Melankolis dan Depresi Musim Sejuk: anda boleh melakukan sesuatu mengenainya!

Terutama pada hari cuti seperti Krismas dan Malam Tahun Baru, banyak orang bukan sahaja mood ceria, tetapi juga sedih. Sudah tentu, ini melanda, tetapi bukan hanya orang yang kesepian, kesepian. Penolakan, kelalaian, penarikan diri, keletihan, ketidakseimbangan dan suasana hati yang tertekan secara keseluruhan boleh menjadi gejala gangguan afektif bermusim (SAD). Berita baiknya ialah sesuatu dapat dilakukan mengenai musim sejuk seperti itu kemurungan - dan rawatan yang berkesan mungkin ada.

Penyebab utama kemurungan afektif bermusim adalah kekurangan cahaya

Ini kerana di bawah pengaruh cahaya, tubuh menghasilkan lebih banyak "kebahagiaan hormon"(endorfin). Dengan cahaya yang cukup, mood-boosting neurotransmitter serotonin juga semakin dilepaskan. Kekurangan serotonin memainkan peranan penting dalam pembangunan kemurungan. Sebaliknya, zat utusan melatonin semakin dihasilkan pada bulan-bulan musim sejuk yang gelap, yang cenderung membuat orang mengantuk dan letih kerana bertanggungjawab untuk kitaran bangun tidur. Sebenarnya "wajar" bagi tubuh untuk beralih ke "mod ekonomi" pada musim sejuk, tetapi cara hidup moden kita hampir tidak memungkinkan untuk berehat sebegitu. Sebaliknya, penyelidik juga mendapati peningkatan kegelisahan dan kemurungan pada beberapa haiwan apabila terdapat kekurangan cahaya. Senang orang yang boleh berhibernasi? Wanita empat kali lebih mungkin mengalami kemurungan musiman berbanding lelaki. Tetapi untuk keduanya, ia boleh sampai ke titik di mana mereka sebenarnya tidak mahu bangun dan tidak kekuatan ditinggalkan untuk aktiviti seharian biasa. Terdapat banyak petua untuk mencegah dan memerangi kemurungan musim sejuk:

Aktiviti fizikal di luar rumah

Sangat berguna untuk menghabiskan waktu di luar secara berkala pada siang hari, walaupun pada hari mendung dan hujan, dari awal musim luruh hingga bulan-bulan musim bunga. Walaupun pada hari kelabu ini, cahaya siang semula jadi tiga hingga empat kali lebih kuat daripada pencahayaan dalaman. Oleh itu, disarankan untuk melakukan senaman secara teratur di luar rumah, misalnya dengan berbasikal atau berjalan-jalan. Sukan meningkatkan kesejahteraan mental dengan melepaskan pelbagai kebahagiaan endogen hormon dan penambah mood. Terutama pada musim gelap, aktiviti sukan yang sesuai dalam bentuk berjoging, berjalan kaki, berbasikal atau bermain ski merentas desa boleh melakukan keajaiban kecil. Bagi mereka yang berpeluang, tinggal di negara-negara selatan dapat mencegah timbulnya kemurungan musim sejuk. Sebenarnya, SAD sangat biasa berlaku di Alaska, misalnya, tetapi hampir tidak pernah berlaku di Mediterranean.

Diet

Seimbang diet juga memberi kesan positif terhadap mood. Kacang dimakan semasa musim Krismas, dan di banyak keluarga, lentil pada Malam Tahun Baru bermaksud nasib baik. Tradisi sedemikian mempunyai kesihatan tujuan: Yang penting magnesium terkandung dalam pisang, lentil, kacang dan buah kering antara lain. Makanan kaya karbohidrat seperti pasta dan kentang mengandungi perangsang mood serotonin. Gelap coklat khususnya juga disyorkan. Secara umum, gula-gula mengandungi bahan penambah mood; namun, untuk yang lain dikenali kesihatan alasan, mereka harus dinikmati secara sederhana.

Menentang kesunyian

Yang pasti, SAD boleh mempengaruhi sesiapa sahaja. Tetapi orang yang kesepian berisiko jatuh tertekan pada hari cuti - ketika orang lain merayakannya dengan riang. Pelbagai aktiviti dan hubungan sosial dijamin dapat mencegahnya! Ini termasuk inisiatif kejiranan, menjemput kenalan dan saudara-mara ke rumah, kelab, lawatan ke teater atau muzium, menghadiri kuliah atau melancong. Sudah tentu, penting untuk membuat hubungan pada waktu yang tepat, iaitu sebelum cuti, untuk mengurangkan kesunyian. Semua yang lain langkah-langkah disenaraikan di sini berlaku sekurang-kurangnya pada tahap yang sama. Contoh: Jika seseorang sudah menghabiskan hari Krismas sendirian, dia harus bertindak sesuai dengan moto: "Makanan yang baik membuat suasana yang baik". By the way, mengabaikan hubungan sosial boleh menjadi gejala kemurungan - "lingkaran setan" ini mesti dipatahkan. Dan memang benar bahawa kerentanan terhadap kemurungan meningkat seiring bertambahnya usia. Tetapi orang tua khususnya boleh melakukan sesuatu dengan mengambil petua seperti itu jantung seboleh-bolehnya

Terapi cahaya

In terapi cahaya, yang sesuai untuk ringan hingga sederhana kemurungan musim sejuk, individu itu duduk di hadapan alat cahaya dengan kira-kira 2,500 lux (unit antarabangsa untuk pencahayaan) selama maksimum satu jam setiap hari sebelum matahari terbit dan selepas matahari terbenam selama dua minggu. Sekiranya dinding cahaya lebih kuat, waktu harian dapat dipendekkan dengan sewajarnya. Terapi cahaya di doktor dan klinik khusus memperpanjang waktu pencahayaan sepanjang hari.

Ubat moden, jika perlu.

Ubat diperlukan untuk kemurungan sederhana hingga teruk. Berbeza dengan khabar angin dan laporan sesekali sebaliknya, moden antidepresan sangat berkesan dan bertoleransi dengan baik. Seperti itu dadah, disesuaikan dengan kes individu oleh doktor, juga dapat mencegah kambuh. Kaedah rawatan psikoterapi juga harus dipertimbangkan.

Niat yang baik tidak selalu baik

Nasihat juga boleh membunuh. "Tarik diri bersama-sama" adalah pernyataan yang tidak membantu untuk "blues musim sejuk" seperti halnya untuk semua bentuk kemurungan yang lain. Kerana intinya adalah: kemurungan itu serius - tetapi juga dapat diatasi!