Gangguan Mental dan Tingkah Laku

Berikut ini, "gangguan mental dan tingkah laku" menerangkan penyakit yang ditugaskan ke kategori ini menurut ICD-10 (F00-F99). ICD-10 digunakan untuk Klasifikasi Statistik Penyakit Antarabangsa dan yang Berkaitan Pemeriksaan Masalah dan diakui di seluruh dunia.

Gangguan mental dan tingkah laku

Gangguan tingkah laku adalah corak tingkah laku yang jelas yang tidak sesuai dengan keadaan dan tidak terarah kepada tujuan. Gangguan mental dan tingkah laku adalah gangguan multifaktorial yang biasanya berkembang di zaman kanak-kanak. Mereka mempengaruhi tahap kognitif, sosial dan motor. Tingkah laku afektif juga khas, yang difahami bermaksud ungkapan emosi yang singkat dan impulsif seperti kemarahan, kebencian atau kegembiraan. Sekiranya orang yang terjejas atau persekitaran sosial menderita tingkah laku itu, ia disebut gangguan. Namun, selalunya mereka yang terkena dampak tidak menganggap tingkah laku mereka sebagai kemerosotan diri. Gangguan tingkah laku yang ketara adalah, seperti kegelisahan yang kuat, pencerobohan terhadap orang dan haiwan, kegelisahan yang melampau, kemarahan yang tidak terkawal, menjerit, kepekatan masalah, tingkah laku cabul, keengganan untuk mematuhi atau pemusnahan objek dengan sengaja. Masalah tingkah laku boleh bersifat sementara, seperti disebabkan oleh tekanan yang teruk, tetapi mereka juga boleh menjadi masalah kekal dan memerlukan rawatan.

Gangguan mental dan tingkah laku boleh dikelaskan kepada kumpulan berikut mengikut ICD-10:

Organik, termasuk gangguan mental simptomatik (F00-F09) Dalam gangguan ini, penyebabnya adalah serebrum ("mempengaruhi otak") Penyakit, kecederaan otak, atau kerosakan lain yang mengakibatkan gangguan fungsi otak. The otak mungkin terjejas secara langsung (disfungsi primer) atau sekunder sebagai sebahagian daripada penyakit sistemik (pelbagai organ terjejas). Gangguan mental dan tingkah laku yang disebabkan oleh bahan psikotropik (F10-F19) Gangguan atau penyakit yang ditugaskan kepada kumpulan ini disebabkan oleh penggunaan satu atau lebih bahan psikotropik seperti alkohol, opioid, kokain, kanabinoid, ubat penenang (penenang), atau hipnotik (pil tidur). Schizophrenia, gangguan skizotip, dan khayalan (F20-F29) Gangguan yang paling penting dalam kumpulan ini adalah skizofrenia. Selanjutnya, gangguan khayalan berterusan dan gangguan psikotik sementara disertakan. Gangguan afektif (F30-F39) Gangguan dalam kumpulan ini ditunjukkan oleh perubahan mood atau afektif yang diklasifikasikan sebagai kemurungan atau mood tinggi. Perubahan mood biasanya disertai dengan perubahan tahap aktiviti umum. Pencetus adalah peristiwa yang sering menimbulkan tekanan. Sebilangan besar gangguan ini cenderung berulang. Neurotik, tekanan, dan gangguan somatoform (F40-F48) Ini termasuk gangguan seperti fobia, gangguan kecemasan, gangguan obsesif-kompulsif, gangguan somatoform, dan gangguan disosiatif. Gangguan tingkah laku dengan gangguan fizikal dan faktor (F50-F59) Gangguan khas dalam kumpulan ini termasuk gangguan makan, bukan organik gangguan tidur, disfungsi seksual (tanpa sebab organik), gangguan mental dan tingkah laku selepas bersalin. Gangguan keperibadian dan tingkah laku (F60-F69) Gangguan ini biasanya lebih lama. Mereka mungkin merupakan akibat dari pengalaman sosial pada awal perkembangan individu, tetapi juga dapat diperoleh di kemudian hari. Penyimpangan yang ketara dalam persepsi, pemikiran dan perasaan berbanding dengan majoriti penduduk dapat diperhatikan. Gangguan kecerdasan (F70-F79) Gangguan dalam kumpulan ini berdasarkan gangguan pada perkembangan mental. Kebolehan mental seperti kognisi, bahasa, serta kemahiran motorik dan sosial tertangguh atau tidak dikembangkan sepenuhnya. Gangguan perkembangan (F80-F89) Gangguan ini bermula pada masa bayi atau zaman kanak-kanak. Mereka disertai oleh sekatan pengembangan atau kelewatan fungsi yang berkaitan dengan pematangan biologi pusat sistem saraf (CNS). Kursus ini berterusan. Bahasa, penyelarasan pergerakan, dan kemahiran sekolah sering terjejas. Kekurangan kecil sering kekal pada masa dewasa. Gangguan tingkah laku dan emosi dengan permulaan zaman kanak-kanak dan remaja (F90-F98) Ini termasuk, misalnya, gangguan hiperkinetik, gangguan tingkah laku sosial, gangguan emosi kanak-kanak, gangguan tic, dan gangguan tingkah laku dan emosi lain dengan permulaan pada masa kanak-kanak dan remaja. Gangguan mental yang tidak ditentukan (F99-F99) Gangguan psikotik tanpa spesifikasi lebih lanjut disenaraikan di sini.

Gangguan mental dan tingkah laku yang biasa

Faktor risiko utama untuk gangguan mental dan tingkah laku

Punca tingkah laku

 • Penggunaan perangsang
 • Penggunaan dadah
 • Keadaan psiko-sosial
  • Konflik semasa
  • Takut
  • Pengangguran
  • Iklim keluarga yang tertekan
  • Tekanan kronik
  • Pendidikan dan persekitaran keluarga
  • Kekurangan harga diri
  • buli
  • Penyesuaian sosial yang lemah
  • Gangguan seksual
  • Pengasingan sosial
  • Pengalaman seksual trauma
  • Pengalaman traumatik
 • Obesiti

Punca yang berkaitan dengan penyakit

Harap maklum bahawa penghitungan hanyalah petikan yang mungkin faktor-faktor risiko. Sebab-sebab selanjutnya dapat dijumpai di bawah penyakit masing-masing.

Langkah-langkah diagnostik utama untuk gangguan mental dan tingkah laku

 • Diagnostik neuropsikologi
 • Pengimejan resonans magnetik fungsional keadaan rehat (fcMRI) - jika disyaki Sindrom Asperger atau lain-lain autisme gangguan spektrum.
 • Tomografi yang dikira daripada tengkorak (CT kranial, CT kranial atau cCT).
 • Pencitraan resonans magnetik dari tengkorak (MRI kranial, MRI kranial atau cMRI).

Doktor mana yang akan membantu anda?

Untuk gangguan mental dan tingkah laku, pakar neurologi atau pakar psikiatri harus dirujuk bergantung kepada gangguan.