Penyakit mental pada kanak-kanak: Gejala, terapi

Gambaran ringkas

 • Definisi: keabnormalan mental yang memberi kesan negatif kepada kehidupan harian kanak-kanak dan yang mana kanak-kanak itu menderita.
 • Bentuk: bentuk bebas umur seperti kemurungan, gangguan kebimbangan, gangguan bipolar, gangguan makan (seperti anoreksia), gangguan obsesif-kompulsif. Bentuk bergantung kepada umur khusus untuk zaman kanak-kanak seperti ADHD, gangguan tingkah laku pembangkang, gangguan tingkah laku sosial, autisme, sindrom Rett, sindrom X rapuh, gangguan lampiran, gangguan bahasa, gangguan tic.
 • Gejala: cth. menarik diri secara tiba-tiba, seolah-olah tidak bersebab, kesedihan yang berterusan, kehilangan minat, kelesuan, kerap mengamuk, basah selepas fasa kering kekal
 • Diagnosis: temu bual perubatan, pemeriksaan perubatan, pemerhatian tingkah laku, ujian psikologi.
 • Rawatan: biasanya multimodal dengan psikoterapi (keluarga), jika perlu ubat dan langkah sokongan sosial, pertuturan atau mobiliti yang disertakan

Penyakit mental pada kanak-kanak: Definisi

Hanya apabila keterlihatan seperti itu berkumpul dan beralih daripada pengecualian kepada peraturan, ibu bapa dan penjaga harus berwaspada dan melihat dengan lebih dekat: Adakah perasaan negatif itu mengganggu kehidupan dan rutin harian kanak-kanak itu? Adakah dia menderita akibatnya? Jika ini berlaku, mungkin ada penyakit mental.

Kekerapan

Masalah kesihatan mental diperhatikan lebih kerap pada kanak-kanak lelaki berbanding perempuan. Ini benar terutamanya antara umur tiga dan 14 tahun.

Bentuk penyakit mental: Perbezaan umur dan jantina

Umur dan jantina juga mempunyai pengaruh ke atas jenis keabnormalan mental atau penyakit yang mendominasi di kalangan golongan muda:

 • Gangguan mental pada kanak-kanak kecil di bawah umur empat tahun kebanyakannya berdasarkan gangguan perkembangan.
 • Kemurungan, gangguan makan, dan ketagihan mendominasi dalam kalangan belia berumur 15-18 tahun.

Kanak-kanak lelaki lebih berkemungkinan mengalami ADHD (kira-kira empat kali lebih kerap daripada kanak-kanak perempuan), gangguan tingkah laku agresif, dan gangguan ketagihan, manakala gangguan makan, penyakit psikosomatik dan kemurungan mendominasi di kalangan kanak-kanak perempuan.

Penyakit mental pada kanak-kanak: gejala

Tetapi bagaimanakah gangguan mental pada kanak-kanak boleh dikenali, gejala manakah antara tanda amaran? Dan adakah kanak-kanak itu mempunyai gangguan mental dengan gejala tipikal atau adakah ia gangguan tingkah laku sementara?

Melihat kepada gejala, yang boleh menjadi tanda penggera untuk penyakit mental, membantu membezakan antara keduanya. Adalah penting bahawa ibu bapa, pendidik, guru dan penjaga lain bertindak balas secara sensitif terhadap isyarat amaran tersebut.

Tanda pertama yang mungkin adalah perubahan berterusan secara tiba-tiba dalam tingkah laku kanak-kanak. Jika anak anda tiba-tiba menarik diri, sedih, hilang minat terhadap hobi, bermain atau aktiviti kegemaran sebelum ini, sering mengamuk yang luar biasa, atau jika kanak-kanak yang sebenarnya "kering" membasahi katil semula, gangguan mental mungkin berlaku di belakangnya.

 • Berapa lamakah kanak-kanak itu menunjukkan tingkah laku yang diubah? Hanya jika tingkah laku yang berubah itu berterusan dalam tempoh yang lebih lama (beberapa minggu), mungkin terdapat gangguan mental di belakangnya.
 • Berapa kerapkah keabnormalan berlaku? Maklumat tentang kekerapan tingkah laku yang mudah dilihat adalah membantu untuk perbincangan pertama dengan pakar pediatrik atau psikiatri. Oleh itu, perhatikan dalam kalendar apabila anak anda berkelakuan dengan cara yang mudah dilihat dari segi psikologi.
 • Seberapa serius masalahnya? Tanya diri anda dan anak anda betapa hebatnya kelainan itu. Skala 1 hingga 10 boleh membantu, dengan 1 adalah yang paling lemah dan 10 yang paling teruk.
 • Adakah terdapat pencetus yang diketahui untuk tingkah laku bermasalah? Apa yang membantu untuk menghapuskan gejala? Jika anda tahu perkara yang mencetuskan anak anda, anda boleh mengelak daripada mencetuskan situasi atau peristiwa buat sementara waktu. Walau bagaimanapun, dalam jangka panjang, tingkah laku mengelak bukanlah penyelesaian. Sekiranya tingkah laku yang bermasalah tidak bertambah baik selepas beberapa waktu, anda harus berunding dengan pakar.
 • Adakah anda fikir anda boleh menyelesaikan masalah itu sendiri atau adakah anda memerlukan bantuan? Keabnormalan mental dan kebimbangan yang berkaitan boleh menjadi sangat tertekan - untuk anda dan anak anda. Oleh itu, jangan takut untuk mendapatkan bantuan perubatan lebih awal.

Penyakit mental pada kanak-kanak: Diagnosis

Sejarah perubatan

Pada langkah pertama, pakar akan menjalankan temu bual terperinci dengan anda dan anak anda untuk mendapatkan sejarah perubatan (anamnesis). Maklumat berikut, sebagai contoh, adalah penting:

 • Apakah kelainan mental yang anda bimbangkan?
 • Bagaimana, bila, berapa kerap dan dalam situasi yang manakah masalah itu nyata?
 • Adakah anda atau anak anda mengesyaki pencetus tertentu di sebalik masalah tersebut?
 • Adakah anak anda mengalami perubahan?
 • Adakah anak anda diketahui menghidap penyakit fizikal atau mental?
 • Di mana persekitaran keluarga dan sosial anak anda tinggal? Sebagai contoh, adakah dia mempunyai hubungan dan penjaga yang stabil?
 • Adakah terdapat perubahan terkini dalam persekitaran ini, contohnya kematian, perceraian atau seumpamanya?

Dengan persetujuan anda, doktor juga boleh bercakap dengan saudara-mara, guru atau penjaga untuk mendapatkan gambar anak anda selengkap mungkin.

Pemerhatian tingkah laku

Dalam langkah seterusnya, pakar boleh mengesyorkan pemerhatian tingkah laku. Sebagai contoh, dia mungkin meminta anda memerhati dan merekodkan tingkah laku makan atau bermain anak anda dalam tempoh masa tertentu.

Pemeriksaan perubatan

Ujian psikologi

Banyak aspek perkembangan kanak-kanak boleh dinilai dengan bantuan ujian psikologi piawai, contohnya perkembangan bahasa, kebolehan mental, kemahiran pergerakan dan kemahiran membaca, mengeja dan mengira.

Doktor juga boleh memeriksa ciri-ciri personaliti atau kelainan dengan bantuan ujian standard.

Skim pengelasan berbilang paksi (MAS)

 • Paksi 1 menunjukkan gangguan mental.
 • Paksi 2 menunjukkan sama ada gangguan perkembangan telah dikenalpasti.
 • Paksi 3 menunjukkan tahap kecerdasan kanak-kanak/remaja.
 • Paksi 4 menunjukkan sebarang gejala fizikal atau penyakit.
 • Paksi 5 memetakan keadaan psikososial.
 • Paksi 6 menunjukkan penyesuaian psikososial kanak-kanak, contohnya, hubungan sosial, minat dan hobi.

Penyakit mental pada kanak-kanak: Bentuk

Sebagai tambahan kepada gangguan yang tidak bergantung pada usia ini, terdapat juga gangguan mental yang selalu berkembang pada zaman kanak-kanak, "penyakit mental kanak-kanak," boleh dikatakan. Mereka sering kekal hadir pada masa dewasa. Pakar membezakan di sini antara dua kumpulan:

 • gangguan perkembangan saraf: Ia menjejaskan bukan sahaja kesihatan mental, tetapi keseluruhan perkembangan kanak-kanak. Mereka termasuk, sebagai contoh, autisme, sindrom Rett dan sindrom X rapuh.

Berikut ialah gambaran keseluruhan gangguan kesihatan mental utama pada kanak-kanak dan remaja:

Kemurungan

Ketahui lebih lanjut tentang gejala, punca, diagnosis dan rawatan kemurungan dalam artikel Kemurungan.

Gangguan kecemasan

Gangguan kebimbangan juga biasa berlaku di kalangan kanak-kanak dan remaja. Ini termasuk fobia (= ketakutan terhadap situasi, haiwan atau objek tertentu), gangguan panik dan gangguan kebimbangan umum.

Anda boleh mengetahui semua yang anda perlu tahu tentang kebimbangan dan gangguan kecemasan dalam artikel Kebimbangan.

Gangguan bipolar

Anda boleh mempelajari segala yang penting tentang penyakit mental yang serius ini dalam artikel Gangguan Bipolar.

Post-traumatic gangguan tekanan

Kanak-kanak yang telah mengalami pengabaian, keganasan atau penderaan sering mengalami gangguan tekanan selepas trauma (PTSD). Gejala termasuk perasaan tegang, cemas dan mudah marah, kenangan yang menghantui, atau mengimbas kembali pengalaman traumatik secara mental (kilas balik).

gangguan makan

Orang yang mempunyai anoreksia nervosa mempunyai keinginan patologi untuk terus menurunkan berat badan. Binge eating (bulimia), sebaliknya, secara klasik dicirikan oleh "binge eating" berulang diikuti dengan muntah paksa. Makan berlebihan yang tulen menunjukkan dirinya dengan episod "makan pesta" yang berulang.

Anda boleh mempelajari semua yang anda perlu tahu tentang gangguan makan ini dalam artikel Anorexia, Bulimia, dan Binge Eating.

Gangguan personaliti

Bentuk gangguan personaliti lain termasuk gangguan personaliti disosial, narsisistik dan paranoid.

Baca lebih lanjut mengenai topik dalam artikel Sindrom Garis Sempadan, Gangguan Personaliti Dissosial, Gangguan Personaliti Narsisistik dan Gangguan Personaliti Paranoid.

Schizophrenia

Anda boleh mempelajari segala yang penting tentang gambaran klinikal yang serius ini dalam artikel Skizofrenia.

Gangguan obsesif-kompulsif

Bentuk gangguan mental ini menunjukkan dirinya dalam tingkah laku atau pemikiran yang kompulsif, ritualistik. Contohnya termasuk mencuci kompulsif, pemikiran kompulsif dan pemeriksaan kompulsif.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai keabnormalan mental ini, yang sering berlaku pada zaman kanak-kanak dan remaja, dalam artikel Gangguan Obsesif-Kompulsif.

ADHD

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai gambar klinikal ini dalam artikel ADHD.

Gangguan tingkah laku pembangkang

Walau bagaimanapun, tingkah laku kanak-kanak ini tidak mendatangkan bahaya kepada orang lain, mereka sebenarnya tidak membahayakan orang lain, dan mereka mampu berasa insaf dan bersalah.

Gangguan tingkah laku sosial

Gangguan tingkah laku sosial sering menjelma dalam pencerobohan fizikal terhadap manusia, kekejaman terhadap haiwan, kecurian, penipuan dan kerosakan harta benda. Individu yang terjejas tidak mematuhi sebarang peraturan, sering lari dari rumah dan ponteng sekolah. Mereka tidak berasa menyesal atau bersalah tentang tingkah laku mereka dan akibatnya.

Autisme

Anda boleh mempelajari semua perkara penting tentang gangguan spektrum autisme dalam artikel Autisme.

Sindrom Rett

Sindrom Rett ialah gangguan perkembangan genetik yang jarang berlaku yang menjejaskan hampir secara eksklusif kanak-kanak perempuan. Ia berdasarkan perubahan gen (mutasi) pada kromosom X. Selepas perkembangan yang pada mulanya normal, ia menyebabkan pelbagai kelainan muncul, seperti:

 • pergerakan tangan stereotaip (membasuh, menguli pergerakan tangan)
 • sifat autistik
 • jeritan tiba-tiba dan serangan tanglung
 • perawakan pendek
 • gangguan gaya berjalan, gangguan dalam pelaksanaan pergerakan sukarela yang bertujuan (apraxia)
 • sawan epilepsi
 • gangguan tidur

Sindrom Fragile X

Penyakit keturunan ini juga disebabkan oleh mutasi pada kromosom X. Walau bagaimanapun, ia memberi kesan kepada kanak-kanak lelaki lebih kerap daripada kanak-kanak perempuan. Tanda-tanda penyakit yang mungkin adalah:

 • kecerdasan lebih kurang berkurangan
 • Kesukaran belajar
 • masalah tingkah laku: cth. kegelisahan, mengelakkan sentuhan mata, gangguan defisit perhatian, perubahan mood, tantrum, reaksi sensitif terhadap cahaya terang dan bunyi
 • keabnormalan psikologi: tingkah laku autistik, ADHD atau gangguan kecemasan
 • ciri luaran: cth. kepala memanjang, dahi tinggi, mulut sering terbuka, sendi terlalu dipanjangkan, buah zakar yang besar

Gangguan mental lain pada kanak-kanak

 • Gangguan lampiran: Ia berlaku pada peringkat bayi sehingga umur lima tahun dan menunjukkan diri mereka dalam tingkah laku yang terlalu melindungi digabungkan dengan ketakutan yang melampau terhadap perpisahan (bentuk reaktif) atau dalam tingkah laku lampiran yang sembarangan dan jauh. Puncanya biasanya adalah pengabaian atau penganiayaan yang melampau terhadap kanak-kanak yang terjejas.
 • Gangguan pertuturan: Gangguan ini termasuk gagap dan pencemaran. Pada yang terakhir, kanak-kanak yang terjejas bercakap dengan sangat cepat, tidak berirama dan bergelora.

Penyakit mental pada kanak-kanak: Terapi

Anak saya mempunyai masalah mental - dan sekarang?

Apabila diagnosis telah dibuat, persoalan timbul tentang rawatan terbaik. Selalunya, penyakit mental pada kanak-kanak dan remaja dirawat dengan gabungan langkah psikoterapi, pendekatan pendidikan dan sosial dan, jika perlu, terapi dadah (pendekatan terapi multimodal).

Psikoterapi

Psikoterapi adalah fokus utama rawatan. Ia boleh dijalankan dengan kanak-kanak sahaja atau bersama seluruh keluarga. Penentu untuk kejayaan terapi adalah hubungan kepercayaan antara ahli terapi dan pesakit. Oleh itu, adalah penting bahawa kanak-kanak dan semua peserta lain (ibu bapa, adik-beradik, dll.) bergaul dengan baik dengan ahli terapi yang merawat.

Ahli terapi membincangkan berapa kerap dan berapa lama psikoterapi perlu dilakukan dengan ibu bapa dan kanak-kanak.

Rawatan ubat

Untuk beberapa gangguan, seperti ADHD atau kemurungan, ubat boleh menambah rawatan, sekurang-kurangnya buat sementara waktu. Ubat penenang dan apa yang dipanggil anti-agresif juga kadangkala ditunjukkan, sebagai contoh, untuk menghentikan keadaan pergolakan yang teruk.

Pakar yang merawat memberi perhatian kepada kelulusan persediaan untuk kanak-kanak dan remaja dan menyesuaikan dos secara individu.

Langkah-langkah yang menyertai

Langkah sokongan belia dan keluarga, program sokongan untuk meningkatkan kemahiran membaca atau bahasa, dan langkah terapi pekerjaan juga boleh membantu mengawal masalah kanak-kanak sakit mental. Kes individu menentukan langkah mana yang sesuai.

Bagaimana saya boleh membantu anak saya?

 • Maklumkan kepada saudara-mara, pendidik, guru dan ibu bapa kanak-kanak yang mesra tentang penyakit ini, supaya mereka boleh mengklasifikasikan tingkah laku devian anak anda.
 • Aktif menemani terapi anak anda dan mengambil bahagian di dalamnya.
 • Kekal hubungan emosi dengan anak anda.
 • Galakkan anak anda dan sampaikan keyakinan.
 • Hentikan hubungan atau situasi yang boleh menyebabkan trauma dalam keluarga atau persekitaran.
 • Jaga diri anda, kerana berurusan dengan kanak-kanak yang sakit mental boleh menjadi sangat tertekan. Contohnya, cari kumpulan sokongan di mana anda boleh bertukar-tukar idea dengan ibu bapa lain yang terjejas.

Penyakit mental pada kanak-kanak: Punca dan faktor risiko

Punca penyakit mental pada kanak-kanak dan remaja adalah pelbagai. Dalam kebanyakan kes, beberapa faktor berinteraksi dalam perkembangan gangguan tersebut.

Punca biologi dan faktor risiko

Faktor risiko biologi yang mungkin untuk penyakit psikologi pada kanak-kanak termasuk:

 • kecenderungan genetik
 • penyakit fizikal
 • fungsi otak terjejas (cth., keradangan atau kecacatan otak)
 • jantina - sesetengah gangguan, seperti kemurungan, lebih biasa berlaku pada kanak-kanak perempuan secara keseluruhan, manakala yang lain, seperti gangguan tingkah laku pembangkang, lebih tipikal bagi lelaki

Punca psikologi dan faktor risiko

Kemungkinan pencetus psikologi penyakit mental pada kanak-kanak dan remaja termasuk:

 • Penderaan dan pengalaman keganasan
 • Pengabaian, kezaliman ibu bapa/penjaga
 • Kehilangan ibu bapa atau penjaga penting lain
 • penyakit mental ibu bapa
 • hubungan yang tidak stabil dengan penjaga utama
 • kaedah keibubapaan yang tidak konsisten
 • kerap berlaku pertengkaran dan keganasan dalam keluarga

Punca sosiobudaya dan faktor risiko

Akhir sekali, persekitaran sosial, contohnya di sekolah, mempengaruhi kesihatan mental. Kanak-kanak yang mempunyai persahabatan dan minat yang stabil kurang berkemungkinan menjadi sakit mental berbanding mereka yang dipulaukan atau dibuli.

Biasanya, beberapa faktor di atas datang bersama apabila penyakit mental berkembang pada kanak-kanak. Rawatan pantas adalah penting. Maka kemungkinan besar kanak-kanak yang sakit mental akan menjadi dewasa yang sihat.