Meniskus: Fungsi, Anatomi, dan Penyakit

Apa itu meniskus?

Meniskus adalah rawan rata di sendi lutut yang menebal ke arah luar. Setiap lutut mengandungi meniskus dalam (meniscus medialis) dan meniskus luar yang lebih kecil (m. lateralis).

Cakera interartikular tahan tekanan yang agak ketat dan diperbuat daripada tisu penghubung dan fibrocartilage mudah digerakkan. Oleh kerana bentuk bulan sabitnya, femur dan tibia hanya bertemu di tengah-tengah sendi.

Pergerakan membekalkan meniskus

Dengan perubahan kecil dalam kedudukan ini, menisci menyebabkan cecair sinovial, yang sangat penting untuk membekalkan rawan, diedarkan dan bercampur. Memandangkan meniskus pada orang dewasa hanya dibekalkan dengan darah di kawasan pinggirnya, penyerapan langsung nutrien atau pembebasan bahan buangan hanya mungkin di sana. Dalam seluruh meniskus, ini mesti berlaku melalui tekanan dan pelepasan tekanan (penyebaran).

Apakah fungsi meniskus?

Kurang geseran

Oleh kerana permukaannya yang licin, rawan pada dasarnya mengurangkan geseran. Meniskus melakukan perkara yang sama: ia memastikan kurang geseran antara kepala sendi dan soket di lutut. Dengan cara ini, gerakan gulung-gelongsor tulang paha di atas tulang tibia adalah lebih lancar.

Pengagihan berat dan tekanan yang lebih baik

Penyerapan kejutan

Menisci mengambil kira-kira satu pertiga daripada beban yang dihantar dalam sendi lutut. Sifatnya yang ketat dan tahan mampatan (viskoelastik) menjadikannya penyerap hentakan yang sesuai yang melindungi hentakan dengan berkesan semasa berjalan, berlari dan melompat.

Di manakah terletaknya meniskus?

Kedua-dua cakera tulang rawan terletak di sendi lutut antara tulang paha (femur) dan tulang kering (tibia). Mereka terletak di dataran tinggi tibial seolah-olah di atas meja dan meliputi kira-kira 70 peratus daripadanya.

Meniskus dikelilingi oleh ligamen dan tendon. Hanya meniskus medial yang bersatu dengan ligamen sisi. Di hadapan, dua meniskus disambungkan oleh ligamen penahan yang kuat (ligamentum transversum genus).

Masalah lutut yang berpunca daripada meniskus menampakkan diri dalam bentuk sakit atau blok lutut. Sama ada cakera tulang rawan tersekat, koyak atau rosak. Tanda-tanda pertama haus boleh menjadi jelas dalam bentuk sista tisu penghubung, ganglion meniskus.

Dalam kes yang jarang berlaku, neoplasma jinak atau malignan berlaku pada cakera rawan. Kanak-kanak kadangkala boleh mengalami kecacatan meniskus (disc meniscus).

Masalah dengan kecederaan meniskus (seperti mana-mana rawan) ialah penyerap hentakan hanya boleh menjana semula diri mereka pada tahap yang terhad.