Kitaran Haid – 40 Tahun Dalam Bulatan

Hampir 40 tahun berlalu antara pendarahan haid pertama dan menopaus. Setiap bulan, badan wanita menyediakan dirinya untuk kemungkinan kehamilan. Secara purata, kitaran berlangsung selama 28 hari. Walau bagaimanapun, badan wanita bukan mesin, dan kedua-dua tempoh 21 hari dan 35 hari adalah normal. Bagi kebanyakan wanita, kitaran juga turun naik dalam had ini selama bertahun-tahun.

Naik turunnya hormon

“Fasa percambahan atau pembentukan: Di bawah pengaruh hormon FSH, beberapa folikel mula matang dalam ovari. Sebagai peraturan, satu folikel tidak lama lagi menjadi ditubuhkan dan terus berkembang sebagai satu-satunya. Folikel yang matang menghasilkan lebih banyak estrogen. Hormon wanita memastikan bahawa lapisan rahim tumbuh.

Telur matang kini mampu persenyawaan selama kira-kira 24 jam.

“Fasa rembesan atau korpus luteum: Selepas ovulasi, folikel kosong kekal di dalam ovari. Apa yang dipanggil korpus luteum ini kini menukar pengeluaran hormon dan merembeskan lebih banyak progesteron. Bahan utusan ini menyediakan rahim untuk telur yang disenyawakan: Nutrien disimpan dalam membran mukus. Pada masa yang sama, paras estrogen dalam badan menurun.

“Haid: Lebihan tisu dari rahim tumpah semasa haid.

Hari pertama haid juga merupakan hari pertama kitaran baru: folikel matang semula, dan lapisan rahim membina semula di bawah pengaruh paras estrogen yang meningkat. Oleh itu, tujuan haid adalah untuk melepaskan lapisan rahim yang lama dan memberi ruang kepada lapisan baru yang akan membolehkan kehamilan semula pada kitaran seterusnya.

Kontraseptif hormon mematikan kitaran semula jadi. Kerana badan dibekalkan dengan hormon seks dari luar, ia berhenti menghasilkan bahan utusannya sendiri. Ovari "lumpuh," dan telur dan endometrium tidak lagi matang.

Estrogen - 21 + 7 hari

Progestogen - 28 hari

Kontraseptif berasaskan progestin (pil mini baru, pil mini, kayu perancang, suntikan tiga bulan) mengurangkan aktiviti endometrium. Oleh kerana tiada estrogen ditambah (seperti pil gabungan), pembentukan kitaran mukosa tidak berlaku. Pendarahan menjadi kurang kerap dan lebih lemah, dan pada sesetengah wanita tidak ada pendarahan sama sekali.