Menurunkan berat badan menopaus

Pengenalan

Menopaus (juga disebut "climacteric") adalah peralihan dari fasa pembiakan ke fasa pascamenopause pada wanita. Perubahan hormon memerlukan beberapa tahun dan dikaitkan dengan banyak perubahan dalam tubuh wanita. Bagi sebilangan wanita, peralihan bermula pada usia 40 tahun, sementara yang lain tidak akan bermula sehingga sekitar usia 50 tahun.

Kira-kira dua belas bulan selepas itu menopaus, spontan terakhir haid, yang menopaus selesai. Perubahan ini terutama berkaitan dengan penurunan hormon estrogen. Sebagai tambahan kepada demam panas, berpeluh dan gejala lain, banyak wanita juga mengalami kesukaran untuk mengekalkan berat badan mereka atau bahkan kenaikan berat badan.

Mengapa sukar untuk menurunkan berat badan semasa menopaus?

Peningkatan berat badan semasa menopaus terutamanya dijelaskan oleh peningkatan usia. Wanita dan lelaki yang lebih tua mempunyai kadar metabolisme basal yang lebih rendah dengan bertambahnya usia, yang berkaitan dengan bahagian jisim otot. Otot umumnya mengambil lebih banyak tenaga daripada jisim lemak yang sama.

Kadar metabolisme basal juga menurun dengan penurunan jisim otot dengan usia. Sekiranya ini tidak ditingkatkan dengan aktiviti tambahan dan gaya hidup dan diet tetap sama, kenaikan berat badan yang tidak diingini berlaku. Tubuh kini menerima lebih banyak tenaga daripada yang diperlukannya.

Tenaga ini disimpan dalam bentuk simpanan lemak dan membawa kepada peningkatan berat badan. Walaupun begitu, penurunan estrogen semasa menopaus mempunyai pengaruh penting pada tubuh wanita. Tisu berlemak diagihkan semula, menyebabkan pinggang hilang dan payudara dan perut kehilangan ketegasan.

Di samping itu, gejala menopaus boleh menjadi beban fizikal dan psikologi yang drastik bagi wanita tersebut. Sebagai contoh, ketika menghadapi panas terik, aktiviti fizikal dapat dikurangkan atau tekanan harian juga dikurangkan. Sebagai tambahan kepada kadar metabolisme basal yang lebih rendah, kini terdapat juga kadar metabolisme prestasi yang lebih rendah kerana aktiviti fizikal yang kurang. Bergantung pada gaya hidup, suasana hati yang tertekan, yang juga dapat terjadi, juga dapat menyebabkan pengambilan makanan berkalori lebih tinggi. Sebagai tambahan kepada perolehan tenaga yang berkurang, oleh itu kita juga mempunyai peningkatan pengambilan tenaga melalui diet dan gaya hidup.

Apakah kaedah terbaik untuk menurunkan berat badan semasa menopaus?

Prinsip sederhana juga berlaku untuk kehilangan berat badan semasa menopaus: jika anda ingin menurunkan berat badan, anda harus menggunakan lebih sedikit tenaga, iaitu kalori, daripada yang anda makan. Wanita dan lelaki yang lebih tua harus ingat bahawa kadar metabolisme basal mereka menurun seiring bertambahnya usia. Ukuran porsi mesti disesuaikan dengan sewajarnya, dan pemilihan makanan yang sihat juga mempunyai kesan yang menentukan pada berat badan.

Sekiranya anda ingin meningkatkan metabolisme tenaga anda dan melakukan tubuh anda dengan baik, anda juga harus melakukan senaman secara berkala. Ini biasanya moto untuk gaya hidup sihat, tetapi juga merupakan perkara yang paling penting bagi wanita dalam menopaus yang ingin menurunkan berat badan. Selain latihan seharian dalam bentuk berjalan kaki atau berbasikal, ini termasuk aktiviti fizikal seperti latihan berat or ketahanan latihan.

Ini bukan sahaja mempunyai pengaruh positif terhadap berat badan, tetapi juga mempunyai banyak kelebihan lain: Aktiviti fizikal menguatkan sistem muskuloskeletal, mencegah kecacatan postur yang berkaitan dengan usia atau kecenderungan jatuh, menyokong sistem kardiovaskular dan mempunyai kesan positif terhadap kesejahteraan umum. Terutama wanita pada tahun-tahun menopaus, ketika perubahan hormon menggemari penampilan osteoporosis, manfaatkan dari kesan latihan fizikal. garam tergolong dalam gudang homeopati dan juga digunakan untuk aduan menopaus.

Keberkesanan garam Schuessler belum terbukti secara saintifik, tetapi ia sangat popular dan sering digunakan. Petunjuk untuk garam Schuessler adalah kecenderungan, penyakit atau gangguan metabolik dari semua jenis. Kesannya didasarkan pada anggapan bahawa kekurangan mineral mempengaruhi metabolisme secara negatif dan oleh itu membawa kepada gejala kekurangan atau gangguan metabolik.

Penggantian dengan garam Schuessler seharusnya menggantikan kekurangan ini dan oleh itu juga boleh memberi kesan positif pada metabolisme semasa menopaus. Untuk aduan menopaus, garam No. 7 dan No.

8 digunakan untuk aduan umum, untuk aduan khusus garam lain digunakan sebagai tambahan. Walau bagaimanapun, perlu diulang bahawa kesan garam Schuessler tidak dapat disahkan secara perubatan dan hanya ubat homeopati. Selain garam Schuessler ada kemungkinan lebih lanjut dalam homeopati untuk mengurangkan gejala menopaus.

Prinsip homeopati adalah untuk menyembuhkan "seperti dengan suka". Bahan yang menyebabkan penyakit atau gangguan metabolik diberikan dalam kepekatan yang sangat cair, sehingga meningkatkan metabolisme. Sekali lagi, tidak ada bukti perubatan mengenai keberkesanan penyediaannya.

Bentuk pentadbiran yang paling biasa merangkumi, misalnya, globula yang diambil beberapa kali sehari. Untuk mencari persiapan yang sesuai, disarankan untuk diperiksa oleh doktor yang merawat atau pengamal bukan perubatan. Namun, harus dikatakan lagi pada ketika ini bahawa mengambil globula atau ubat lain sahaja tidak diharapkan dapat mengakibatkan penurunan berat badan yang ketara, tetapi paling banyak peningkatan secara umum kesihatan. Tidak ada cara untuk mengubah gaya hidup seperti tabiat makan atau bersenam jika tujuannya adalah untuk mengurangkan berat badan.