Memanaskan badan sebelum berlari

Program pemanasan adalah bahagian tidak terpisahkan dari a berlari latihan dan tidak boleh diabaikan atau dihentikan. Pemanasan menyiapkan badan dan juga minda untuk menghadapi tekanan yang akan datang, sama ada latihan atau pertandingan. Terdapat banyak kaedah dan teknik untuk program pemanasan, tetapi intensiti dan jangka masa pemanasan selalu bergantung pada peribadi atlet keadaan dan sukan itu sendiri.

Semasa pemanasan, otot mula berfungsi dan dengan itu meningkatkan suhu badan menjadi antara 38.5 hingga 39 ° Celsius. Kenaikan suhu ini mendorong darah peredaran dan seterusnya meningkatkan peredaran. Di samping itu, ketegangan dan mobiliti tendon, ligamen dan otot meningkat, kerana darah peredaran darah bertambah baik. Tambahan pula, kecederaan dan otot kejang dihalang oleh program pemanasan yang baik.

Peranan pemanasan

. peningkatan suhu bermaksud bahawa atlet dapat melakukan lebih banyak fizikal dan mental, kerana proses metabolik berjalan lebih baik pada suhu yang sedikit meningkat dan menjadi lebih berkesan. Dalam otot, bekalan tenaga yang diperlukan bertambah baik dan kurang geseran antara otot, ligamen dan tendon. Di samping itu, darah peredaran darah meningkat, yang bermaksud bahawa nutrien dapat diangkut dengan lebih baik dan dalam jumlah yang lebih besar ke dalam sel otot.

Kenaikan suhu juga memberi kesan positif pada sendi. Pengeluaran cecair sinovial dirangsang dan rawan peningkatan jisim. Dalam aspek psikologi, ia dapat menyebabkan peningkatan motivasi dan pengurangan ketegangan yang ada.

Perkara yang perlu dipertimbangkan

Tidak setiap pergerakan sukan boleh dianggap sebagai pemanasan. Terdapat beberapa perkara yang perlu diingat. Untuk satu perkara, pemanasan bukanlah sesi latihan, kerana semasa bersenam, otot mungkin tegang hingga habis.

Pemanasan hanya menyiapkan otot dan seluruh badan untuk latihan. Juga harus diasumsikan bahawa tidak setiap latihan pemanasan mempunyai kesan yang sama. Sebaliknya, anda harus memilih latihan anda agar sesuai dengan perlembagaan badan anda sendiri dan kecergasan peringkat.

Latihan yang terlalu berat dan kompleks harus dielakkan, kerana kesan pemanasan yang biasa tidak dapat dicapai dengan melakukannya dengan tidak betul. Peregangan, misalnya, sama ada tidak boleh dilakukan sama sekali sebelum a berlari sesi, atau hanya di bawah bimbingan pakar, kerana kesan kontraproduktif dapat terjadi dengan cepat. Peregangan sebelum berlari boleh menyebabkan pengurangan nada otot, menjadikan pelari lebih perlahan dan lebih terdedah kepada kecederaan.

Tempoh program pemanasan

Tempoh program pemanasan bergantung kepada pelbagai faktor dan tidak dapat dijawab secara langsung. Faktor seperti umur, jantina, jenis sukan, kecergasan tahap dan pengalaman sebelumnya memainkan peranan penting dalam pemilihan latihan untuk program pemanasan. Sebagai kecenderungan seseorang dapat mengatakan bahawa semakin cepat pergerakan (pecut) dan semakin tinggi tahap prestasinya, semakin lama pemanasan harus berlangsung, sehingga badan dapat mencapai suhu yang tepat dan bersedia secara optimum untuk beban yang akan datang.