Perkembangan Mental: Fungsi, Tugas, Peranan & Penyakit

Setiap manusia melalui perkembangan psikologi sepanjang hidupnya. Kemampuan mental dan rohani terbentuk secara lebih luas dan kemungkinan tindakan dan motif berubah.

Apakah perkembangan psikologi?

Tahap kematangan psikologi membolehkan seseorang individu mencari jalan di persekitarannya dan berkelakuan sewajarnya untuk memenuhi keperluannya. Jiwa seseorang terus berkembang sepanjang hayat dalam langkah-langkah yang tetap dan universal seperti fizikal. Proses perkembangan bermula seawal usia satu hingga dua bulan. Bayi itu kemudian mula melakukan hubungan dengan persekitarannya. Sehingga usia sekitar enam tahun, anak akan terus mengubah cara melakukan kontak dengan persekitarannya, mengembangkan keperibadiannya dan mempelajari aktiviti orang dewasa melalui peniruan. Seorang bayi masih melihat persekitarannya dengan cara yang sangat berorientasikan objek. Ini bermaksud bahawa hampir setiap objek yang dilihat digenggam dan dimasukkan ke dalam mulut. Seawal bulan ke-9 kehidupan, langkah penting dalam perkembangan psikologi berlaku: bayi menyatakan bahawa ada objek di luar lingkungan terdekatnya dan menganggap dirinya sebagai sebahagian daripada persekitaran. Dari sekitar usia 2 tahun, perkembangan keperibadian bermula. Ketidaksukaan terbentuk (contohnya terhadap makanan tertentu) dan kemerosotan bebas akan berkembang semakin banyak. Tingkah laku bermain kanak-kanak berkembang secara berterusan sehingga sekitar usia 6. Seorang bayi bermain secara bersendirian dan tidak melibatkan persekitarannya. Sehingga sekitar usia tiga tahun, tingkah laku bermain tidak berubah dengan ketara. Pada usia 3.5 tahun, kanak-kanak itu mula memasukkan orang atau anak patung lain dalam permainannya. Dengan berbuat demikian, anak juga meniru tindakan yang dialami. Sebagai contoh, ia meniru interaksi antara ibu dan ayah. Dalam interaksi dengan orang lain, anak itu juga mencuba tindakan mana yang mencetuskan reaksi mana yang berlaku di pihaknya. Dengan cara ini, jiwa kanak-kanak belajar tingkah laku mana yang membawa hasil yang diinginkan (contohnya, keinginan untuk mendapat perhatian) dan yang tidak. Oleh itu, adalah penting bahawa tingkah laku pengasuh dewasa boleh dipercayai semasa fasa ini. Sehingga kematangan sekolah tercapai, seseorang tidak dapat mengambil pandangan orang lain. Keupayaan untuk berempati tidak berkembang sehingga sekitar usia 7. Proses pembentukan kemudian berlanjutan hingga sekitar usia 14. Dari sekitar usia 16 tahun, seseorang dapat mengaitkan tindakan konkritnya dengan akibat untuk masa depan : satu lagi kejayaan penting dalam perkembangan psikologi. Semasa akil baligh, perkembangan psikologi yang meluas berlaku. Individu belajar untuk bertanggungjawab terhadap dirinya sendiri dan orang lain. Pada masa yang sama, fasa akil baligh adalah masa yang paling mengganggu perkembangan psikologi manusia, kerana kematangan psikologi dan fizikal biasanya berjauhan. Pada masa dewasa yang tinggi, jiwa mengalami perubahan radikal. Gerontopsikologi berkaitan dengan penyataan fenomena psikologi tertentu yang berkaitan dengan usia tua seseorang.

Fungsi dan tugas

Perkembangan psikologi sama pentingnya dengan perkembangan seseorang seperti halnya fizikal. Bertentangan dengan kepercayaan popular, itu tidak berlaku secara automatik, tetapi memerlukan pengiring berterusan oleh rangsangan luaran seperti role model dan isi pengajaran. Penting untuk perkembangan psikologi adalah persekitaran yang stabil dan selamat di mana keperluan asas dipenuhi. Tahap kematangan psikologi membolehkan individu mencari jalan di persekitarannya dan berkelakuan sewajarnya untuk memenuhi keperluannya.

Penyakit dan penyakit

Kelewatan perkembangan psikologi dan masalah berkaitan dengan tingkah laku, biasanya tidak dapat dijelaskan secara fizikal (contohnya, oleh otak kerosakan), tetapi ia diperoleh dalam sebilangan besar kes. Oleh itu, untuk perkembangan psikologi yang sihat, sangat diperlukan kanak-kanak mencari persekitaran yang mendorong perkembangan mereka dan menemani mereka dengan penuh perhatian. Ahli psikologi terkemuka menganggap bahawa gangguan yang agak kecil boleh memberi kesan negatif yang berterusan terhadap perkembangan psikologi kanak-kanak. Sebagai contoh, nampaknya memudaratkan kematangan jiwa jika ibu bapa menghalang anak-anak mereka membuat pengalaman mereka sendiri dengan campur tangan terlalu kuat. Kanak-kanak yang disebut "ibu bapa helikopter" cenderung menyesuaikan diri dengan keadaan luaran pada masa dewasa nanti. Penyakit fizikal yang sebenarnya jarang dapat dijumpai ke jiwa yang kurang berkembang. Walaupun begitu, nampaknya ada hubungan antara jiwa yang kurang berkembang dan pengembangan kemurungan. Sebabnya, menurut doktor dan psikologi, orang yang mengalami penolakan kekal kerana tingkah laku mereka mempunyai kecenderungan untuk menarik diri pada masa dewasa, sebab itulah episod kemurungan dapat berkembang.