Meloxicam: Kesan, Kegunaan, Kesan Sampingan

Bagaimana meloxicam berfungsi

Bahan aktif meloxicam menghalang enzim cyclooxigenase (COX), yang penting untuk pembentukan prostaglandin. Prostaglandin adalah hormon tisu yang melakukan pelbagai fungsi dalam badan. Enzim COX wujud dalam dua subjenis, COX-1 dan COX-2.

COX-1 terdapat dalam banyak tisu badan manusia. Ia terlibat dalam pembentukan prostaglandin, yang terutamanya mengawal proses endogen seperti pembentukan asid gastrik atau aliran darah ke buah pinggang.

COX-2, sebaliknya, dibentuk secara khusus dalam tisu yang meradang dan cedera supaya peningkatan prostaglandin dihasilkan di sana sebagai utusan radang. Dalam erti kata lain, prostaglandin menggalakkan keradangan di sini supaya tisu yang cedera dibekalkan dengan baik dengan darah dan sistem imun boleh mencapai mana-mana patogen yang menyerang pada peringkat awal.

Ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) menghalang kedua-dua varian COX, dengan sasaran sebenar ialah COX-2. Perencatan COX-1 dianggap bertanggungjawab untuk kesan sampingan, terutamanya dalam saluran gastrousus.

Meloxicam menghalang terutamanya COX-2 pada dos yang rendah, sama seperti diklofenak, tetapi pada dos yang lebih tinggi keutamaan ini hilang. Oleh itu, ubat mempunyai kesan sampingan yang lebih sedikit daripada NSAID yang kurang selektif.

Penyerapan, degradasi dan perkumuhan

Selepas bahan aktif telah dipecahkan di dalam hati, ia dikumuhkan dalam jumlah yang lebih kurang sama dalam najis dan air kencing. Kira-kira 13 hingga 25 jam selepas mengambil meloxicam, separuh daripada produk pecahannya telah dikumuhkan.

Bilakah meloxicam digunakan?

Meloxicam diluluskan untuk:

  • Rawatan simptomatik jangka pendek kesakitan osteoarthritis.
  • Rawatan simptomatik jangka panjang untuk arthritis rheumatoid atau ankylosing spondylitis (ankylosing spondylitis).

Bagaimana meloxicam digunakan

Melegakan kesakitan dan ubat radang meloxicam diambil sekali sehari sebagai tablet. Ia harus sentiasa diambil pada masa yang lebih kurang pada hari yang sama supaya paras darah kekal malar.

Bergantung pada keterukan keadaan dan kesakitan, 7.5 hingga 15 miligram meloxicam diambil bersama segelas air semasa makan. Dos maksimum 15 miligram sehari tidak boleh melebihi.

Meloxicam juga boleh disuntik untuk memulakan terapi.

Apakah kesan sampingan meloxicam?

Kesan sampingan biasa meloxicam termasuk senak, loya, muntah, sakit perut, sembelit, kembung perut, dan cirit-birit dalam lebih daripada sepuluh peratus daripada mereka yang dirawat. Jarang, sakit kepala juga berlaku.

Apakah yang perlu dipertimbangkan semasa mengambil meloxicam?

Kontraindikasi

Meloxicam tidak boleh diambil oleh:

  • Hipersensitiviti kepada meloxicam atau NSAID lain.
  • pendarahan gastrousus pada masa lalu di bawah terapi NSAID
  • ulser atau pendarahan berulang
  • disfungsi hati atau buah pinggang yang teruk
  • kegagalan jantung yang teruk (kegagalan jantung kongestif)

Interaksi dadah

Meloxicam tidak boleh diambil bersama NSAID lain kerana kesan sampingan pada saluran penghadaman dan buah pinggang tipikal NSAID mungkin meningkat dan tiada peningkatan lagi dalam kesan dijangkakan.

Penggunaan serentak kortison dan antikoagulan (seperti phenprocoumon, warfarin) juga boleh meningkatkan kesan sampingan meloxicam dan membawa kepada pendarahan dalam saluran gastrousus.

Penggunaan serentak meloxicam dengan ubat tekanan darah seperti perencat ACE, agen penyahhidratan (diuretik), dan sartans boleh menyebabkan kemerosotan fungsi buah pinggang. Oleh itu, pesakit dipantau oleh doktor pada permulaan terapi.

Contoh ejen tersebut termasuk:

  • Inhibitor ACE: captopril, ramipril, enalapril, dll.
  • Diuretik: Hydrochlorothiazide, indapamide, furosemide, torasemide, dll.
  • Sartans: candesartan, eprosartan, valsartan, dll.

Akibatnya, bahan aktif boleh terkumpul di dalam badan dan mencapai tahap toksik dalam darah. Ini adalah benar, sebagai contoh, litium - digunakan untuk penyakit mental - dan methotrexate (MTX), yang digunakan untuk kanser dan penyakit autoimun.

Sekatan umur

Tablet Meloxicam diluluskan untuk digunakan dari umur 16 tahun, dan suntikan dari umur 18 tahun.

Mengandung dan menyusukan anak

Dalam dua trimester pertama kehamilan, meloxicam hanya perlu diambil jika diperlukan dengan segera. Ejen yang lebih baik dikaji ialah ibuprofen dan acetaminophen. Pada trimester terakhir kehamilan, meloxicam adalah kontraindikasi.

Bahan aktif masuk ke dalam susu ibu. Oleh itu, penggunaan jangka panjang pada wanita yang menyusukan bayi tidak digalakkan.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat yang mengandungi meloxicam

Meloxicam boleh didapati dengan preskripsi di Jerman dan Austria dalam sebarang dos dan saiz pakej. Di Switzerland, kelulusan telah tamat tempoh dan pengedaran telah dihentikan.

Berapa lama meloxicam telah diketahui?

Meloxicam tergolong dalam kelas oxicams. Tidak seperti oxicam lain, yang hanya sedikit selektif dalam tindakannya, meloxicam adalah selektif COX-2, terutamanya pada dos yang rendah.

Sejak diluluskan di Jerman pada 1996, ia berada di bawah perlindungan paten sehingga 2005. Sejak itu, pelbagai generik yang mengandungi bahan aktif meloxicam telah masuk ke pasaran.