Menopaus: Ubat & ubat herba

Ubat untuk gejala menopaus

Menopaus bukanlah penyakit dan oleh itu tidak semestinya memerlukan rawatan. Walau bagaimanapun, jika gejala seperti demam panas dan berpeluh sangat ketara, sesuatu harus dilakukan: pelbagai ubat dan petua mengurangkan gejala dan membantu wanita yang terjejas melalui menopaus:

Ubat yang mengandungi hormon seperti estrogen telah lama dianggap sebagai rawatan pilihan untuk hot flushes & co. Walau bagaimanapun, kini diketahui bahawa terapi penggantian hormon ini boleh dikaitkan dengan kesan sampingan yang besar, terutamanya apabila digunakan untuk jangka masa yang lama. Oleh itu, ramai wanita tidak dibenarkan atau tidak mahu menggunakan persediaan hormon. Terdapat rawatan alternatif untuk kes sedemikian.

Persediaan herba untuk gejala menopaus

Persediaan herba untuk gejala menopaus selalunya boleh didapati dalam bentuk makanan tambahan, kadang-kadang juga sebagai produk perubatan yang memerlukan kelulusan.

Soya

Semanggi merah

Semanggi merah juga mengandungi sebatian seperti estrogen dan oleh itu sering ditawarkan dalam bentuk makanan tambahan. Kesan terhadap gejala menopaus masih belum terbukti dan terlalu sedikit diketahui tentang kemungkinan kesan sampingan.

Cohosh hitam

Ramai wanita mengambil tablet yang mengandungi ekstrak cohosh hitam (Cimicifuga racemosa) untuk merawat gejala menopaus. Ini diluluskan sebagai ubat herba di Jerman. Tumbuhan ubatan itu dikatakan dapat mengurangkan rasa panas, mood kemurungan, gangguan tidur dan kekeringan faraj. Walau bagaimanapun, tidak semua kajian telah dapat mengesahkan keberkesanan ini.

Kemungkinan kesan sampingan Cimicifuga termasuk aduan gastrousus, sakit kepala, pening, loya dan kemerahan pada kulit. Kerosakan hati yang teruk juga boleh berlaku dengan penggunaan jangka panjang. Gejala yang mungkin termasuk kekuningan kulit atau mata, air kencing yang kelihatan gelap, hilang selera makan, keletihan, sakit perut bahagian atas dan loya. Sekiranya gejala sedemikian berlaku, wanita harus berhenti mengambil penyediaan Cimicifuga dengan segera dan berjumpa doktor.

Tambahan pula, persediaan sedemikian tidak boleh diambil bersama-sama dengan estrogen atau dalam kes kanser payudara.

Persediaan herba lain

Persediaan yang mengandungi ekstrak tumbuhan ubatan lain juga tersedia untuk gejala menopaus, seperti

  • Rhapontic rhubarb (Rheum rhaponticum)
  • Lada sami (Vitex agnus castus)
  • Dong Quai (Angelica sinensis)
  • Minyak pati evening primrose (Oenothera biennis)

Sehingga kini, masih belum dapat dibuktikan dengan pasti bahawa persediaan sedemikian boleh mengurangkan demam panas dan gejala menopaus yang lain. Sebelum menggunakannya, wanita harus memaklumkan diri mereka tentang kemungkinan kesan sampingan dan ketidakserasian dengan ubat lain.

Sebagai contoh, ginseng tidak boleh diambil bersama ubat antikoagulan (seperti ASA atau heparin) atau dengan minyak evening primrose, kerana jika tidak pendarahan mungkin berlaku.

Menopaus: teh yang diperbuat daripada tumbuhan ubatan

Persediaan teh yang diperbuat daripada pelbagai tumbuhan ubatan boleh mengurangkan gejala menopause. Sage, sebagai contoh, digunakan untuk memerangi berpeluh dan balsem lemon, valerian, hop blossom dan bunga semangat digunakan untuk gangguan tidur. Tumbuhan ubatan ditawarkan secara individu atau gabungan dalam campuran teh. Sebahagian daripada mereka juga boleh didapati sebagai persediaan oral (seperti persediaan bijak dos tinggi).

St. John's wort juga merupakan tumbuhan ubatan yang popular. Ia mempunyai kesan meningkatkan mood yang terbukti - dan mood kemurungan dan perubahan mood adalah kemungkinan kesan sampingan daripada menopaus. Ubat yang mengandungi wort St. John boleh didapati, begitu juga dengan makanan tambahan dan penyediaan teh yang mengandungi tumbuhan ubatan ini.

Apakah menopaus?