan secara maksimal; bertentangan dengan kemiringan)
 • Kypho- dan lordosis bahagian individu tulang belakang (kyphosis adalah kelengkungan dorsal (posterior) tulang belakang di satah sagital. Ia adalah kebalikan dari lordosis: ke arah kelengkungan tulang belakang (depan) cembung di satah sagital).
 • Sudut segmen (spinal segmen).
 • Kedudukan pelvis

Dengan mengambil kira data antropometri (antropometri adalah kajian mengenai penentuan dan penerapan dimensi tubuh manusia) dan kelengkungan tempatan bentuk dangkal punggung (kyphosis or lordosis), perisian mengira dan meletakkan (menggunakan algoritma rekursif) kedudukan relatif masing-masing badan vertebra. Data antropometri berdasarkan pengukuran tulang belakang di mana peratusan masing-masing badan vertebra pada bahagian belakang yang dirakam ditentukan. Oleh kerana segmen vertebra kyphotic memerlukan lebih banyak ruang daripada segmen vertebra lordotik yang runtuh kerana dorsal terbentang, data sudut tempatan dimasukkan dalam kedudukan badan vertebra. Hasil akhirnya adalah semua kedudukan vertebra di ruang angkasa, sudut semua segmen pergerakan tulang belakang toraks dan lumbal dan kedudukan pelvis. Yang baik kebolehpercayaan (kebolehpercayaan adalah ukuran ketepatan formal atau kebolehpercayaan pengukuran saintifik) dan tinggi kesahan (Latin "validus": kuat, berkesan; Bahasa Inggeris "validity": validity; Kesahannya menjelaskan berat argumen pernyataan, penyelidikan atau teori atau ketepatan pengukuran ujian berkenaan dengan kriteria.) Dibandingkan dengan Sinar X gambar telah terbukti berkali-kali dalam kajian saintifik. Selanjutnya, sistem ini membolehkan terperinci pemantauan kemajuan pesakit: MediMouse menguruskan pengukuran pesakit yang berbeza sehingga perubahan dalam perjalanan terapi dapat dikenal pasti. Rakaman atau pengukuran tulang belakang yang sistematik memungkinkan pelaksanaan yang disesuaikan secara profesional dan berjaya terapi. Grafik ringkas berfungsi sebagai asas untuk maklumat pesakit dan pengukuran biasa menggambarkan kemajuan dengan cara yang juga dapat difahami oleh pesakit. Semasa rawatan, semua data disimpan dan dokumentasi terperinci dapat dibuat pada bila-bila masa untuk rakan sejawat atau kesihatan syarikat insurans. Oleh itu, terapi atau langkah-langkah yang diperlukan dapat didokumentasikan dengan cara yang dapat difahami dan baik. Perisian MediMouse mengandungi satu siri latihan untuk berjaya latihan belakang. Mereka disusun secara individu setelah mengambil kira data pengukuran.

Kemungkinan komplikasi

Tidak ada komplikasi yang diharapkan.